Τελικά είσαι ό,τι δηλώσεις ή απλώς έτσι νομίζεις; Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις εμφανίζεται συχνά αυτό το φαινόμενο -στις δουλειές και τα χόμπι όμως;

Καθένας μας έχει την τάση να πλασάρει μια εικόνα για τον εαυτό του -ψευδή ή μη- προσπαθώντας να γίνει αποδεκτός από τους υπόλοιπους. Όμως πολλές φορές αυτό που θα θέλαμε να είμαστε διαφέρει από αυτό που στ’ αλήθεια είμαστε. Πόσο μάλλον στην εποχή μας που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς δίνουν τα περιθώρια να προβάλουμε ό,τι θέλουμε και να πλασάρουμε κάτι που ίσως δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό μας εαυτό.

Καλώς ή κακώς δεν είχαμε όλοι την τύχη να κάνουμε το επάγγελμα που αγαπάμε ή θα θέλαμε. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, ωστόσο οι πόθοι και τα απωθημένα κάποιες φορές κάνουν έναν άνθρωπο να παρασυρθεί με ευκολία και να χάσει τον μπούσουλα, μη θέτοντας όρια ανάμεσα στο απλό χόμπι και στον επαγγελματισμό.

Φυσικά, όλοι έχουμε κλίσεις, ροπές ακόμα και ταλέντα που ανακαλύψαμε κάπως αργά και για χ-ψ λόγους δεν καταφέραμε να σπουδάσουμε πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και να το κάνουμε επάγγελμα. Η λύση για να μη μαραζώσουμε είναι απλή. Διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε γι’ αυτά και αν μπορούμε βρίσκουμε ένα χόμπι με το οποίο θα μπορούμε να ασχολούμαστε ερασιτεχνικά στον ελεύθερό μας χρόνο. Έτσι κάνουμε κάτι δημιουργικό και συγχρόνως ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα ενός επαγγέλματος που δε μας γεμίζει και ενδεχομένως κάνουμε με το ζόρι για να βγάλουμε τα προς το ζην.

Εξάλλου στις μέρες μας οι πληροφορίες είναι άπειρες και 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμες για όλους σε βιβλία, στο ίντερνετ, σε εξειδικευμένα περιοδικά, ενώ υπάρχουν ακόμα και σεμινάρια που μπορεί να παρακολουθήσει καθένας από εμάς για να διευρύνει τις γνώσεις του. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι 5-6 βιβλία και μερικές πληροφορίες δε μας κάνουν επαγγελματίες, ούτε μπορούν μαγικά να μετατρέψουν το χόμπι μας σε επάγγελμα. Επίσης φήμες λένε πως άμα γίνει το χόμπι σου επάγγελμα παύεις να το κάνεις με αγάπη και μεράκι. Καταλήγει κι αυτό ρουτίνα και μερικές φορές καταναγκαστικό έργο και περιορίζεται ο ενθουσιασμός που προϋπήρχε.

Διαβάζοντας λοιπόν μερικά βιβλία για την ιατρική ή την ψυχολογία, δε γίνεσαι ούτε γιατρός, ούτε ψυχολόγος. Όσο κι αν μελετήσεις, δεν μπορείς να γίνεις επαγγελματίας. Και το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε μέσα στα βιβλία ούτε στο ίντερνετ θα βρεις το πτυχίο και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Θα βρεις μόνο πληροφορίες που αν καταφέρεις να κατανοήσεις, θα γίνουν γνώση. Φυσικά η γνώση είναι πανίσχυρο όπλο για όποιον την κατέχει, αλλά γνωρίζουμε από μικρά παιδιά πως η θεωρία απέχει μακράν της πράξης.

Δεν μπορείς λοιπόν διαβάζοντας απλώς και βλέποντας βιντεάκια στο ίντερνετ, να λες πως ξέρεις να κάνεις μια χειρουργική επέμβαση. Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να περάσεις από την θεωρία στην πράξη. Ακόμα και αν βάφεις τα μαλλιά σου ή της κολλητής σου, αν μπορείς να περιποιηθείς τέλεια το μούσι σου ή αν κάνεις εξαιρετικά νύχια, δε λέγεσαι ούτε κομμωτής, ούτε μπαρμπέρης, ούτε αισθητικός. Οι άνθρωποι που είναι επαγγελματίες στον τομέα τους πέρασαν τα νιάτα τους σε σχολές και σεμινάρια προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους με καθοδήγηση από ειδικούς και με πολλή εξάσκηση. Κι αν τους ρωτήσεις, ακόμα μαθαίνουν, ακόμα τρέχουν σε σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις για να μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να τις επικαιροποιήσουν και να τις τελειοποιήσουν.

Πώς μπορείς λοιπόν εσύ ή εγώ να θεωρηθούμε επαγγελματιές και να θέλουμε να τους συναγωνιστούμε; Ας μην κοροϊδευόμαστε, η αλήθεια είναι πως όσα βιβλία και να διαβάσουμε, όσο ντοκιμαντέρ και να δούμε, ποτέ δε θα είναι αρκετά. Γι’ αυτό υπάρχουν οι σχολές και τα πανεπιστήμια. Σε μερικά αντικείμενα όση γνώση κι αν έχεις, δε θα καταφέρεις ποτέ να γίνεις αυτοδημιούργητος επαγγελματίας. Αρκέσου στο χόμπι σου, σε συζητήσεις για να διευρύνεις τις γνώσεις σου μα μην τα μπερδεύεις.

Και κυρίως την επόμενη φορά που θα πας στο κομμωτήριο, στον γιατρό ή απλώς να πάρεις καφέ, μην το παίξεις έξυπνος στους επαγγελματίες που θα σε εξυπηρετήσουν, μόνο και μόνο επειδή έχεις κάποιες γνώσεις. Κανείς δε θα σε θαυμάσει, το μόνο που θα καταφέρεις θα’ναι να φανείς ξερόλας και εκνευριστικός.

Συντάκτης: Νατάσα Π.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.