Είναι Κυριακή και το κέφι μου θα κάνω και θα φάω και μια τάρτα παραπάνω. Γιατί τις Κυριακές όλα επιτρέπονται κι αφού έχουμε πιεστεί μια ολόκληρη βδομάδα με τη δουλειά και τις τόσες υποχρεώσεις, δικαιούμαστε μια μέρα να αράξουμε και να μας κακομάθουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την Κυριακή μας ελεύθερη για να φάμε με την οικογένειά μας, να βγούμε με τους φίλους μας ή και να χαλαρώσουμε στο σπίτι με τον άνθρωπό μας. Στην οικογενειακή συνάντηση θα έχει σίγουρα φαγιτάρες και τέλεια γλυκά, που και να θέλουμε δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Έτσι κι αλλιώς την επόμενη είναι Δευτέρα και ποια είναι καλύτερη  μέρα απ’ τη Δευτέρα για δίαιτα; Ε, δεν είναι τυχαίο που όλα τα fit παιδάκια επέλεξαν την Κυριακή ως cheat day τους.

Πέραν του φαγητού, τις Κυριακές αφηνόμαστε και σε άλλους τομείς. Σίγουρα θα κοιμηθούμε έστω και μια ωρίτσα περισσότερο  -ή μέχρι αργά το μεσημέρι. Πώς αλλιώς θα αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάσαμε όλη την εβδομάδα; Και πώς αλλιώς θα συνέλθουμε απ’ το Σαββατιάτικο ξενύχτι; Ειδικά αν έχεις περάσει τα 25 ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ. Οι περισσότεροι από εμάς μια μέρα ξενυχτάμε και θέλουμε τρεις για να συνέλθουμε -αν είσαι απ’ αυτούς που αντέχουν ακόμα, σου βγάζω το καπέλο.

Τις Κυριακές, λοιπόν, ό,τι ατασθαλία και να κάνουμε δε μετράει. Όλοι μας αξίζουμε να αφιερώσουμε μια μέρα στον εαυτό μας δίχως κανόνες, «μη» και «πρέπει». Μια μέρα που θα απολαμβάνουμε οτιδήποτε μας ευχαριστεί, χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις. Μια μέρα που θα βγάζουμε τα απωθημένα μας και θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Γιατί δεν είμαστε ρομπότ, δεν είμαστε κατασκευασμένοι να κάνουμε πάντα το σωστό και πάντα αυτό που πρέπει. Έχουμε τις επιθυμίες μας και τα αδύνατά μας σημεία. Όποια κι αν είναι αυτά, καλό είναι κάποτε να αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο και να τα ζούμε. Γιατί μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε -που λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα.

Θέλεις να αγοράσεις το μπλουζάκι που είδες online μέρες τώρα; Την Κυριακή δικαιούσαι και ας μην σου έμειναν και πολλά χρήματα στην κάρτα. Είναι ωραίο να κάνουμε και κανένα δωράκι στον εαυτό μας. Θέλεις να κάνεις ένα τσιγαράκι κι ας το έκοψες τα τελευταία δύο χρόνια; Ε μην καταπιέζεσαι άλλο, ένα τσιγάρο θα κάνεις, δε σημαίνει ότι θα το ξεκινήσεις πάλι. Θέλεις να πιεις δύο caramel latte; Γάμα τις θερμίδες, κάνε το. Η ζωή δεν είναι για να τη ζούμε με απωθημένα. Στο κάτω-κάτω μια Κυριακή που την έχουμε γιατί να μην την περάσουμε κάνοντας ό,τι αγαπάμε με όσους αγαπάμε;

Έτσι κι αλλιώς μετά από τόση ταλαιπωρία μέσα στην εβδομάδα, τόσο άγχος, πίεση, δουλειά, συναντήσεις και κυρίως τόσα «πρέπει», θα τρελαθούμε αν δεν κάνουμε και κάτι για εμάς. Μια τρέλα της στιγμής και μια υπερβολή θα μας εκτονώσουν και θα γεμίσουν ξανά τις μπαταρίες μας. Θέλεις να κάνεις κάτι τρελό και παρατραβηγμένο; Μετά από όλα όσα πέρασες αυτή την εβδομάδα το αξίζεις. Αξίζεις και το γλυκό που θα φας και τη μια παραπάνω ώρα ύπνου που θα κοιμηθείς και το μπλουζάκι που είδες online το αξίζεις. Treat yourself, ρε αγάπη μου κι άσε τα σωστά και τα λάθη στην άκρη τουλάχιστον για μία μέρα.

Η Κυριακή είναι η μέρα σου, λοιπόν. Και τις Κυριακές όλα επιτρέπονται, αν θέλεις να μείνεις όλη μέρα στο σπίτι και να βλέπεις ταινίες τρώγοντας πατατάκια κάνε το κι ας είσαι σε δίαιτα, σιγά, από αύριο προσέχεις ξανά τη διατροφή σου. Αν θέλεις να λείπεις όλη μέρα απ’ το σπίτι και να το αφήσεις άνω-κάτω, κάνε το, απόλαυσε τη ζωή σου. Η Κυριακή είναι η ευκαιρία σου να βγάλεις την ένταση της εβδομάδας και να κάνεις αυτά που πραγματικά αγαπάς. Αφήσου, λοιπόν, ελεύθερος και ζήσε την όπως εσύ θέλεις.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη