Λένε πως η αγάπη έρχεται απρόσμενα και στα πιο απίθανα μέρη. Λένε επίσης, ότι τον πραγματικό έρωτα τον ζεις μία φορά στη ζωή σου και γι’ αυτό πρέπει να έχεις τα μάτια ανοιχτά και να προσέχεις μη σου φύγει. Αυτό που δε μας λένε ποτέ, είναι ότι αυτός ο ένας και μοναδικός έρωτας ίσως έρθει μετά από ένα μεγάλο λάθος ή μια μεγάλη πληγή, που φεύγοντας ίσως σου αφήσει και γλυκά σουβενίρ, που δεν είναι άλλα απ’ τα παιδιά.

Στην περίπτωση των γυναικών που μένουν μόνες με ένα παιδί στην αγκαλιά, το σκηνικό γίνεται λίγο πιο εχθρικό. Έχω ακούσει πολλές φορές ανθρώπους να μιλάνε για τις single μαμάδες λες κι είναι όντα εξωγήινα χωρίς κανένα δικαίωμα πλέον στην αγάπη. Προβάλλονται σαν τα τέρατα που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν για να ρουφήξουν ενέργεια και πόρους έτσι ώστε να επιβιώσουν κι οι ίδιες και το παιδί τους.

Δηλαδή μια single μαμά χάνει την ιδιότητα της γυναίκας και χαρακτηρίζεται αποκλειστικά και μόνο απ’ τον όρο «μαμά». Δεν έχει δικαίωμα στον έρωτα και την αγάπη κι είναι ανίκανη να αγαπήσει χωρίς ανταλλάγματα.

Λυπάμαι, αλλά θα σας σπάσω τη σαπουνόφουσκα στα μούτρα. Μια single μαμά ξέρει καλύτερα από όλους τι σημαίνει να παλεύεις για την επιβίωση, όχι μόνο τη δικιά σου, αλλά κι όσων εξαρτώνται από σένα. Δεν έχει ανάγκη από κάποιον να τη σώσει διότι ήξερε πώς να σώζει τον εαυτό της πολύ πριν καταλήξει μόνη της και πολύ πριν βρεθεί ο επόμενος έρωτας στο δρόμο της.

Αν αγαπηθείς από μια single μαμά δεν είναι επειδή έχει ανάγκη το πορτοφόλι σου ούτε επειδή θέλει να σου φορτώσει ευθύνες. Ξέρει πολύ καλά ότι ναι μεν είναι όμορφο να έχεις κάποιο να σε ξελασπώνει πού και πού, αλλά γνωρίζει επίσης ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Εκείνη πρώτη ξέρει ότι για να μπορέσει να πετύχει κάτι, βασικός και θεμελιώδης λίθος είναι η αγάπη. Γιατί αλλιώς να διάλεγε εσένα; Έχει μάθει στη μοναξιά, δεν τη φοβίζει. Έχει μάθει να φροντίζει τον εαυτό της, δεν περίμενε εσένα να έρθεις να τη σώσεις. Ούτε εκείνη ούτε και το παιδί της.

Αν είναι μαζί σου είναι απλά και μόνο επειδή μπορείς να κάνεις τη ζωή της πιο όμορφη. Μη γελαστείς και νομίσεις ότι σε βλέπει σαν τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Δεν πιστεύει πλέον μήτε σε πρίγκιπες μήτε σε παραμύθια. Πιστεύει μόνο σε πράξεις, απτές  και λιτές. Μαζί της δε χρειάζεται να ψάχνεις να εντυπωσιάσεις μέσα από τεράστια δώρα και φαντασμαγορικά τεχνάσματα. Ένας καφές την ώρα που είναι κουρασμένη είναι αρκετή απόδειξη για το ενδιαφέρον σου.

Και μην ξεχνάς ότι έχοντας φύγει από ένα αποτυχημένο γάμο ή έχοντας καταλήξει μόνη, για τον οποιοδήποτε λόγο, μια single μαμά, έχει κάνει τους απολογισμούς της. Γνωρίζει πολύ καλά πού έχει φταίξει, κι ας μην το έχει παραδεχτεί ποτέ σε κανένα κι είναι αρκετά σοφή ώστε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη σε μια καινούρια σχέση.

Μπορεί να προβλέψει πολλές φορές και να προειδοποιήσει πότε ο δεσμός σας έχει αρχίσει να φθείρεται και να παλέψει έτσι ώστε να βρείτε τη λύση πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Αυτή η γυναίκα είναι από πολλές απόψεις σούπερ-ήρωας. Είναι πάντα παρούσα στη μεταξύ σας σχέση και καταφέρνει να είναι πάντα παρούσα και στη ζωή του παιδιού της, μέχρι οι δυο της κόσμοι να μπορέσουν να συναντηθούν.

Δυο παράλληλες ζωές. Απ’ τη μία γυναίκα και σύντροφος κι από την άλλη μαμά κι όλα όσα συνεπάγεται ο ρόλος. Παρ’ όλα αυτά δε θα την ακούσεις ποτέ να διαμαρτύρεται ότι έχει κουραστεί ή ότι δεν έχει χρόνο. Πάντα θα βρει χρόνο για όλους και πάντα θα έχει λίγη ακόμη αγάπη και στοργή να προσφέρει.

Αν είναι, λοιπόν, να φοβάσαι κάτι σε μια τέτοια μαμά, να φοβάσαι τη δύναμη και την ανεξαρτησία της. Το πορτοφόλι σου κι η ακεραιότητά σου δεν κινδυνεύουν. Αντιθέτως. Τα δύσκολα δεν την τρομάζουν κι αν σε θέλει πλάι της να νιώθεις τυχερός. Το άτομό σου ερωτεύθηκε και την ψυχή σου.

Αν, λοιπόν, συναντηθούν οι δρόμοι σας κοίτα την και άκου την προσεχτικά. Έχεις πολλά να μάθεις κοντά της. Τόσο για τη ζωή, όσο και για την αγάπη.

Συντάκτης: Γεωργία Ευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη