Η σχέση μαμάς και κόρης είναι ιδιαίτερη. Από μικρές η μαμά μας γίνεται η πρώτη και αληθινή μας φίλη. Είναι εκείνη που θα μας στηρίξει στα δύσκολα, εκείνη που ακόμη και αν πούμε μια κουβέντα παραπάνω θα είναι βράχος αμετακίνητος διπλά μας. Η γνώμη της μετράει για εμάς πιο πολύ από κάθε άλλη γνώμη -γιατί στο μυαλό μας η μανούλα μας ξέρει πάντα καλύτερα από όλους. Η μητέρα χαίρεται παραπάνω κι από εμάς για τη χαρά μας και λυπάται ακόμη περισσότερο με τη λύπη μας.

Σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας τη θέλουμε δίπλα μας και είναι πάντα εκεί. Έτσι, όταν έρχεται η στιγμή να παντρευτούμε μας αρέσει να παίρνουμε τη γνώμη της για πολλά που αφορούν τον γάμο μας και κυρίως το νυφικό που θα φορέσουμε την πιο ξεχωριστή μέρα της ζωής μας. Δεν μπορεί να λείπει η μαμά από τη διαδικασία επιλογής νυφικού, έτσι την παίρνουμε μαζί μας από κατάστημα σε κατάστημα και αυτή με ενθουσιασμό και χαρά μας ακολουθεί.

Η συγκίνησή της δεν κρύβεται, φαίνεται στα βουρκωμένα μάτια της και στο χαμόγελο ευτυχίας που έχει από την πρώτη κιόλας στιγμή που μας βλέπει ντυμένες στα λευκά. Προσπαθεί, βέβαια, να κρυφτεί γιατί ξέρει πως αν τη δούμε να κλαίει από συγκίνηση, θα αστειευτούμε μαζί της που είναι τόσο ευαίσθητη, αλλά η αλήθεια είναι πως τα έντονα συναισθήματα δεν μπορούν να κρυφτούν, ούτε και χρειάζεται, ίσα-ίσα είναι υπέροχο να εκφράζονται ανοιχτά, ειδικά αν πρόκειται για κάτι τόσο ευχάριστο, όπως ο γάμος μας. 

Η μαμά μας ίσως και να σκεφτόταν τον γάμο και το νυφικό μας περισσότερο και από εμάς τις ίδιες. Ίσως και να ‘ταν ένα όνειρο για εκείνη να μας δει στα λευκά, με έναν σύντροφο δίπλα μας που θα τρέφουμε αμοιβαία αισθήματα ο ένας για τον άλλον, ώστε να χτίσουμε μια όμορφη και ευτυχισμένη οικογένεια. Έτσι, όταν ο καιρός πλησιάζει και βλέπει ότι οι ευχές της σιγά-σιγά υλοποιούνται συγκινείται ακόμη περισσότερο.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως όσο κι αν μετράει η γνώμη της μαμάς μας για την επιλογή νυφικού δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ακούσουμε μόνο εκείνη. Η μαμά μας έχει το δικό της προσωπικό γούστο, αλλά κι εμείς έχουμε το δικό μας στυλ αντίστοιχα. Το να προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε το δικό της γούστο και να αφήσουμε τη δική μας γνώμη και τα δικά μας θέλω στο περιθώριο, δε θα ήταν και πολύ σωστό, αφού η μέρα του γάμου μας είναι η «δική μας μέρα» και κανενός άλλου. Είναι πολύ πιθανόν να «ερωτευτούμε» ένα νυφικό που η μαμά μας δεν εγκρίνει, όσο και να θέλουμε να της αρέσει το νυφικό που θα φορέσουμε πρέπει να σκεφτούμε πρώτα τον εαυτό μας. Αν εμείς νιώθουμε όμορφα με το νυφικό που επιλέξαμε και νιώθουμε ότι βρήκαμε αυτό που ψάχναμε πρέπει να της το εξηγήσουμε και αυτή σίγουρα θα το καταλάβει -στο κάτω-κάτω θέλει να μας βλέπει χαρούμενες.

Η διαδικασία επιλογής νυφικού είναι μια ευχάριστη διαδικασία που επιλέγουμε να ζήσουμε με τη μανούλα μας. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει όμως, αντιθέτως είναι μια συγκινητική και όμορφη εμπειρία που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά μαζί της. Ας μην ξεχνάμε το προσωπικό μας γούστο αλλά να έχουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμάσουμε κάτι που θα αρέσει και στη μαμά χωρίς απαραίτητα να το επιλέξουμε -πού ξέρεις μπορεί στο τέλος να μας αρέσει.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα