Τα όρια στον έρωτα δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Ερωτεύεσαι και πολλές φορές χάνεις τις ισορροπίες σου. Δεν ξέρεις τι είναι λογικό και τι όχι τόσο, τι είναι σωστό και τι λάθος. Καταλήγεις ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε ό,τι αφορά τον έρωτα. Και όλο πάλι από την αρχή. Ξεκινάς από τις σταθερές σου, απ’ το ότι είσαι με κάποιον άνθρωπο γιατί σε κάνει να περνάς καλά, να ανασαίνεις ελεύθερα, να έχεις ένα χέρι να πιαστείς, μια συντροφιά τα βράδια και μια κοινή εξέλιξη προς τα καλύτερα.

Επιλέγεις να μην είσαι μόνος και να είσαι με κάποιον άλλο, γιατί σου προσφέρει πολλά αυτή η συνύπαρξη, γιατί είσαι καλύτερα έτσι ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις που δημιουργούν. Σε μια σχέση χρειάζεσαι ασφάλεια, οικειότητα, εμπιστοσύνη, να νιώθεις ελεύθερος κι όχι καταπιεσμένος ή δέσμιος. Έχεις ανάγκη να μη νιώθεις φόβο, μια συνεχόμενη απειλή. Ο φόβος μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Κι αν είσαι σε μια σχέση που δε είναι υγιής το ξέρεις καλά αυτό ή τουλάχιστον το νιώθεις.

Βέβαια το ερώτημα είναι πώς καταλαβαίνεις ότι ο έρωτας δεν είναι υγιής. Υπάρχει κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό το θολό τοπίο, παρ’ όλο που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Όταν φοβάσαι πριν μιλήσεις, αποφασίσεις, βγεις ή κοιμηθείς, το πρωί που ξυπνάς ή πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι σας, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Αν φοβάσαι, το ξέρεις, γιατί μετράς τις κινήσεις σου. Να μην είναι παραπάνω, να μην είναι λιγότερες. Δεν κάνεις τίποτα χωρίς να το σκεφτείς διπλά και τριπλά, μήπως ενοχληθεί το ταίρι, μήπως θυμώσει, μήπως το παρεξηγήσει.

Όταν τα λόγια σου περνάνε από δέκα φίλτρα να μην ενοχλήσεις, να μην πεις κάτι που θα φέρει νεύρα, αντίδραση και γενικά θα φέρει σύγκρουση μεταξύ σας, κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις. Όταν φοβάσαι να μαλώσετε, να πεις αυτό που θέλεις επειδή είναι αντίθετο από αυτό που πιστεύει η άλλη πλευρά, ξέρεις πως το πλαίσιο της σχέσης σας δεν είναι υγιές. Όταν βάζεις στο στόμα σου λόγια κι απόψεις που δεν είναι δικές σου, αλλά μοιάζουν με αυτές που θέλει να ακούσει το ταίρι, καταλαβαίνεις ότι φοβάσαι. Καταλαβαίνεις ότι ο εαυτός σου κάπου ξεθώριασε.

Όταν φοβάσαι να εκφραστείς, να πεις τι σε ενόχλησε, τι σε έκανε να ζηλέψεις, το παράπονό σου, πολύ πιθανό δεν έχεις τον χώρο να επικοινωνήσεις όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Κρατάς πράγματα για τον εαυτό σου, καταπιέζεσαι, προσπαθώντας να σε πείσεις πως είναι όλα καλά. Δεν είναι όλα καλά όμως όταν φοβάσαι να μιλήσεις για τον χρόνο που δεν περνάτε μαζί μην τυχόν και θυμώσει και γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Δεν είναι όλα καλά όταν θα φορέσεις αυτό το μπλουζάκι επειδή δεν είναι τόσο ανοιχτό, όταν θα αρνηθείς να βγεις με τ@ κολλητ@, γιατί το ταίρι έχει την υποψία ότι σε γουστάρει.

Ο φόβος που μπορεί να νιώθεις σε μια σχέση έχει να κάνει κυρίως με το να μη χάσεις τον άλλο. Φέρεσαι διαφορετικά απ’ αυτό που θα ήθελες, κάνεις πράγματα προκειμένου να ευχαριστήσεις το ταίρι, αγνοώντας τις δικές σου ανάγκες κι επιθυμίες. Στην προσπάθειά σου να κρατήσεις τον άνθρωπό σου και να μη φύγει, κανείς εκείνα που δεν υποστηρίζεις και τόσο, εκείνα που δεν είναι εσύ, αλλά ξέρεις ότι θα αφήσουν ικανοποιημένη την άλλη πλευρά. Όταν φοβάσαι ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί χωρίς λόγο να χάσεις τον άνθρωπό σου, ξαφνικά και χωρίς διάλογο, ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε μία μη υγιή σχέση. Ακόμα κι αν δεν το ξέρεις, σίγουρα το υποψιάζεσαι.

Ας δούμε όμως και την αντίθετη όψη. Σε μια υγιή σχέση δε φοβάσαι να πεις, «σήμερα θέλω να μείνω μόν@ μου, δε θέλω να βρεθούμε», δε φοβάσαι να πάρεις χρόνο και χώρο μόνο για σένα. Ξέρεις ότι μπορείς να πεις αυτό που πραγματικά θέλεις, χωρίς πολλές σκέψεις και καταπίεση. Ξέρεις ότι μπορείτε να υπάρξετε και ξεχωριστά, ότι είστε δύο διαφορετικές οντότητες με διαφορετικά θέλω. Έτσι, λοιπόν, απόψε, θες να μείνεις μόν@ και είναι απόλυτα κατανοητό από την άλλη πλευρά. Ούτε εκείνη τη στιγμή θα γίνει σκηνή, ούτε εκδικητικά θα γίνει κάτι αύριο.

«Αυτό που έκανες χθες, με ενόχλησε και θέλω να το συζητήσουμε». Αυτή είναι μια φράση που μπορεί να ακουστεί μόνο σε μια υγιή σχέση. Έχεις ελευθερία να εκφραστείς για όσα συμβαίνουν στη σχέση και όσα νιώθεις. Μπορείς να επικοινωνήσεις στο ταίρι σου εκείνα που σε δυσκολεύουν και να συζητήσετε ακόμα κι αν ξέρεις πως είναι κάπως παράλογα και υπερβολικά, ακόμα κι αν το μόνο που χρειάζεται είναι να σε καθησυχάσει ο άνθρωπός σου ακούγοντας τους προβληματισμούς σου. Δε χρειάζονται πάντα χρυσές λύσεις και γαμ@τες ιδέες. Αρκεί η κατανόηση, η ηρεμία και η αγκαλιά.

«Θέλω να πάω και με την παρέα μου διακοπές το καλοκαίρι». Αν το πλαίσιο της σχέσης σου είναι υγιές αυτή είναι μία πρόταση-επιθυμία που μπορείς να πεις χωρίς φόβο και με απόλυτη φυσικότητα. Όχι όμως σ’ ένα πλαίσιο που θα σου κάνει τη χάρη και θα σε αφήσει να πας. Γιατί μπορείς να κάνεις όσα θέλεις, να τα συνεννοηθείτε και όλα μια χαρά. Δε νιώθεις ότι ανήκεις στη σχέση σου για να σου επιτρέψει να πας διακοπές με τους φίλους σου, να βγείτε για ποτό, να πάτε στα μπουζούκια χωριστά, να πάτε στο γήπεδο, σινεμά, για ψώνια, εκδρομή, για φαγητό στο χωριό.

Γενικά ξέρεις ότι δε φοβάσαι όταν δεν κάνεις αρκετές και πολύπλοκες σκέψεις. Όταν εκφράζεσαι και φέρεσαι ελεύθερα. Όταν δεν παραγκωνίζεις όσα θέλεις κι έχεις πραγματικά ανάγκη. Όταν μπορείτε να συζητήσετε τα πάντα χωρίς συνέπειες που πονάνε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξέρεις ότι η σχέση σου είναι υγιής όταν δε νιώθεις καταπιεσμένος, όταν δε συμβαίνουν πράγματα που κρύβεις, όταν όσα κάνεις και λες έχουν κάποια λογική εξήγηση και βασίζονται κάπου. Αυτό το «δεν ξέρω γιατί το σκέφτομαι/το έκανα/το είπα αυτό» συνήθως κρύβει έναν πολύ καλά μασκαρεμένο φόβο.

Αυτό που μπορώ να πω είναι να μην αφήνεις όλα εκείνα τα περίεργα σημάδια να περνάνε. Μην αγνοείς εκείνα που βλέπεις κι επιδεικτικά κλείνεις τα μάτια. Για να μη χαλάσει η σχέση, για να μη μείνεις μόν@, για να μη φέρεις ένταση. Τις περισσότερες φορές τα σημάδια είναι μπροστά μας, αρκεί να επιλέξουμε να δούμε καθαρά. Ο έρωτας δεν ήταν ποτέ σύμμαχος στην καθαρή ματιά της λογικής. Να θυμάσαι να ρωτάς τον εαυτό σου συχνά αν φοβάται σε μία σχέση και να αναρωτιέσαι αν με τις κινήσεις σου άθελα ή εσκεμμένα προκαλείς φόβο στην απέναντι πλευρά. Η σχέση θέλει συνεχή φροντίδα και χωρίς τροφή δεν μπορεί να ανθίσει. Αυτό να το θυμάσαι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.