Σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια ζευγάρια το φοβούνται, ενώ άλλα το απολαμβάνουν κανονικά. Οι γιατροί λένε ότι σε μια εγκυμοσύνη, όπου όλα κυλούν φυσιολογικά, το ζευγάρι μπορεί να έρχεται σε σεξουαλική επαφή χωρίς να ανησυχεί για κάτι. Είναι αναγκαίο, όμως, να υπάρχει κατανόηση και σωστή επικοινωνία μεταξύ τους και να μιλούν για τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Αρχικά, η γυναίκα είναι καλό να λέει στον σύντροφο της πώς νιώθει κι αυτός να την κατανοεί όσο πιο πολύ μπορεί. Να του λέει τι την πονάει και να του μιλά για τις ευαισθησίες της, μιας και το σώμα της γίνεται πιο ευαίσθητο από ό,τι ήταν και κινήσεις που κάποτε την ευχαριστούσαν, τώρα μπορεί να την πονούν και να μην νιώθει πολύ άνετα ή να μην τις απολαμβάνει το ίδιο. Όμως, δε φτάνει απλά να του το λέει. Πρέπει να βρίσκει τις σωστές λέξεις και να έχει στη φωνή της έναν απαλό και ήρεμο τόνο, ώστε να μην τον κάνει να νιώθει λες και της κάνει σε κάτι κακό ή ότι δεν την ικανοποίει όπως θα ‘θελε.  

Απ’ τη μεριά του ο άνδρας πρέπει να κατανοήσει ότι οι σεξουαλικές ορμές της συντρόφου του έχουν αλλάξει και μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη για σεξ για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ άλλες φορές να έχει αυξημένες σεξουαλικές ορμές. Η σωστή επικοινωνία είναι πάντα το κλειδί για να πετύχει μια σχέση σε όλους τους τομείς και σε όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Βέβαια, για να απολαύσουν και οι δύο το σεξ πρέπει να έχουν υπόψη τους κάποια πράγματα. Αρχικά, καλό είναι να ξεκινούν αργά και απαλά, ούτως ώστε να δουν και να καταλάβουν μέχρι ποια ένταση μπορεί να αντέξει η εγκυμονούσα. Έπειτα, είναι φυσιολογικό ότι κάποιες στάσεις θα την πονάνε και πρέπει να δοκιμάσει το ζευγάρι πολλές στάσεις για να βρει αυτές που είναι πιο άνετες. Γενικά, ο πειραματισμός σε στάσεις και ένταση είναι το κλειδί για μια ικανοποιητική και για τους δύο σεξουαλική ζωή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και η εμπειρία του σεξ στην εγκυμοσύνη δε θα μπορούσε να μη διαφέρει για την κάθε εγκυμονούσα. Για κάποιες γυναίκες η επιθυμία για σεξ μειώνεται, ενώ άλλες νιώθουν ότι ερεθίζονται πιο εύκολα και πιο συχνά απ’ ό,τι πριν την εγκυμοσύνη τους. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, σε κάποια στάδια της εγκυμοσύνης να μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία και σε άλλα να αυξάνεται.

Πολλά ζευγάρια αγχώνονται για το μωρό κατά την σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη. Όμως, το μωρό προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο στο σώμα της μητέρας του και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Φυσικά, πάντα τα ζευγάρια πρέπει να παίρνουν έγκριση από τον γιατρό τους, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το σεξ στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται, ειδικά έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως αιμορραγία ή άλλα θέματα σοβαρά.

Το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνει κάποια θετικά στοιχεία για την υγεία. Βοηθά τη γυναίκα στο να κοιμηθεί καλύτερα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, αναστέλλει το άγχος, περιορίζει στους πιθανούς πόνους της εγκύου, ενώ δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.

Το σεξ, κι ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά και δε χρειάζεται να ανησυχούμε από τη στιγμή που ο γιατρός μας το επιτρέπει. Η σωστή επικοινωνία και ο πειραματισμός είναι απαραίτητα στοιχεία για μια υγιή σεξουαλική ζωή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το σεξ στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται και μάλιστα κάνει καλό στη σχέση του ζευγαριού. Ας μην το φοβόμαστε.

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα