Σε έναν κόσμο που μας βομβαρδίζουν με δημοσιεύσεις που αφορούν τη σημαντικότητα της θετικής σκέψης και πόσο πολύ πρέπει να παλεύουμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, κάπου χάσαμε την μπάλα. Στην προσπάθεια μας να είμαστε θετικοί βάζουμε στη γωνία τα συναισθήματα μας, τις φοβίες μας και τους προβληματισμούς μας με αποτέλεσμα να γίνουν ένα κουβάρι. Η φράση «τοξική θετικότητα» αναφέρετε στο σκεπτικό ότι μόνο και μόνο με τη θετικότητα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα και όποτε έρχονται αρνητικές σκέψεις πρέπει να τις διώχνουμε απευθείας σαν τις μύγες από το φαγητό μας.

Τώρα θα μου πεις ότι μόνο καλό κάνει η θετική σκέψη και δε θα έχεις ακριβώς άδικο. Το να σκεφτόμαστε θετικά και ευχάριστα μπορεί να μας βοηθήσει σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας να έχουμε ελπίδα για κάτι καλύτερο. Στις δύσκολες μέρες μάς γεμίζει φως και στις σκληρές καταστάσεις μάς δίνει δύναμη να προχωράμε μπροστά. Όμως άλλο πράγμα να σκεφτόμαστε θετικά και άλλο να παλεύουμε να διώξουμε τις αρνητικές μας σκέψεις. Οι αρνητικές σκέψεις γίνονται φοβίες και συναισθήματα που αν αφήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας καταλήγουν ένα κουβάρι με αποτέλεσμα όταν βγουν στην επιφάνεια να μην μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

Τα ευχάριστα συναισθήματα στη ζωή είναι δείκτες ότι όλα πάνε ρολόι, ενώ τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι δείκτες πως κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις ή πως η αλλαγή βρίσκεται κοντά. Σκέψου πώς βρίσκεσαι σε μια δουλεία που σε εκμεταλλεύονται, αλλά εσύ θέλεις να το βλέπεις θετικά με αποτέλεσμα να σηκώνεις ένα σεντόνι μπροστά σου και να μην βλέπεις την πραγματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρνεις τον εαυτό σου σε άσχημες φάσεις. Μένεις απλήρωτες υπερωρίες, ανέχεσαι να σε προσβάλλουν, βγάζεις περισσότερη δουλειά από ότι θα έπρεπε και κακοπληρώνεσαι κιόλας, ενώ ζεις στο συννεφάκι της θετικής ενέργειας.

Επιπλέον, με το να μη λαμβάνουμε υπόψιν τα δυσάρεστα συναισθήματα και να μην τα εκφράζουμε, δεν κοιτάμε κατάματα τα προβλήματά μας και αφήνουμε άλυτες υποθέσεις -πρώτα από όλα με τον εαυτό μας και ύστερα με τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, αγχώδεις διαταραχές ή ακόμα και ψυχοσωματικά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο αν και πρέπει να εστιάζουμε στα ωραία χρώματα της ζωής και λιγότερο στα σκούρα δεν πρέπει να ξεχνάμε να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση όπως της αρμόζει και να κοιτάμε τη ζωή κατάματα.

Να μην ξεχνάμε όμως ότι η θετικότητα που καταλήγει σε υπερβολή δεν αφορά μόνο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις δικές μας σκέψεις και συναισθήματα, αλλά και στον τρόπο που στεκόμαστε δίπλα στις σκέψεις και τα συναισθήματα των δικών μας αγαπημένων ανθρώπων. «Θα το ξεπεράσεις με τον καιρό», «Όλα περνάνε», «Πάντα να βλέπεις τη φωτεινή πλευρά της ζωής», « Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα». Αυτές είναι κάποιες φράσεις γεμάτες θετική ενέργεια που λέμε καθημερινά στον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα χωρίς να αντιληφθούμε ότι τους κάνουμε κακό αντί καλό. Από την άλλη μπορούμε να πούμε «Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα κάποιες φορές», « Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω σε εσένα», «Είμαι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς».

Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι σαν την θάλασσα -κάποτε γαλήνια και άλλοτε φουρτουνιασμένη. Ας κολυμπάμε μέσα σε αυτή όπως αρμόζει σε κάθε της κατάσταση και ας βιώνουμε κάθε συναίσθημα με αποτέλεσμα αυτό να μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά στην καλύτερη και δυνατότερη εκδοχή του εαυτού μας.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.