Μια νέα γνωριμία στα αρχικά της στάδια μοιάζει ευχάριστη και οι πρώτες συναντήσεις με ένα άτομο που μόλις μπήκε στη ζωή σου είναι συνήθως όμορφες. Σου εξάπτουν το ενδιαφέρον να δοκιμάσεις κι άλλα, να γνωριστείτε καλύτερα. Θες να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί και να απολαμβάνετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Σε εκείνη τη φάση η σχέση φαντάζει ονειρική και είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψεις πού θα καταλήξει.

Αρχίζεις να αφήνεσαι, να εμπιστεύεσαι τον άλλο, να πλησιάζετε όλο και περισσότερο. Δεν αργεί να έρθει και η στιγμή που θα δεθείς συναισθηματικά με το ταίρι. Έχει όμως τις ίδιες καλοπροαίρετες προθέσεις με σένα ή μήπως ο/η σύντροφός σου θέλει να σε ‘χει του χεριού του, να βρει τον τρόπο να σε δέσει, ώστε να ‘ναι σίγουρος/η πως δεν πρόκειται να πας πουθενά; Πώς μπορεί να το πετύχει αυτό; Με το να απομακρύνει τους υπόλοιπους από δίπλα σου, ώστε να έχει την πρωτοκαθεδρία στη ζωή σου. Αυτό δεν είναι μεμπτό για μια σχέση, όλοι θέλουμε να είμαστε στην πρώτη θέση στη ζωή του συντρόφου μας, όταν όμως προσπαθούμε να του δείξουμε πως χωρίς εμάς δεν μπορεί να κάνει τίποτα και να πάει πουθενά, τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν διαφορετική τροπή.

Βία είναι να κάνεις κάποιον να πιστέψει πως μόνο δίπλα σου μπορεί να υφίσταται. Να του δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση πως δεν αποτελεί πια ανεξάρτητη προσωπικότητα, πως η ζωή του έχει αποκτήσει νόημα απ’ τη στιγμή που εμφανίστηκες εσύ σ’ αυτή και χωρίς εσένα θα φτάσει πάλι στο απόλυτο μηδέν. Βία είναι να θες να γίνεις απαραίτητος και να το τονίζεις καθημερινά, φέρνοντας στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες του άλλου και δείχνοντας πως εσύ είσαι σε θέση να τις καλύψεις. Είναι και το να κάνεις κάποιον να πιστέψει πως οι υπόλοιποι δε βρίσκονται πραγματικά πλάι του, πως έχουν αλλιώτικες προθέσεις απ’ αυτές που δείχνουν και πως μόνο εσύ θα είσαι εκεί βράχος, ό,τι κι αν γίνει, όποτε κι αν σε χρειαστεί.

Συνήθως άτομα που λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούν να σε κάνουν αν νιώσεις ευάλωτος. Ξέρουν τα αδύναμα σημεία σου -τους τα ‘χεις εκμυστηρευτεί εσύ- και τα χρησιμοποιούν υπέρ τους. Θα σου θυμίσουν τους λόγους που ξέκοψες με κάποιον φίλο, το ότι δε διάβασες στην εξέταση και κόπηκες, με σκοπό να σου δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα για να νιώσεις ευάλωτος. Φυσικά, σε όλα αυτά, σαν από μηχανής Θεοί θα σου ‘χουν έτοιμη τη λύση για το πώς μπορούν τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα, αν και εφόσον ακολουθήσεις τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Έτσι, εσύ θα νιώθεις πως ο άνθρωπος που σου φέρεται έτσι είναι απαραίτητος στη ζωή σου και θα σου είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθείς τη χειραγώγηση, η οποία θα γίνεται τόσο αθόρυβα που ό,τι κι αν σκεφτείς ή θες να υλοποιήσεις θα χρειάζεσαι τη συναίνεση ή τη συμβουλή του. Εκείνο το άτομο θα γνωρίζει τα πάντα για σένα κι εσύ θα νιώθεις ανήμπορος να αναλάβεις το οτιδήποτε. Σταδιακά θα σε αφοπλίζει και θα σε αποδυναμώνει κι εσύ θα γίνεσαι πιόνι στα χέρια του, άβουλο να αποφασίσει χωρίς ν’ ακούσει τη γνώμη του συντρόφου του. Με την πάροδο του χρόνου, οι φίλοι σου θα ελαχιστοποιούνται, οι γνωστοί και οι επισκέψεις σε συγγενείς θα ελαττώνονται. Θα χρειαστείς αρκετό χρόνο για να καταλάβεις ότι ο άνθρωπός αυτός σε έχει φτάσει σε σημείο ν’ απομακρυνθείς απ’ το περιβάλλον σου.

Θα προσπαθήσεις να βρεις το λάθος σου και το λάθος σου θα είναι ότι άφησες τον εαυτό σου χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς, σαν ξέφραγο αμπέλι που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να κάνει κτήμα του. Και τώρα προσπαθείς να μαζέψεις τα σπασμένα, γιατί έχεις μείνει μόνος, γιατί δεν υπάρχουν φίλοι και τους συγγενείς τους βλέπεις στον περιορισμένο χρόνο σου, όποτε σου επιτρέπει ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Εκείνος που σου λέει πότε επιτρέπεται να βήξεις και πότε να κλάψεις. Δεν είσαι εσύ κι ίσως το ανεξέλεγκτο συναίσθημά σου σε έφτασε ως εδώ για να αποκομίσεις αυτή την εμπειρία και να μάθεις στο εξής να οροθετείσαι.

Τα σημάδια υπάρχουν εξαρχής, αλλά ο ενθουσιασμός στον ερώτα πολλές φορές οδηγεί σε πλάνη και θολώνει το μυαλό. Καμιά φορά πρέπει να πληγωθείς για να μάθεις. Όταν αγαπήσεις τον εαυτό σου, αυτό δε θα το ξαναζήσεις. Θα ξέρεις πως πλέον δε θα υπάρχει περιθώριο για λάθη. Θα εστιάζεις στο «δούναι και λαβείν», σε κανένα μονόπλευρο «δούναι» ή «λαβείν». Ή ισορροπία ή τίποτα!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.