02690a2cd081f1865290ce3b2a112a5e

Κάποιοι λένε ότι με τη μαγειρική είτε το έχεις είτε όχι. Στην πραγματικότητα όμως δε γεννήθηκε κανένας μας μάγειρας. Η μαγειρική μαθαίνεται, λοιπόν, και αν πραγματικά την αγαπάμε και ψαχνόμαστε τότε γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι. Όσοι έχουν πάθος με τη μαγειρική λένε ότι είναι κάποιου είδους τέχνη, γιατί μαγειρεύοντας δημιουργούμε και η κατανάλωση της τέχνης μας δημιουργεί συναισθήματα- όπως συμβαίνει σε κάθε μορφή τέχνης.

Όσοι λατρεύουμε το μαγείρεμα λατρεύουμε και το φαγητό μα πιο πολύ λατρεύουμε να παίρνουμε θετικά σχόλια για κάθε μας πιάτο. Περιμένουμε να δούμε τις εκφράσεις στο αυτών που δοκιμάζουν τα φαγητά μας πριν βάλουμε εμείς μπουκιά στο στόμα. Με κάθε θετικό σχόλιο φουσκώνουμε σαν αρσενικές γαλοπούλες και νιώθουμε σαν περήφανα παιδιά μετά από χειροκρότημα στη σχολική τους παράσταση. Κάθε φορά που λαμβάνουμε θετικά σχόλια για το φαγητό μας χαιρόμαστε, γιατί μόνο εμείς ξέρουμε πόσο κόπο, χρόνο και αγάπη βάλαμε για να παρασκευάσουμε αυτό το γεύμα. Σε κάθε dinner party ρωτάμε με αγωνία τους φίλους μας αν το φαγητό μας είναι ωραίο, αν του λείπε κάτι, αν θέλει αλάτι, αν είναι πολύ πικάντικο και άλλα πολλά. Όταν κάποιος μας κάνει ένα αρνητικό σχόλιο νιώθουμε πολύ άσχημα. Για κάποιους είναι απλώς ένα πιάτο φαΐ για εμάς όμως είναι ένα ακόμη δημιούργημά μας.

Κάνουμε συλλογή με συνταγές όλων των ειδών και τις δοκιμάζουμε με κάθε ευκαιρία. Έπειτα κάνουμε τις δικές μας μικρές παραλλαγές αφήνοντας έτσι το στίγμα μας σε αυτές. Επίσης, παίρνουμε παραδοσιακές συνταγές και κάνουμε διάφορες αλλαγές δίνοντας μια πιο φρέσκα και μοντέρνα πινελιά με αποτέλεσμα κάθε φορά που τις τρώμε να ξαφνιαζόμαστε ευχάριστα και εμείς οι ίδιοι. Αν από την άλλη δε μας πετύχει μια συνταγή απογοητευόμαστε από τον εαυτό μας και αμφιβάλουμε για τις ικανότητές μας.

Ακόμη και χωρίς συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε κάτι νόστιμο και πολλές φορές όταν το ψυγείο είναι μισοάδειο εμείς καταφέρνουμε να φτιάξουμε μια φαγητάρα που μας σπάει τη μύτη. Μια κονσέρβα φασολιών και ντομάτες είναι τα μόνα που έχεις στο ψυγείο; Challenge accepted, ετοιμάσου να γευτείς την πιο γκουρμέ φασολάδα που έφαγες στη ζωή σου. Με λίγη φαντασία, τα σωστά μπαχαρικά, μπόλικο μεράκι και αγάπη ακόμη και με τα πιο απλά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα πιάτα.

Στην κουζίνα μας επικρατεί τάξη. Όλα τα τρόφιμα, οι σάλτσες και τα μπαχαρικά είναι στη θέση που μας βολεύουν και αν κάποιος τα μετακινήσει μεταμορφωνόμαστε σε τέρατα έτοιμα να τον κατασπαράξουν. Αν αυτός ο άλλος μπλεχτεί στα πόδια μας ενώ μαγειρεύουμε και αρχίζει να ανακατεύεται με τη μαγειρική μας -όποιος και να είναι αυτός- τότε η συνέχεια δε θα είναι και πολύ ευχάριστη.  Η κουζίνα είναι το βασίλειό μας και στο βασίλειο μας δεν ανεχόμαστε να κάνει κουμάντο κανένας άλλος εκτός από εμάς.

Τελικά αυτό που μετρά στη μαγειρική είναι να μαγειρεύουμε για εμάς και αυτούς που αγαπάμε, μόνο έτσι έχουμε ένα πραγματικά τέλειο αποτέλεσμα, γιατί όσο και να λατρεύουμε τη μαγειρική και όσο ταλαντούχοι και να είμαστε αν δεν το κάνουμε με την καρδιά μας το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο. Αν αγαπάς και εσύ την μαγειρική μη σταματήσεις ποτέ να μαγειρεύεις  και να σκορπάς χαμόγελα.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!