Σε μια σχέση κάνουν και οι δύο υποχωρήσεις με σκοπό να πετύχουν το «μαζί». Όμως αυτά δεν έχουν νόημα αν τα κάνουμε χατιρικά, αν δηλαδή δεν τα νιώθουμε. Κάποτε λέγαμε ότι δε θέλουμε να ακούμε λόγια αλλά να βλέπουμε πράξεις. Πλέον ακόμα και οι πράξεις δεν είναι σημάδι ότι ο σύντροφός μας νιώθει πράγματα για εμάς, αφού πολλοί κάνουμε πράγματα μέσα στη σχέση μας χωρίς να τα νιώθουμε.

Τώρα θα αναρωτιέσαι γιατί να κάνει κάποιος κάτι που δε βγαίνει από την ψυχή του. Οι λόγοι πολλοί με κύριο την γκρίνια της σχέσης μας, την οποία κανένας δε θέλει να έχει πάνω απ’ το κεφάλι του. Από την άλλη στον αντίποδα, παίζουν και τα εγωιστικά κριτήρια που κάνεις για τη σχέση σου πράγματα, μόνο και μόνο για να του τα χτυπήσεις με την πρώτη ευκαιρία.

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε για τον άνθρωπο μας, να το κάνουμε γιατί μας βγαίνει. Θέλουμε να τον βλέπουμε να χαμογελά γιατί το χαμόγελό του κάνει και το δικό μας πρόσωπο να λάμπει. Γιατί όταν είναι σε δύσκολη θέση είμαστε κι εμείς σε δύσκολη θέση. Γιατί όταν θέλει βοήθεια σε κάτι, αξίζει να την προσφέρουμε επειδή γουστάρουμε κι όχι επειδή πρέπει. Γιατί όταν πονάει, εμείς πονάμε διπλά. Γιατί είναι ο άνθρωπός μας και μας ενδιαφέρει πραγματικά να είναι καλά κι ευτυχισμένος και θέλουμε για κάθε του χαμόγελο, να είμαστε εμείς η αιτία.

Γιατί τον αγαπάμε πραγματικά και δεν καθόμαστε να κάνουμε λογαριασμό πόσα δώσαμε και πόσα πήραμε. Ούτε κρατάμε σημειώσεις καταστροφών. Η λογιστική δεν ταιριάζει στον έρωτα. Στον έρωτα ταιριάζει ο αυθορμητισμός και η ανιδιοτέλεια. Κι αν είναι να μετράμε καταστροφές και χρωστούμενα, ας το αφήσουμε καλύτερα, ας το κλείσουμε το μαγαζί να τελειώνουμε.

Κανείς δε μας έβαλε το όπλο στον κρόταφο με σκοπό να «θυσιαστούμε» γι’ αυτόν και να του κάνουμε τα χατίρια. Ακόμα κι αν νιώθουμε ότι μας πιέζει να δώσουμε, η επιλογή είναι δική μας αν θα πράξουμε ή όχι. Κι αν νιώθουμε ότι ο άλλος παίρνει αλλά δε δίνει, τότε κοιτάμε τι μας καλύπτει πια και τι όχι. Από την άλλη, σε μια σχέση οι πράξεις ποτέ δεν είναι ισότιμες κι από τις δύο πλευρές, πάντα η ζυγαριά θα γέρνει λίγο σε μια από τις δύο και είναι απόλυτα φυσιολογικό και καθόλου σπάνιο.

Ανησυχητικόo είναι να σου χτυπάει σε κάθε καυγά ο σύντροφός σου τα λάθη σου και τις πράξεις που έκανε αυτός για σένα, λες και τις έκανε με το ζόρι. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αναθεώρησε λίγο τη σχέση σου γιατί μπορεί να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που δε σου ταιριάζει. Να κάνετε μόνο ό,τι σας βγαίνει κι όχι ό,τι πιστεύετε ότι θα εντυπωσιάσει τον άλλο χωρίς να το νιώθετε. Να είστε και οι δύο αυθεντικοί και να αφήσετε τις πράξεις εντυπωσιασμού στην άκρη. Ούτως ή άλλως, πόσο μπορείς να αντέξεις κάνοντας χατίρια που δε βγήκαν από την ψυχούλα σου;

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου