Έχεις βρεθεί κι εσύ με ζευγάρια που δεν είναι πλέον ζευγάρια αλλά δε τους φαίνεται καθόλου; Τι εννοώ; Σου έχει τύχει να βρεθείς σε παρέα και να καταλάβεις ότι δυο άτομα έχουν χωρίσει αλλά οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις του συχνά έρχονται σε θέματα και συνήθειες που είχαν όταν ήταν μαζί, έτσι που κι εσύ δυσκολεύεσαι λίγο να κατανοήσεις την πραγματική τους σχέση;

Αν σου έχει τύχει, θα συμφωνήσεις ότι είναι λίγο αμήχανο για τους υπόλοιπους να ακούνε τι δεν πήγε καλά μεταξύ τους και ενίοτε να αναφέρονται και σε εποχές που ήταν πολύ ερωτευμένοι ή αντίθετα ξενερωμένοι. Κι επειδή πλέον δεν τους δένει κάτι πέρα από μια φιλική επαφή, δε διστάζουν να κάνουν αναφορά και στην ερωτική τους ζωή. Πολλοί θα πουν λεπτομέρειες και περιστατικά, θα αναφέρουν ιστορίες για τότε που πήγαν διακοπές με άλλους φίλους και ανακάλυψαν ότι δεν είχαν καμία κοινή συνήθεια, ακόμη και για τη φορά που πήγαν οι δυο τους και γύρισαν άρον άρον, αφού δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για τίποτα και δεν ήξεραν τι να πουν και πώς να περάσουν τον χρόνο τους.

 

 

Όταν αυτά τα ζευγάρια- τα πρώην ζευγάρια- βρεθούν σε κοινή παρέα και φυσικά η σχέση τους έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και τα βλέπουν όλα πιο ευχάριστα και αστεία, συχνά θα ακούσεις τη φράση «θυμάσαι τότε που …» να συνοδεύεται από άλλες όπως «…πήγα να σε γνωρίσω στου δικούς μου και σε είπαν με το όνομα της πρώην μου;» ή «…πήγα να πάρω τα απαραίτητα για να μείνουμε μαζί από το περίπτερο και ο περιπτεράς με κοιτούσε με χαμόγελο και μ’ ένα βλέμμα του τύπου: ξέρω τι θα κάνεις το βράδυ;». Αυτές κι άλλες τέτοιες αμέτρητες φράσεις είναι που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί χώρισαν αφού είχαν και ωραίες και αστείες στιγμές που τους άφησαν μια ευχάριστη ανάμνηση. Ίσως όμως έτσι αισθάνονται τώρα που δεν εμπλέκονται συναισθηματικά και που έχει περάσει καιρός ή έχουν προχωρήσει. Κάτι αντίστοιχο βέβαια δε θα συναντήσεις εάν οι πρώην που συναντιούνται δεν είχαν καλή κοινή εμπειρία, χώρισαν άδοξα ή έχουν ακόμη συναισθήματα ο ένας για τον άλλο που μόνο φιλικά δεν είναι.

Αν ακόμη δεν έχεις τέτοια παραδείγματα να θυμηθείς, μπορεί να αναλογιστείς τη δική σου αντίδραση κάθε φορά που τυχαίνει να είσαι στην ίδια παρέα με κάποιον/α πρώην σου. Τι έκανες; Σου βγήκε μήπως να διηγηθείς κάτι αστείο και ακατάλληλο για ανηλίκους ή κοιτούσες αμήχανα δεξιά κι αριστερά; Φυσικά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντιδράσεις όταν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε φιλικά κάποιον που μαζί του έχουμε κοινές στιγμές. Εγώ για παράδειγμα θα απέφευγα πάση θυσία κάτι τέτοιο και θα έβρισκα μια δικαιολογία να απομακρυνθώ και να μην μπω καν στη διαδικασία να βρεθώ σε κοινή παρέα με κάποιον που είχαμε παλαιότερα κοινή ζωή. Ξέρω όμως ανθρώπους που, είτε επειδή η παρέα τους δεν μπορεί και δε θέλουν να σπάσει μετά από ένα χωρισμό είτε επειδή το μέρος στο οποίο ζουν είναι μικρό και δεν μπορείς παρά να συνυπάρχεις αρμονικά και με πρώην, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να διηγηθούν κομμάτια της προσωπικής τους ζωής δημοσίως ενώ ο/η πρώην είναι μπροστά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και το εγκρίνεις, μπορείς να κάνεις κι εσύ πλάκα και να μη δώσεις ιδιαίτερη έμφαση σε κάτι που ο άλλος θα αναφέρει. Ίσως και να προσθέσεις κάποια λεπτομέρεια για χάρη της συζήτησης ή για να το διακωμωδήσεις. Σε περίπτωση όμως που δε θες να συνεχίσεις μια συζήτηση για πρώην σχέσεις και μάλιστα με το άτομο που ήσασταν μαζί, μπορείς να κόψεις την κουβέντα γελώντας ή αλλάζοντας θέμα. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ορισμένες φορές είναι όντως διασκεδαστικό και βοηθάει να εκτονωθούν οι εντάσεις και να ανοιχτούμε κι εμείς αποκαλύπτοντας δικά μας θέματα. Προσθέτει μια ευχάριστη νότα και δημιουργεί χαλαρό και οικείο κλίμα.

Όπως και να έχει, οι σχέσεις αλλάζουν και εξελίσσονται όπως ακριβώς κι εμείς. Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν έχουν πρόβλημα από κοινού να μοιραστούν μέρος της κοινής τους πορείας παρά τα χρόνια και την τωρινή τους κατάσταση, μπορούν να το κάνουν. Άλλωστε αν κι εσύ βρεθείς σε μια παρέα που οι πρώην ξεκινάνε περιγραφές που δε σε αφορούν για μια τότε ερωτική και σήμερα «φιλική» σχέση, μπορείς πάντα να αποχωρήσεις.

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.