Πες μου ότι δε σε έχει απασχολήσει η συνέπεια στα ραντεβού; Ωραία, έχεις διάθεση και φτιάχνεσαι. Περιποιείσαι τον εαυτό σου και ξεχύνεσαι στο δρόμο για να βρεις τον κολλητό ή κάποιον δικό σου άνθρωπο. Με χαρά φτάνεις στο σημείο και διαπιστώνεις ότι ίσως να έφτασες νωρίς. Αμ δε, που έφτασες νωρίς. Στην ώρα σου, αγαπητέ μου, είσαι και λες ας κάνω ένα τσιγάρο ή έστω ας περάσω μια πίστα με το κινητό. Η ώρα περνάει κι ειλικρινά έχεις τόσο ξεχαστεί με το κινητό, ή με την όποια ασχολία εκείνης της στιγμής που έκπληκτος σκέφτεσαι πως το άτομο που περιμένεις, έχει αργήσει πραγματικά πολύ.

Επικοινωνείς και στην άλλη γραμμή ακούς τον φίλο λαχανιασμένο, αρκετά αγχωμένο να σου αραδιάζει διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρησή του. Δεν ξέρω αν τις δέχεσαι κι αν είναι το μοναδικό του ελάττωμα, αλλά σίγουρα δεν είναι και λόγος για να τσακωθείς. Θα ‘χει αρκετά άλλα προτερήματα, γι’ αυτό άλλωστε είναι και φίλος. Μήπως, όμως, σε βάθος χρόνου γίνεται μια αιτία για να γκρινιάζεις;

Εντάξει, ήρθε μετά από σαράντα πέντε λεπτά. Ελαφρώς ενοχλημένος εσύ προσπαθείς να μη θυμηθείς όλες τις προηγούμενες φορές, γιατί δε θα ‘χε καλή κατάληξη όλο αυτό. Ούτε, όμως, μπορείς ακόμα να μπεις στη διαδικασία να μοιραστείς τα νέα σου, είσαι κάπως εκνευρισμένος. Κοίτα να δεις, από εκεί που βγήκες για να απολαύσεις τη βόλτα σου, θα καταλήξεις θυμωμένος να μουρμουράς διάφορα. Ναι, είναι θλιβερό!

Έχεις φανταστεί ποτέ τον κύκλο σου απόλυτα συνεπή; Δηλαδή, να κανονίζετε ώρα και να είναι ήδη εκεί. Να φτάνεις στο ραντεβού και –μάντεψε– να είσαι εσύ αυτός που καθυστέρησε. Έλα, αγάπη μου, στα συγκαλά σου. Εδώ σε θέλω να μου πεις πώς νιώθεις. Να ξεκινάς τα διάφορα, του στιλ «Αχ να…», «Ξέρεις, στο δρόμο…» και λοιπά. Μπορεί να τα ακούσεις για τα καλά, αλλά –επειδή δεν είναι όλοι καθρέφτες μας– δεν είναι απόλυτο ότι θα διαμαρτυρηθεί, σίγουρα, όμως, θα δυσαρεστηθεί. Άλλωστε, στη μία φορά δεν τρέχει κάτι, μπορεί να ‘ταν εξαίρεση, αρκεί να μη γίνει κανόνας.

Αν, όμως, απ’ την πρώτη φορά που εσύ θα είσαι ασυνεπής απέναντί του, ο άλλος το κάνει θέμα γιατί είναι τραγικά απόλυτος και πειθαρχημένος και τα βάζει όλα σε κουτάκια, μήπως να επανεξετάσεις την επαφή μαζί του; Καλή η συνέπεια, δε λέμε, αλλά τέτοια προσήλωση; Εντάξει, μη σκας, αν έπεσες σε τέτοια περίπτωση, παίξε και κάνα τζόκερ, μήπως είναι η τυχερή σου μέρα.

Για να εξηγούμαστε. Για να υπάρχει συνέπεια στα ραντεβού, θα πρέπει να υπάρχει κι άνεση χρόνου. Δηλαδή, αν κινείσαι σε μεγάλες πυκνοκατοικημένες πόλεις, η πιθανότητα να είσαι στην ώρα σου είναι κάπως αστεία υπόθεση. Πολύ απλά δικαιολογείται. Πέντε λεπτά στη δουλειά να σε κράτησαν παραπάνω, πέντε λεπτά στη στάση να περίμενες ή έστω να κόλλησες στην κίνηση, να τσιμπήσεις κάτι στα γρήγορα, άντε μετά να ζεσταθεί και το νερό, πού να προλάβεις;

Είναι που ξέχασες να βάλεις και το άρωμά σου και γυρίζεις πίσω, γιατί αλλιώς πώς θα κλέψεις τις εντυπώσεις; Ναι, πρέπει να σε προσέξουν, ειδικά ο ενδιαφερόμενος. Με τα πολλά κάποια στιγμή φτάνεις στο σημείο συνάντησης κι αν ο άλλος έχει φτάσει μαζί σου την ίδια στιγμή, θα σου πω απλά πως είναι ο άνθρωπός σου. Αν όμως, ο άλλος είναι τυπικός, τα ‘χει όλα σε τάξη, προγραμματισμένα και νοικοκυρεμένα, να το κοιτάξεις, γιατί αυτά τα σημάδια δε θα σας οδηγήσουν σε ομαλές καταστάσεις. Μια γκρίνια πάντα θα αιωρείται στον αέρα.

Τώρα αν είναι επαγγελματικό ραντεβού, σημάδι κι αυτό. Τι θα την κάνεις τη συνεργασία, αν ο άλλος έπρεπε να παραδώσει το έργο απ’ τη Δευτέρα κι η μέρα είναι Παρασκευή; Άσ’ το, να το δεις κι αυτό καλύτερα. Το ραντεβού, δείχνει πολλά, από θέμα θέλησης, ενέργειας, ενδιαφέροντος και δύναμης. Εξαρτάται τι ζητάς, ο μπαξές τα έχει όλα!

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη