Έχεις κάνει ψυχοθεραπεία έστω και για λίγο κάποια στιγμή στη ζωή σου; Αν απαντήσεις θετικά τότε είμαι σίγουρη πως στις επόμενες γραμμές θα βρεις τον εαυτό σου και θα αναγνωρίσεις κάποιες φάσεις που έχεις περάσει κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Αν η απάντηση είναι αρνητική τότε μπορείς να διαβάσεις τις επόμενες γραμμές για να έχεις μία εικόνα για τον μαγικό κόσμο της ψυχοθεραπείας.

 

Θα πονέσεις ξανά

Για ιστορίες που νόμιζες πως είχες τακτοποιήσει μέσα σου. Για ανθρώπους που νόμιζες πως είχες ξεπεράσει τις πληγές τους και τα είχες καταφέρει μαζί τους. Όταν θα ανοίξεις την πόρτα του ψυχοθεραπευτή σου ξέρεις ότι θα ανοίξεις παλιές πληγές που έχεις ήδη φροντίσει, κάποιες που τις είχες αφήσει να τρέχουν και κάποιες που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Δεν μπορείς να το αποφύγεις και δε χρειάζεται κιόλας.

 

Θυμός

Για όσα αφηγείσαι τη στιγμή που τα ξεστομίζεις, περασμένα ή τωρινά. Θυμός για ανθρώπους που πέρασαν; Για εκείνους που έφυγαν; Για όσους δε θα ξανάρθουν και δε θα ήθελες κιόλας; Για όλους αυτούς τους λόγους θα νιώσεις θυμό, είναι οκ. Και σου έχω νέα, θα νιώσεις το ίδιο συναίσθημα και απέναντι στον ψυχοθεραπευτή σου.

 

Θα πεις ψέματα

Ναι, θα γίνει. Θα κρύψεις πράγματα, δε θα είσαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν είναι προβληματική η σχέση με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αλλά ότι εσύ δεν είσαι έτοιμος ακόμα να πεις την αλήθεια στον ίδιο σου τον εαυτό. Θα προσπαθήσεις να ωραιοποίησεις ανθρώπους, καταστάσεις, θα κρύψεις συναισθήματα και πράξεις σου, αλλά και θα δικαιολογήσεις τον εαυτό σου.

 

Απογοήτευση

Όταν οι συναντήσεις σας δε θα αποδίδουν, τουλάχιστον έτσι θα νιώθεις εσύ εκείνη τη στιγμή. Όταν δεν αλλάζει κάτι στα δικά σου μάτια που ζητάς άμεσες λύσεις, όταν δεν καλυτερεύουν τα πράγματα στη ζωή και την ψυχή σου, θα έρθει η απογοήτευση. Χρειάζεται εκείνη τη στιγμή να μην τα παρατήσεις, γιατί η ψυχοθεραπεία θέλει υπομονή και όχι γρήγορες απαντήσεις.

 

Αναβολή

Θα αναβάλλεις το ραντεβού σου, θα το αφήσεις για αργότερα, για κάποια άλλη στιγμή. Θα αναβάλλεις όμως και το να ανοίξεις κάποιες ιστορίες, κάποια κουτάκια πολύ καλά κρυμμένα. Θα πατήσεις αναβολή σε συναισθήματα και ιστορίες που φοβάσαι να ξυπνήσεις. Είναι λογικό, καλύτερα να το κάνεις όταν πια θα είσαι έτοιμος να ανοίξεις αυτό το κεφάλαιο.

 

Θα αλλάξεις γνώμη

Πολλές φορές ακριβώς την ώρα που αφηγείσαι μία ιστορία, ακούς όσα λες και αναθεωρείς. Μιλάς για έναν άνθρωπο χωρίς να κρύβεσαι πια και αμέσως σχηματίζεται μία άλλη εικόνα μπροστά σου, που μέχρι πρότινος επειδή δε μιλούσες ανοιχτά γι’ αυτόν δεν είχες καταλάβει. Θα ξεριζωθούν ίσως κάποιοι από μέσα σου, θα πέσουν στα μάτια σου, θα αλλάξουν θέση στη ζωή σου, αλλά είναι οκ αυτό.

 

Κούραση

Θα κάνει και αυτή την εμφάνισή της, μη φοβηθείς. Θα κουραστείς να προσπαθείς να βρεις απαντήσεις και λύσεις για όλα. Θα κουραστείς το «ψαχούλεμα» και να προσπαθείς να βελτιώσεις εκείνα που σε ενοχλούν, θα θέλεις να σταματήσεις. Θα κουραστείς γιατί ίσως νομίζεις ότι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στην ψυχοθεραπεία σου, μετά θα είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα. Η ζωή όμως δεν έχει την ίδια άποψη.

 

Μοναξιά

Ότι δηλαδή είσαι μόνος σου σε αυτό και παλεύεις με τα θηρία, γύρω σου και μέσα σου. Κανείς δε σε καταλαβαίνει, ούτε καν ο θεραπευτής σου, οι γύρω σου, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε συμπονέσει, -υπό την έννοια της κατανόησης. Και ίσως εδώ να έχεις δίκιο, είναι μία βαθύτερη, πολύπλοκη διαδικασία και πολύ εσωτερική, μπορεί να είσαι χέρι-χέρι με τον θεραπευτή σου, τη δουλειά όμως την κάνεις μόνος σου με τον εαυτό σου.

 

Ανωτερότητα

Εσύ δηλαδή που έχεις μπει σε αυτήν τη διαδικασία και τη λογική της ψυχοθεραπείας νιώθεις ότι έχεις ανέβει επίπεδο και αντιμετωπίζεις τα θέματά σου διαφορετικά πια. Και μπορεί να ισχύει, δηλαδή σχεδόν πάντα ισχύει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είναι ανίκανοι ή κατώτεροι.

 

Αμφισβήτηση

Κυρίως προς τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει για την ψυχοθεραπεία σου και κυρίως όταν θα σου πει εκείνα που δε θες να ακούσεις, όσα φοβόσουν ότι θα σου πει. Θα αμφισβητήσεις ότι τα ξέρει όλα κι έχει μία λύση για όλα, τι ξέρει αυτός για το πώς νιώθεις εσύ και για τους ανθρώπους γύρω σου;

 

Ανακούφιση

Όταν κάποια πράγματα εξηγούνται στο κεφάλι σου, όταν άνθρωποι και καταστάσεις παίρνουν τη θέση που τους ταιριάζει περισσότερο, όταν λες ακριβώς όσα νιώθεις και σκέφτεσαι χωρίς να φοβάσαι πως θα κριθείς. Όταν επιτέλους κάποια πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά και δε μοιάζουν με αδιέξοδο πια.

 

Θα νιώσεις ότι δεν είναι σύμμαχός σου ο ψυχοθεραπευτής

Και ότι σπεύδει να δικαιολογήσει τους άλλους και να κατηγορήσει εσένα. Είστε σίγουρα συμπαίκτες όμως σε αυτόν τον αγώνα και σε καμία περίπτωση αντίπαλοι. Έχετε ακριβώς τον ίδιο σκοπό.

 

Νοσταλγία 

για όσα ευτυχισμένα πέρασαν. Θα τα αφηγηθείς και θα λάμψει η ματιά σου, θα λυπηθείς που πέρασαν, θα νιώσεις θλίψη, δε θα φεύγεις πάντα χαρούμενος κι «ελαφρύτερος» από το γραφείο. Ο δρόμος για το σπίτι κάποιες φορές θα μοιάζει ατελείωτος, μα έχει και αυτό τον σκοπό του.

 

«Τώρα το ‘χω»

Πιστεύω ότι η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ και αυτό γιατί ο κόσμος αλλάζει τρομερά γρήγορα, οι συνθήκες που ζεις είναι τόσο ρευστές κι εσύ ο ίδιος εξελίσσεσαι. Οπότε είναι λογικό να νιώσεις ότι τώρα μπορείς και μόνος σου, είναι οκ να θες να κάνεις διάλειμμα αλλά μην απογοητευτείς αν ξαναγυρίσεις.

 

Εξάρτηση

Μπορεί να συμβεί, να νιώσεις ότι δεν μπορείς μόνος σου, ότι θες μόλις συμβεί κάτι να τρέξεις να το μοιραστείς με τον ψυχοθεραπευτή σου, να μην παίρνεις αποφάσεις αν δε μιλήσεις μαζί του πρώτα. Ότι πλέον δεν μπορείς να δράσεις ως ανεξάρτητος άνθρωπος, αλλά μόνο μέσα απ’ τον θεραπευτή σου. Παγίδα, μην πέσεις, αν τη δεις μπροστά σου, να ξεγλιστρήσεις.

 

Θα πωρωθείς 

Στο να βρίσκεις απαντήσεις στα ερωτήματα του εαυτού σου, της ίδιας της ζωής, του κόσμου, των φίλων σου. Στο να βρίσκεις λύσεις για όσα σε προβληματίζουν, θα κολλήσεις στο ψαχούλεμα και θα νιώσεις ότι τώρα πλέον δεν μπορείς να ησυχάσεις, να σκεφτείς λίγο πιο επιφανειακά, πάντα θα σκάβεις λιγάκι.

 

Θα νιώσεις άρνηση

Για τις αλλαγές που θα προκύψουν. Θα δυσκολευτείς να τις δεχτείς. Να τις παραδεχθείς πρώτα και μετά να τις αφήσεις να σου συμβούν. Θα νιώσεις άρνηση ως προς κάποιες συμβουλές που θα σου δοθούν, σε υποθέσεις και συμπεράσματα. Άρνηση στο να κάνεις κάτι διαφορετικό που μπορεί να αποδώσει τελικά. Άρνηση όταν ενώ θα ξέρεις, δε θα μπορείς να λύσεις το πρόβλημά σου.

 

Στην αρχή φοβάσαι να το πεις και στη συνέχεια το φωνάζεις

Τον πρώτο καιρό έχεις μία συστολή στο να πεις ότι δεν μπορείς να πας για καφέ γιατί έχεις ραντεβού με τον ψυχολόγο και καταλήγεις να το λες παντού, να λάμπουν τα μάτια σου και να το συστήνεις σε όλους.

 

Είναι όλα φυσιολογικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις το ταξίδι της ψυχοθεραπείας· μη φοβηθείς όσα βρεις στην πορεία, θα ανακαλύψεις σύντομα ότι ήρθαν για καλό. Ίσως η λύση σε όσα παραπάνω μπορεί να σου συμβούν είναι να βρεις τον κατάλληλο θεραπευτή και όλα μοιάζουν πιο απλά, πιο εύκολα.

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου