Ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας το περνάμε στη δουλειά. Είτε αγαπάμε τη δουλειά μας είτε δε μας αρέσει και τόσο, όπως κι αν έχει, περνάμε αρκετές ώρες της μέρας βουτηγμένοι σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό ωράριο. Το πώς νιώθουμε για τη δουλεία μας όμως πολλές φορές επηρεάζεται κι από τους συναδέλφους μας. Ακόμα κι αν δε μας αρέσει η εργασία μας, αν έχουμε πολύ καλούς συναδέλφους δίπλα μας που τα πηγαίνουμε καλά μαζί τους, τότε ο εργασιακός μας χρόνος κυλάει πιο όμορφα κι ευχάριστα χάρη σ’ αυτούς.

Είναι φυσικό, λοιπόν, να δενόμαστε με τους συναδέλφους μας κάθε μέρα όλο και περισσότερο, ώσπου φτάνουμε με τον καιρό να τους νιώθουμε σαν οικογένειά μας. Είναι που περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μαζί τους και μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε, μαθαίνουμε τα προσωπικά τους και μοιραζόμαστε μαζί τους κι εμείς με τη σειρά μας τα δικά μας. Οι επικοινωνία μαζί τους φέρνει στην επιφάνεια κοινά ενδιαφέροντα και καταλαβαίνουμε πως έχουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας που ταιριάζουν αρκετά.

Τα διαλείμματα απ΄τη δουλειά είναι σίγουρο πλέον πως θα τα περάσουμε μαζί, θα παραγγείλουμε φαγητό ή καφέ από το ίδιο εστιατόριο, ενώ συχνά θα κάτσουμε παρέα για να ξεκουραστούμε, να κουτσομπολέψουμε λιγάκι και να πούμε τα δικά μας. Επίσης, αφού είμαστε στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον έχουμε αρκετά κοινά βιώματα. Μπορεί να σπουδάσαμε κάτι παρόμοιο, στην ίδια πόλη ή να μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Βέβαια, ακόμα και σε δουλειές που δεν παίζουν ρόλο οι σπουδές, οι συνάδελφοι μπορούν να βρουν κοινά στοιχεία στην προσωπικότητά τους και πάλι λόγω επαγγέλματος. Μπορεί να είναι δυναμικοί και κοινωνικοί κάτι που τους βοηθάει ν’ ανταπεξέλθουν στις ανάλογες συνθήκες εργασίας.

Με τους συναδέλφους μας μπορεί να περάσουμε δύσκολες καταστάσεις στη δουλειά που μας φέρνουν πιο κοντά και μας κάνουν να δέσουμε σαν ομάδα. Στις απαιτητικές στιγμές της καθημερινότητας ειδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον–, οι άνθρωποι δένονται μεταξύ τους ενώ πάνω στην πίεση της δουλειάς, πέφτουν οι μάσκες και μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Οι συνάδελφοι που μας βοήθησαν σε κάποιο πρόβλημα που είχαμε στη δουλειά, που μας συμπαραστάθηκαν όταν είχαμε κάποιο προσωπικό θέμα και που μας κάλυψαν όταν το είχαμε ανάγκη, είναι οι συνάδελφοι που στο τέλος της μέρας έγιναν κάτι περισσότερο από φίλοι, έγιναν οικογένειά μας.

Τους θαυμάζουμε, πιστεύουμε στις ικανότητές τους κι εκείνοι έχουν την ίδια αμοιβαία συμπάθεια για εμάς. Δεν έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας, αλλά αντιθέτως όταν δεν είναι στα καλύτερά τους τούς δίνουμε χέρι βοηθείας κι όταν τα πάνε καλά στη δουλειά χαιρόμαστε γι’ αυτούς και το γιορτάζουμε σαν να είναι και δική μας η επιτυχία τους. Ανταλλάσσουμε μυστικά για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να γίνουμε καλύτεροι κι αυτή η αλληλοσυμπαράσταση βοηθάει στο να δουλεύουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Είναι τα άτομα που μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή να πούμε τα νέα μας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κανονίζουμε μαζί τους εξόδους που ξέρουμε ότι θα είναι πετυχημένες και γεμάτες διασκέδαση. Μαζί τους νιώθουμε χαλαροί, είμαστε ο εαυτός μας, ξεσαλώνουμε και πολλές φορές περνάμε τόσο ωραία, βγάζουμε φωτογραφίες σαν να γνωριζόμαστε πραγματικά από μικροί. Κερνάμε ο ένας τον άλλον φαγητό ή ποτό, χωρίς να το σκεφτόμαστε και πολύ, γιατί έτσι κάνουν οι οικογένειες και ξέρουμε πως οι συνάδελφοί μας είναι φίλοι κι οι φίλοι είναι σαν οικογένεια.

Έχουμε τα δικά μας αστεία, τη δική μας γλώσσα επικοινωνίας που μόνο εμείς γνωρίζουμε και συνεννοούμαστε με έναν δικό μας κώδικα.  Κι είναι στιγμές που επειδή νιώθουμε μεγάλη οικειότητα μεταξύ μας, κάποιοι που δε μας ξέρουν μπορεί να μας περάσουν όντως για συγγενείς γιατί τελικά καταφέραμε ν’ αναπτύξουμε αρκετές ομοιότητες μεταξύ μας. Μιλάμε με το ίδιο ύφος, έχουμε το ίδιο στυλ στα ρούχα κι άλλα πολλά που έγιναν τυχαία, επειδή περνάμε τόσες ώρες μαζί εντός αλλά κι εκτός της δουλείας.

Αν κατάφερες να έρθεις τόσο κοντά και να φτιάξεις μια τόσο όμορφη σχέση με τους συναδέλφους σου κράτησε την ακόμη κι αν αλλάξεις δουλειά. Είναι σπάνιο να χτιστούν τέτοιες σχέσεις στον επαγγελματικό χώρο ειδικά όσο υπάρχει εκεί έξω τόσος μεγάλος ανταγωνισμός. Κι η αλήθεια είναι πως όταν βρίσκουμε ανθρώπους να στέκονται τόσο κοντά μας είμαστε πραγματικά τυχεροί που έχουμε ο ένας τον άλλον.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα