Τρέχουμε όλη μέρα, με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα του φαγητού, να μην υπάρχει χρόνος και όρεξη για μαγειρική -ναι, τυχαίνει και στα καλύτερα παιδιά. Σχολάμε αργά από τη δουλειά και ξέρουμε ότι θέλουμε μισή ώρα να πάμε στο σπίτι, μετά να πάμε τον σκύλο βόλτα, να βγάλουμε τα σκουπίδια, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε τα πιάτα και στο τέλος μας μένει μια ώρα της ημέρας για να ξεκουραστούμε με αποτέλεσμα να είμαστε κουρασμένοι και δυστυχισμένοι. Άλλες φορές θέλουν οι συνάδελφοι ή οι φίλοι να παραγγείλουμε φαγητό και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Το φαγητό από έξω είναι η εύκολη λύση, μας γλυτώνει από τη διαδικασία μαγειρέματος και καθαρίσματος, μας γλυτώνει από το να κουβαλάμε μαζί μας ταπεράκια στην δουλειά και μας ξελασπώνει στις έκτακτες συναντήσεις με φίλους όταν δεν ξέρουμε τι να φτιάξουμε. Το θέμα είναι ότι αν γίνεται συχνά θα πρέπει να κοιτάξουμε την υγεία μας και να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές.

Μπορούμε να παραγγείλουμε από κάποιο ασιατικό εστιατόριο sushi, σκέτο χωρίς σάλτσες. Είναι πολύ χορταστικό και νόστιμο ακόμα και χωρίς τις αλμυρές ή γλυκές sauses. Επίσης, μπορούμε να παραγγείλουμε κάποιο stir fry αφού χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα λαδιού και αλατιού και είναι ένας συνδυασμός λαχανικών και πρωτεΐνης πολύ ισορροπημένος.

 

sushi on plate

 

Μια επίσης καλή και safe επιλογή είναι η σαλάτα. Αλλά όχι οποιαδήποτε σαλάτα αφού πολλές περιέχουν πολλά λιπαρά κα έξτρα θερμίδες. Καλό είναι να επιλέγουμε ντρεσινγκς με βάση το ελαιόλαδο και το ξύδι ή το λεμόνι κι όχι αυτές με βάση τη μαγιονέζα ή άλλες κρεμώδεις σάλτσες -με εξαίρεση τη μουστάρδα που είναι χαμηλή σε θερμίδες. Καλό θα ήταν να δώσουμε προσοχή ώστε η σαλάτα μας να μην περιέχει τηγανητά στοιχεία και μεγάλη ποσότητα από τυρί. Μια χούφτα τυρί είναι υπέρ αρκετή για να μας χορτάσει σε συνδυασμό με όλες τις φυτικές ίνες από τα λαχανικά μας. Μεγάλη προσοχή θέλει επίσης κι ο υδατάνθρακας που υπάρχει στη σαλάτα μας. Το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε για να τον περιορίσουμε, είναι να μην μπλέξουμε πολλούς υδατάνθρακες μαζί όπως είναι το καλαμπόκι, η πατάτα και τα κρουτόν. Επίσης, επιλέγουμε πάντοτε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που μας κρατάνε περισσότερο χορτάτους όπως είναι τα κρουτόν ολικής, ψωμάκι ολικής, μακαρόνια ολικής, γλυκοπατάτα και κολοκύθα.

Αν θα παραγγείλουμε όσπρια και λαδερά από έξω, καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα μαγειρείο που ξέρουμε ότι προσέχουν την ποσότητα λαδιού αφού πολλές φορές ξεφεύγει το λάδι σε αυτά τα φαγητά. Από την άλλη το όσπριο και το λαδερό είναι σίγουρα μια πολύ πιο θρεπτική επιλογή από όσο ένα μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες. Συνδυάζουμε πάντα τα όσπριά μας με μια μικρή πατάτα ή ψωμί ολικής για να έχουμε πλήρη πρωτεΐνη και για να χορτάσουμε αποφεύγοντας έτσι το τσιμπολόγημα μετά.

Αν θέλουμε να φάμε μπέργκερ παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να το συνδυάσουμε με λαχανικά και να επιλέξουμε αν θα φάμε το ψωμί ή τις πατάτες. Καλύτερα να αποφεύγουμε να τρώμε και τις πατάτες και το ψωμί αν παραγγέλνουμε συχνά από έξω μπεργκεράκι. Επίσης, αν μας δίνετε η επιλογή να διαλέξουμε πόσα γραμμάρια κρέατος θέλουμε να είναι το μπέργκερ μας, τα 100-120γρ είναι αρκετά. Θα πρέπει να δώσουμε σημασία και στα συνοδευτικά του μπέργκερ μας όπως οι σάλτσες, το τυρί, το μπέικον και άλλα. Αυτά ανεβάζουν τη θερμιδική μας πρόσληψη χωρίς να το καταλάβουμε και είναι υπερφορτωμένα με λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Καλύτερα να επιλέγουμε μια σάλτσα από γιαούρτι, μουστάρδα ή αβοκάντο και να επιλέγουμε να το φάμε χωρίς κάποια επιπλέον πρωτεΐνη όπως το αυγό, το μπέικον και το τυρί. Τα λαχανικά μας μπορούν να δώσουν στο μπέργκερ μας μια υπέροχη γεύση με λιγότερες θερμίδες. Προσοχή στον τρόπο ψησίματος των λαχανικών, αποφεύγουμε τα τηγανητά λαχανικά και τα καραμελωμένα κρεμμύδια και προτιμάμε τα ωμά ή ψητά λαχανικά.

 

selective focus photography of hamburger with sliced tomatoes and vegetables

 

Αν θέλουμε να φάμε από κάποιο ιταλικό ας επιλέξουμε μακαρονάδες με σάλτσες από ντομάτα και λαχανικά και όχι αυτές με βάση την κρέμα γάλακτος. Επίσης, αποφεύγουμε τη μεγάλη ποσότητα τυριού στα μακαρόνια μας, αφού το τυρί αν και καλής ποιότητας πρωτεΐνη είναι μια βόμβα θερμίδων, λίπους και αλατιού. Αν θα διαλέξουμε να φάμε πίτσα επιλέγουμε πάντα λεπτό φύλλο και αποφεύγουμε το έξτρα τυρί και τα αλλαντικά. Αντίθετα επιλέγουμε μια πίτσα vegetarian με λεπτό φύλλο και μπόλικα λαχανικά.

Τα wraps και τα σάντουιτς είναι επίσης αγαπημένες επιλογές και take out. Διαλέγουμε πάντα ολικής αλέσεως ψωμί και φυσικά πολλά λαχανικά, χούμους, όσπρια, τόφου, άπαχο τυρί ή βρασμένο κοτόπουλο. Αποφεύγουμε τη μαγιονέζα και τα βαριά ντρέσινγκς και προτιμάμε το αβοκάντο και το χούμους, που αν και περιέχουν αρκετές θερμίδες είναι πολύ θρεπτικά και χορταστικά τρόφιμα.

Αυτές είναι μερικές ποιο υγιεινές επιλογές για όταν είναι να παραγγείλουμε από έξω. Καλό θα είναι βέβαια να περιορίσουμε τις παραγγελιές μας και να τρώμε πιο συχνά φαγητό από τα χεράκια μας ακολουθώντας εύκολες και υγιεινές συνταγές. Επίσης, καλό είναι να παίρνουμε νερό όταν τρώμε από έξω κι όχι κάποιο αναψυκτικό. Η υγεία μας και η ποιότητα ζωής μας εξαρτάται από τις επιλογές μας, ας κάνουμε τις καλύτερες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου