lucas-favre-jnoncffwrna-unsplash

Τόσες πολλές σκέψεις στο μυαλό. Να φύγεις, να μείνεις, να εγκαταλείψεις ή να παλέψεις; Υπάρχει κάτι που σε κρατάει από την αρχή στο σημείο που όλα ξεκίνησαν; Τα δείγματα υπήρχαν εξαρχής, αλλά αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις την ίδια τακτική. Δεν είναι ότι τα παρατάς εύκολα και βάζεις την ουρά σου στα σκέλια, παλεύεις για αυτό που θες, αλλά φτάνεις κάποια στιγμή σε σημείο που λες πως δεν μπορείς άλλο. Τα περιθώρια έχουν στενέψει, έχεις εξαντληθεί, οι δυνάμεις σου και η θέλησή σου να σώσεις την κατάσταση έχουν βγάλει φτερά και πετάνε στα ουράνια κοιτώντας σε υπεροπτικά. Καίγεται ο εγκέφαλός σου κάθε φορά που σκέφτεσαι το δίλημμα στο οποίο βρίσκεσαι και την απόφαση που πρέπει να πάρεις. Να φύγεις ή να μείνεις;

Αρχικά, σε μια κατάσταση -είτε ερωτική είτε φιλική- πάντα σκέφτεσαι το καλύτερο για σένα. Δε θα το χαρακτήριζα εγωιστικό ή πως σκέφτεσαι μόνο το συμφέρον σου, γιατί έτσι είναι εκ φύσεως, ο άνθρωπος κυριαρχείται συχνά απ’ το αίσθημα της επιβίωσης. Μόλις νιώσει ότι απειλείται, βάζει τα αθλητικά του και αρχίζει να τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση. Σε μερικές περιπτώσεις βάζει πανοπλία, οπλίζεται με τα κατάλληλα εφόδια και μένει για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων που έχουν μαζοχιστικές τάσεις και παραμένουν χωρίς τους νοιάζει το ψυχικό μένος που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μετά από καιρό, αλλά δε θα συζητήσουμε για αυτούς τώρα. Ο καθένας με τα ψυχολογικά του και κανείς κατακριτέος. Μας ενδιαφέρουν αυτοί που θέλουν να φύγουν από μια τοξική κατάσταση, αλλά φοβούνται. Φοβούνται, γιατί δε θέλουν να πληγώσουν, ούτε να στενοχωρήσουν, με αντάλλαγμα τη δική τους ψυχική υγεία.

Δε θες να χάσεις όλα τα προνόμια που σου δόθηκαν μπαίνοντας σε αυτή τη σχέση. Τις εξόδους σας, το σεξ, τις ζουζουνιές σας, το πώς έχετε την ελευθερία να εκφράζετε ό,τι σας απασχολεί και πώς δίνετε συμβουλές ο ένας στον άλλον, όντας -πέρα από ζευγάρι- και στήριγμα ο ένας για τον άλλο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να σας κατατοπίσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Σκέψου πως εσύ και ο σύντροφός σου τα πάτε σε γενικές γραμμές καλά. Κατά καιρούς υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στη σχέση σας, αλλά παραμένετε μαζί. Συζητάτε τα προβλήματά σας και βρίσκετε μια κοινή λύση γι’ αυτά, αλλά μετά από κάποιο διάστημα δεν αλλάζει η προβληματική κατάσταση. Μαζεύεις μέσα σου ότι σε πειράζει ελπίζοντας ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και ο σύντροφός σου θα καταλάβει τι σε ενοχλεί, ώσπου φτάνει η στιγμή της έκρηξης. Η στιγμή που έχεις κουραστεί να περιμένεις την πολυπόθητη αλλαγή και παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Κάθεσαι βολικά στο κρεβατάκι σου και αρχίζεις να αναλύεις την παρούσα κατάσταση. Αναλύεις πρώτα τη θετική πλευρά, σκέφτεσαι ότι σ’ αγαπάει, ότι σου έχει συμπεριφερθεί όπως κανείς μέχρι πρότινος, ότι έχεις βολευτεί στο καβούκι της σχέσης και πώς νιώθεις όμορφα όταν σε αγκαλιάζει, με τα χάδια και τα τρυφερά φιλιά του. Έχετε περάσει ωραίες στιγμές μαζί, τις οποίες και δε θες να ξεχάσεις, αναπολείς τις βόλτες, τα ταξίδια σας και άλλα πολλά. Από την άλλη, ενώ εξαρχής εξέφρασε κατανόηση και σεβασμό στις επιθυμίες σου, τώρα βλέπεις άλλη συμπεριφορά απέναντί σου. Κριτικάρει το ντύσιμό σου, τη συμπεριφορά σου, τους φίλους σου, ακόμα και τα όνειρα και τους στόχους σου, πράγμα που δε θες, γιατί ζητάς από τον εκάστοτε σύντροφό σου να σέβεται τις επιθυμίες σου και εσένα πάνω απ’ όλα. Κάθε φορά που του μιλάς για αυτά που σκέφτεσαι ή σε προβληματίζουν -σημαντικά ή ασήμαντα- βλέπεις ότι είναι σαν να μην τα λες κι ότι την επόμενη κιόλας μέρα τα ξεχνάει.

Φτάνεις, λοιπόν, στο σημείο να πρέπει να πάρεις μια απόφαση για το πού θα καταλήξει όλο αυτό. Έχεις εξαντλήσει κάθε επιλογή παραμονής στη σχέση, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για να κάνεις πάλι πίσω και αποφασίζεις να φύγεις. Από τη μία δε θες να τον πληγώσεις, από την άλλη δε θες να προλάβει να σε χωρίσει πριν το κάνεις εσύ. Και έρχομαι και σας ρωτώ φίλοι μου. Προέχει να μην πληγωθεί ο άλλος ή η ψυχική σας υγεία; Ο καθένας πράττει ανάλογα με αυτό που επιθυμεί και ανάλογα με την κατάσταση, αλλά στην προκειμένη φάση καλό είναι να κοιτάμε τον εαυτό μας. Οι άλλοι θα τον βρουν το δρόμο τους και δεν αξίζει να πεισμώσεις για να σώσεις μια κατάσταση που είναι ήδη τελειωμένη.

Συντάκτης: Aya
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!