Αράζεις στον καναπέ, καπνίζεις το ένα τσιγάρο μετά από το άλλο και σκέφτεσαι ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα χωρίς να βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα. Προβλήματα μικρά, πολλά και μαζεμένα ή ίσως πιο μεγάλα και συγκεκριμένα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο βουνό που νιώθεις να αιωρείται σαν ένα τεράστιο εκκρεμές πάνω από το κεφάλι σου και να περιμένει ένα τελευταίο χαλικάκι για να πέσει και να σε πλακώσει. Παλεύεις για να βγάλεις άκρη, να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί, μα μάταια. Όσο σκέφτεσαι τόσο χειρότερα μοιάζουν όλα. Πρόσωπα, λέξεις, καταστάσεις και στιγμές όλα είναι σαν ένας ανάμεικτος χυμός που μάλιστα έχει χτυπηθεί ήδη στο μπλέντερ.

Όταν σε κοιτάς δε σου θυμίζεις τον εαυτό σου. Οι αντιδράσεις σου μα και τα λόγια σου μοιάζουν κάτι ξένο και καθόλου γνώριμο. Αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές έχουν καταστροφικές συνέπειες για εσένα και για το ταίρι σου. Βλέπεις όσο υπεραναλύεις κάτι μόνο πιο μπερδεμένο καταλήγει να είναι, κάτι σαν εκείνα τα ακουστικά με το καλώδιο που όσο ψάχναμε εμείς την άκρη τους και παλεύαμε να τα ξεμπλέξουμε, τόσο γινόντουσαν αυτά κουβάρι. Κάπου εδώ λοιπόν είναι η ώρα να κάνεις ένα, ή και δύο βήματα πίσω και να χαλαρώσεις. Ήρθε η ώρα για τάιμ άουτ. Πάρε μια βαθιά ανάσα και άραξε, μόνο έτσι θα καταφέρεις να βγάλεις άκρη. Μην τρελαίνεσαι, είναι οκ να’σαι πού και πού και εσύ έξω από τα νερά σου και γιατί όχι, να μην ξέρεις τι σου γίνεται, όλοι το δικαιούνται αυτό σε μερικές φάσεις της ζωής τους. Δεν τρέχει κάτι, κόλλα στο κούτελο την επιγραφή «επιστρέφω σε λίγο» και πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να βρεις εσένα πριν κάνεις δυνατή επανεμφάνιση.

Πολλοί από εμάς νιώθουν να χάνουν λιγάκι τον εαυτό τους όταν είναι σε μια σχέση. Ίσως μπλοκάρουν μπροστά σε ένα πρόβλημα και στην όψη μιας δυνατής διαφωνίας δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν. Και όλο αυτό γιατί; Επειδή ίσως να νομίζουμε πως οι σχέσεις και οι άνθρωποι έρχονται με οδηγίες χρήσης και ότι υπάρχει καρτελάκι με την εγγύηση που μας κατοχυρώνει πως όλα θα ‘ναι ρόδινα και βγαλμένα από ρομαντικές ταινίες και βιβλία. Πόσο γελασμένοι είμαστε όμως, οι σχέσεις έχουν προβλήματα και εντάσεις και αντί για καρτελάκι εγγύησης καμιά φορά το μόνο που υπάρχει είναι αυτό της αλλαγής, στο χέρι μας όμως αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές, αν το θέλουμε, μπορούμε μέσα από τις άπειρες ατέλειες να φτιάξουμε ένα στα μάτια μας αψεγάδιαστο σύνολο. Όσο ζεις με έναν άνθρωπο πάντα θα υπάρχουν καταστάσεις που δε θα σου αρέσουν και θα σε ενοχλούν. Καμιά φορά όμως ίσως αξίζει να κάνεις τον Κινέζο και να υποχωρείς. Για αυτό και οι λέξεις κλειδί σε όλες τις σχέσεις είναι «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από ρίσκα και καμιά φορά μια σχέση που ξεκινάει από το μηδέν είναι ρίσκο αντίστοιχο της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο που δεν είσαι σίγουρος ότι ανοίγει. Και αυτό γιατί στις σχέσεις ίσως να μη διακυβεύονται υλικά και χρήματα, διακυβεύονται όμως συναισθήματα και αυτό είναι πολύ χειρότερο καθώς αν κάτι πάει στραβά δεν υπάρχει σέρβις και αντικατάσταση. Τα πάντα στη ζωή χρειάζονται ψυχραιμία, χωρίς την ψυχραιμία μόνο λάθη κάνουμε και σπασμωδικές κινήσεις. Χαλάρωσε λοιπόν και γίνε θεατής, προσπάθησε να τα δεις όλα λίγο πιο ψυχρά σαν τρίτος. Καμιά φορά ο κυνισμός δε βλάπτει, ίσα-ίσα αν απομακρυνθείς για λίγο από τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες σου και καταφέρεις να ‘σαι πιο δίκαιος με τον εαυτό σου μα και με το ταίρι σου, θα μπορέσεις να δει πού φταις και πού όχι. Τι αντέχεις και τι όχι. Και κυρίως, πού μπορείς να κάνεις πίσω και πού η υποχώρηση δεν είναι η λύση που αναζητάς.

Συντάκτης: Νατάσα Π.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη