Article of the day: Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος για κάθε ζώδιο; Διάβασε εδώ.

books

Αν αφαιρούσαμε τον έρωτα από τη λογοτεχνία, ένα είναι το σίγουρο, θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε την πνοή από τα βιβλία. Γιατί η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη και μας δείχνει πως όσο ξετυλίγεται ένας έρωτας μες στις σελίδες των βιβλίων τόσο η δική μας ανάσα άλλοτε γίνεται έντονη από την αγωνία, άλλοτε βαριά από τη στεναχώρια και άλλοτε λυτρωτική από την κάθαρση που έρχεται στο τέλος. Ο έρωτας δίνει πνοή στα βιβλία και αυτά μεταλαμπαδεύουν αυτήν την ανάσα σε μας. Ένας υπέροχος κύκλος που δημιουργεί νέα όρια στη φαντασία ακόμα και ερωτικής ή σεξουαλικής φύσεως, ανοίγει την όρεξη για να ζήσουμε μεγάλους έρωτες και το πιο απλό, οπλίζει το λεξιλόγιό μας με ατάκες ηρώων για να δουλέψουμε έτσι την έκφραση των συναισθημάτων μας. Και όσο η αξία του έρωτα στη λογοτεχνία παραμένει σταθερή σαν χρυσός, υπάρχουν 5 βιβλία που οι ιστορίες αγάπης τους μπορούν να απογειώσουν κάθε αναγνώστη και να μείνουν αξέχαστες στο μυαλό μας -χωρίς αυτό να σημαίνει πως παρουσιάζουν υγιείς ή πραγματικά αξιοζήλευτες σχέσεις.

 

Η Παναγία της Θάλασσας του Ιλδεφόνσο Φαλκόνες

Ο Αρνάου Εστανιόλ και η Μαρ Εστεβέ, ένα ζευγάρι του 14ου στη Βαρκελώνη που η αγάπη τους γεννήθηκε κάτω από τις πιο δύσκολες και παράξενες συνθήκες. Η Μαρ υιοθετημένη κόρη του Αρνάου, ενός νέου που έχει ζήσει στις πιο σκληρές συνθήκες και κατάφερε να γίνει ένας εύπορος της Βαρκελώνης, μεγαλώνει δίπλα του και τον ερωτεύεται με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Η Μαρ δεν τολμάει να το πει αλλά όλο της το είναι ζητάει τον Αρνάου και ο Αρνάου αργεί να συνειδητοποιήσει ότι η μόνη γυναίκα που μπορεί να αγαπήσει είναι η Μαρ. Βιασμοί, γάμοι- συμφωνίες, πόνος, όρκοι και τιμωρίες δημιουργούν ένα κλίμα που δεν μπορεί να βοηθήσει να ευοδωθεί αυτός ο «έρωτας». Η Παναγία της Θάλασσας ή καλύτερα η Παναγία του Αρνάου γίνεται σύντροφος σε όλο τον πόνο και τις δολοπλοκίες που του στήνουν. Η αγάπη τους όμως ξετυλίγεται σαν ένα φωτεινό άστρο σε όλο το σκοτάδι που ξεδιπλώνεται δίπλα τους. Ο Αρνάου λίγο πριν την εκτέλεσή του το μόνο που ζητάει είναι να εξομολογηθεί στη Μαρ την αγάπη του και η Μαρ μέσ’ από άπειρες δυσκολίες βρίσκεται στο πλευρό του και στο τέλος όλα αυτά φανερώνονται μέσ’ από ένα άγγιγμα. Αυτοί οι δύο ήρωες δέθηκαν τόσο πολύ -παρά την ιστορία τους-, που κατάφεραν να μείνουν οι ψυχές τους καθαρές μπροστά στην κακία και τη δολοπλοκία των ανθρώπων. Μαζί με την αγάπη που θριαμβεύει, έρχεται η κάθαρση στον αναγνώστη και το τέλος που αξίζει και στους δύο.

Η Παναγιά της Θάλασσας - Φαλκόνες Ιλδεφόνσο | Εκδόσεις Πατάκη

Πηγή εικόνας

 

Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Η Μαρίνα Μπαρέ, μια ψυχρή και τραυματισμένη συναισθηματικά γυναίκα ερωτεύεται τον Γιάννη Ραίζη, έναν νησιώτη καραβοκύρη. Εκεί ξεκινάει ένα παιχνίδι της Μοίρας που υποκινείται από τα πάθη των ανθρώπων. Έρωτας απύθμενος και για τους δυο με τη Μαρίνα να γίνεται γυναίκα του και να μετακομίζει στο νησί του. Όλα είναι καινούρια για εκείνη, συνήθειες, σκέψεις, ακόμα και το αίμα της νιώθει να διαφέρει σε σχέση με όλα αυτά είχε ζήσει παλαιότερα και το πώς ήταν. Είναι μια ξένη για όλους, μια ψυχρή Γαλλίδα που λατρεύει, όμως, την Ελλάδα και τον Γιάννη και βυθίζεται ψυχή και σώμα στον έρωτα της για αυτόν τον άνθρωπο. Όμως τα πάθη είναι πιο δυνατά από την ανθρώπινη μοίρα και έτσι η Μαρίνα αφήνει τις σκέψεις της για τον αδελφό του Γιάννη, τον Μηνά να αγγίξουν όλο της το κορμί, μέχρι που επιτρέπει στον εαυτό της να αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν συναντούσε αντί για τον Γιάννη τον Μηνά. Ένας έρωτας που κάνει θόρυβο και ένας έρωτας που καίει στην ψυχή της, όπως και τα άλλα πάθη της. Η Μαρίνα πνίγεται από το χάος, από την απουσία του άντρα της στα καράβια, από το ψυχρό όπως νομίζουν όλοι αίμα της και οδηγείται σε ξένα κρεβάτι. Ένα βράδυ που γυρνάει σπίτι, αντικρίζει το παιδί της άρρωστο βαριά από πνευμονία. Η Μοίρα θα της παίξει το πιο άσχημο παιχνίδι με τη Μαρίνα και τον Μηνά να κάνουν έρωτα τη στιγμή που πεθαίνει το παιδί της με τον Γιάννη. Όλα ξεγυμνώνονται από τη Ρείζαινα και όλα πλέον παίρνουν τον δρόμο της εσωτερικής τιμωρίας. Πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει ένας έρωτας; Πόση δυστυχία μπορεί να προκληθεί από την αμαρτία και τι είναι αμαρτία στο τέλος; Ένα αριστούργημα που φθάνει στα μύχια της ψυχής των ανθρώπων και δίνει στον έρωτα και την αμαρτία μια διάσταση που ίσως θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί κάποια στιγμή.

 

Οι ναυαγοί των ονείρων του Δημήτρη Τσιάκα

Η Ελεάννα ζει μια ανατρεπτική αγάπη. Μια αγάπη που ξεκίνησε στην εφηβεία της με τον Ανδρέα Γκαλάση και διακόπηκε βίαια λόγω της μετανάστευσής της με την οικογένεια της στη Γερμανία. Μια καρδιά αφημένη στον Ανδρέα και μια ζωή που πήρε την πορεία της ώσπου ανατράπηκε με τον θάνατο του συζύγου της Παύλου. Η Μοίρα παίζει παιχνίδια και δίνει αφορμές να συναντηθούν ξανά η Ελεάννα και ο Ανδρέας στις Βρυξέλλες και η Ελεάννα νιώθει ότι ο έρωτας της χτυπά την πόρτα ξανά κι ότι ήρθε η ώρα να ζήσει αυτό που στερήθηκε. Όλα αυτά μέχρι που ο Ανδρέας δημιουργεί ένα φλερτ με τη φίλη της συμπεριφέρεται στην ίδια σαν να μην τη γνωρίζει. Η Ελεάννα νιώθει απίστευτη απογοήτευση και το χαμένο παιχνίδι του έρωτα την κάνει σκληρή και τυφλή, την καθιστά ανίκανη να δει τι έγινε πραγματικά. Στο τέλος η αγάπη αλλάζει πρόσωπα, αλλάζει καταστάσεις, γεννιέται από τις στάχτες της και αποδεικνύει ότι όταν είναι αληθινή, δε σβήνει ποτέ, ακόμα κι αν γεννήθηκε σ’ ένα μόνο λεπτό.

Οι ναυαγοί των ονείρων - Δημήτρης Τσιάκας | BestPrice.gr

Πηγή εικόνας

 

Ο Ματθαίος και ο Διάβολος του Gerald Messadié

Όταν ο έρωτας γεννιέται μέσ’ από την τέχνη τι μπορεί άραγε να συμβεί; Η απάντηση είναι πως ένας τέτοιος έρωτας μένει στην ιστορία ή καλύτερα οι άνθρωποι που αγάπησαν τόσο έντονα, μένουν αιώνια χαραγμένοι στα κατάστιχα της ιστορίας. Ο Ματθαίος ένας υπέρ-ταλαντούχος νεαρός ζωγράφος αγαπάει με όλο του είναι τη Μαρίζα. Ο έρωτάς του είναι τόσο δυνατός, που όταν τη χάνει δε διστάζει να κλείσει συμφωνία με τον Διάβολο για να του φέρει πίσω την αγάπη του. Ο Διάβολος, αντί για αυτό θα του δώσει το χάρισμα να δίνει ζωή σε ό,τι ζωγραφίζει και ο Ματθαίος ζωγραφίζει ό,τι έχει στην ψυχή του και δημιουργεί ανθρώπους που μέσα από αυτούς η έννοια της αγάπης φθάνει σε μια φιλοσοφική και μυστικιστική αναζήτηση χωρίς όρια. Η αγάπη για αυτόν τον ήρωα είναι ένας αγώνας να βρει τη Μαρίζα μέσα του και να της δώσει την αξία που αρμόζει, αφού πρώτα δώσει την αξία που χρειάζεται στον ίδιο του εαυτό.

 

Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς του Μ.Λ Στεντμαν

Όταν τα ηθικά διλήμματα προσπαθούν να καταβροχθίσουν την αγάπη γεννιέται ένα υπέροχο βιβλίο που φανερώνει ότι τελικά τίποτα δεν μπορεί να τη σκοτώσει. Kι αυτό γιατί τα λάθη και τα μυστικά που γεννιούνται μέσ’ από την αγάπη κι υπάρχουν για να προστατεύσουν τον άλλον, είναι και πάλι αγάπη. Έτσι ο Τομ και η Ίζαμπελ ζουν μαζί από την αρχή μέχρι το τέλος έναν μεγαλειώδη κύκλο αγάπης με σφάλματα και ένοχα μυστικά που θα προσπαθήσουν να τους αποξενώσουν. Όλα αυτά θα καταλήξουν σ’ ένα: «Ανήκεις κοντά μου, Ιζ. Δεν έχει σημασία που βρισκόμαστε.», και η Ιζ λίγο πριν πεθάνει θα ακούσει πάλι από τα χείλη του: «Γεννήθηκα για να σε γνωρίσω» και θα κλείσει τα μάτια της κρατώντας του σφιχτά το χέρι.

Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς της Μ.Λ. Στέντμαν – Proust and Kraken

Πηγή εικόνας

 

Η αγάπη στη λογοτεχνία είναι πυρωμένες λέξεις που κουβαλάνε όλη τη θερμότητα της σκέψης των ανθρώπων και αφήνουν σημάδια στην καρδιά τους και στο μυαλό τους. Γιατί η αγάπη πρώτα γεννιέται στο μυαλό και μετά μεταναστεύει στην καρδιά.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου