O Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στην ήσυχη παραθαλάσσια Νάντη. Από μικρό παιδί αγάπησε τη θάλασσα και την έμαθε για μάνα του. Η βιολογική του μητέρα όμως ήταν κόρη πλούσιας οικογένειας κι είχε για σύζυγο δικηγόρο, με αποτέλεσμα ο Ιούλιος Βερν, σαν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, να έπρεπε να ακολουθήσει έναν μόνο δρόμο, αυτόν της νομικής.

Δεν άντεξε την πίεση και στα 11 του αποφάσισε να σαλπάρει για να είναι κοντά στην αγαπημένη του μάνα· τη θάλασσα. Αλλά ένας ναύτης ενημέρωσε τον πατέρα του και κάπως έτσι δε βρέθηκε ποτέ πραγματικά «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ούτε πάτησε το πόδι του σε κάποιο «μυστηριώδες νησί». Αναγκάστηκε να περάσει τα υπόλοιπα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στη Νάντη κι υποσχέθηκε στους γονείς του ότι θα ταξιδεύει μόνο με τη φαντασία του και δεν αθέτησε ποτέ την υπόσχεσή του. Έφυγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομική και μόνο με το μυαλό του πετούσε «πέντε εβδομάδες με το αερόστατο» και συναντούσε «το τέρας της θάλασσας». Κι ακόμα κι αν δεν έγινε ποτέ ναυτικός, η πλανεύτρα η μάνα του τον οδηγούσε πάντα στη ζωή του κι έγραψε πολλά βιβλία για εκείνη.

Αποτέλεσε τον δεύτερο πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα μετά την Αγκάθα Κρίστι κι είχε ακούραστη δίψα για μάθηση και βιβλία. Ως φοιτητής σπαταλούσε τα χρήματά του σε βιβλιοπωλεία και περνούσε πολύ χρόνο γράφοντας και στο θέατρο. Μάλιστα γνώρισε τον Αλέξανδρο Δουμά και τον Βίκτωρ Ουγκώ, από τους οποίους ωφελήθηκε ιδιαίτερα κι εμπνεύστηκε. Για τον Ιούλιο Βερν, τα βιβλία που έγραφε, ήταν επιστημονική φαντασία, χωρίς απαραίτητα να είναι. Έγραψε για υποβρύχια και ουρανοξύστες από γυαλί, έγραψε για τρένα με τρελές ταχύτητες και ταξίδια στο φεγγάρι. Δεν αντλούσε ιστορίες μόνο από τη φαντασία του, μ’ αυτή τις εμπλούτιζε, τις αντλούσε όμως από την αγάπη του για την επιστήμη. Για αυτό, σχεδόν ό,τι έγραψε, σήμερα είναι μπροστά μας και μας τον θυμίζει, γιατί τα έργα του είναι καλά μελετημένες πιθανότητες βουτηγμένες στη μόνη θάλασσα που του επέτρεψαν να αγαπήσει· τη φαντασία. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι οι Ιταλοί έφτιαξαν το πρώτο υποβρύχιο 60 χρόνια πριν τον πλοίαρχο Νέμο.

Κι ο πλοίαρχος Νέμο κι η αγάπη του συγγραφέα για τη θάλασσα, λατρεύτηκαν τόσο πολύ από το κοινό, που το πρώτο ατομικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ποτέ, πήρε το όνομα Νέμο κι έκανε το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ακόμα πιο πραγματικό. Τα παιδιά που ναυάγησαν σ’ ένα νησί κι έζησαν «δυο χρόνια διακοπές» σίγουρα, κάπου θα είδαν τον συγγραφέα, γιατί αγαπούσε πολύ τα ταξίδια και τις περιπέτειες κι όσο μάζευε λεφτά από τά βιβλία του, τόσο περισσότερο πρόσεχε και μεγάλωνε το πλοιαράκι του που τόσο αγαπούσε.

Ο κόσμος τότε, ήταν ακόμα συντηρητικός κι επιφυλακτικός με την επιστήμη, για αυτό πριν ο Βερν εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, αντιμετωπίστηκε από πολλούς εκδοτικούς οίκους αρνητικά, γιατί τα έργα του ήταν «υπερβολικά επιστημονικά». Ο Βερν καταφέρνει όμως να δημοσιεύσει το πρώτο του βιβλίο, μέσω του Πιέρ-Ζυλ Ετζέλ, ενός από τους πιο σπουδαίους Γάλλους εκδότες του 19ου αιώνα, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων, έργα του Βίκτωρος Ουγκώ, της Γεωργίας Σάνδη και των Ερκμάν-Σατριάν. Εκείνο το πρώτο βιβλίο, το οποίο γράφτηκε ξανά με τη βοήθεια τού Ετζέλ, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πήρε το όνομα «πέντε εβδομάδες με αερόστατο» κι έκανε τον Ετζέλ, τον μοναδικό εκδότη του Βερν.

Ο οποίος αν και συνέχισε να γράφει μέχρι τα βαθιά του γεράματα ακούραστα, έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας του περίπου στο 1880, αφού μεγαλώνοντας έγινε περισσότερος συντηρητικός κι έχασε σιγά-σιγά την πίστη του στα επιστημονικά επιτεύγματα. Μάλιστα αφού έχασε τον φίλο του πια Έτζελ και τη μητέρα του, τα έργα του έγιναν πιο σκοτεινά και πήραν άλλα χρώματα, λιγότερο επιστημονικά και φωτεινά και παιδικά, μα εξίσου δικά του. Προς το τέλος της ζωής του «ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας», κουφάθηκε και τυφλώθηκε, ενώ στις 24 Μαρτίου 1905, έφυγε από τη ζωή, σαν ισάξιος πια με τον θάνατο.

Όπως κι αν έχει, τα έργα του αγαπήθηκαν απ’ όλους μας σαν μικρά παιδιά. Και αγαπήσαμε πραγματικά τον Κύριο Φιλέα Φογκ και τον πιστό «υπηρέτη του», Πασπαρτού. Κι ερωτευτήκαμε πραγματικά τον Μπραν και τον Ζακ. Και πιστέψαμε στα όνειρά μας περισσότερο από ποτέ μες στις σελίδες των βιβλίων του, τις ίδιες σελίδες που ξεφυλλίζουμε στα κρυφά και σήμερα· ενήλικοι, προδομένοι και προδότες. Γιατί δεν παρατήσαμε μια Νομική για να είμαστε ευτυχισμένοι.

 

Πηγή φωτογραφίας

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου