Ας υποθέσουμε ότι είσαι είκοσι χρονών και δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Είναι εντελώς φυσιολογικό, δε χρειάζεται κιόλας σ’ αυτήν την ηλικία να έχεις για όλα μια απάντηση. Νευριάζεις, αγχώνεσαι, αντιδράς σε όλα κι όταν ηρεμείς, ψάχνεις αγωνιωδώς να βρεις τι είναι αυτό που θέλεις τελικά. Μην ανησυχείς όμως, έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να το βρεις. Μη φοβηθείς να κάνεις λάθη και δοκιμές, να ζήσεις την αποτυχία αλλά και την ικανοποίηση της επιτυχίας. Γενικά σε όλη τη δεκαετία των είκοσι, μη φοβηθείς!

Υπάρχεις κι εσύ όμως, που έχεις μπει στο μαγικό κόσμο των τριάντα. Μπορείς να επιλέξεις πια και το οφείλεις στον εαυτό σου να πάρεις αποφάσεις. Όχι απαραίτητα τις σωστές, έτσι κι αλλιώς ποιος γνωρίζει πώς ορίζεται το σωστό και το λάθος; Μην πανικοβάλλεσαι επειδή αυτά που θες τώρα δεν είναι ίδια με όσα ήθελες στα είκοσι. Ο άνθρωπος αλλάζει, εξελίσσεται κι ωριμάζει, άρα θα ήταν περίεργο να μην έχεις αλλάξει τα θέλω σου από τότε. Άλλωστε τα τριάντα είναι τα νέα είκοσι και τώρα έχεις την ευκαιρία να τα χτίσεις όλα από την αρχή με πιο γερές βάσεις, αρκεί να έχεις και το θάρρος.

Να θυμάσαι πως είναι κουλ να μην ξέρεις αν θες το Γιάννη ή το Νίκο, τη Μαρία ή την Ελένη. Δε χρειάζεται να το ξεκαθαρίσεις σήμερα αυτό. Οι απαντήσεις θα έρθουν όταν μία τρίτη επιλογή δε θα σε αναγκάζει να διαλέξεις. Όταν δεν μπορείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε δύο επιλογές, η τρίτη θα είναι πάντα η καλύτερη. Αν δεν έχεις βρει τη σεξουαλικότητά σου δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα κυκλοφορίας σου, το αντίθετο μάλλον. Χαλάρωσε, πάρε μία βαθιά ανάσα, πιες κι ένα ποτό και άσε τον εαυτό σου να επιλέξει. Όταν εσείς οι δύο τα βρείτε, δηλαδή εσύ και ο εαυτός σου, όλα θα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο φαντάζουν τώρα. Να συζητάς μαζί του, να είστε φίλοι, να μην τον πιέζεις και να μην παίρνεις αποφάσεις εις βάρος του. Αν εσείς οι δύο αγαπηθείτε πραγματικά, τότε μπορούν να σε αγαπήσουν όλοι.

Μπορεί  να ανήκεις στην κατηγορία που περνούν τα χρόνια και δεν έχεις κάνει ποτέ ως τώρα σοβαρή σχέση, αυτό σίγουρα όμως δεν αποτελεί σοβαρή ασθένεια. Όλα έρχονται τη στιγμή που είσαι έτοιμος να σου συμβούν. Φαντάζεσαι να έβρισκες τον τέλειο άνθρωπο τη στιγμή που θα μετακόμιζε σε άλλη χώρα; Μη σου τύχει! Κάπου εκεί έξω λοιπόν, υπάρχει κάποιος για σένα και περιμένει να γνωριστείτε, όσο εσύ σκέφτεσαι τι αντιβίωση να πάρεις για να γιατρευτείς από το κακό που σε έχει βρει.

Κι επειδή ο άξονας αυτής της γης δε γυρίζει μόνο γύρω από τις ερωτικές σχέσεις, έχω καλά νέα και για ‘σένα που δεν ξέρεις αν σου αρέσει η σχολή ή η δουλειά σου. Τίποτα δεν τελειώνει εδώ, οι επιλογές είναι πάντα αρκετές, αρκεί να δώσεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να επιλέξετε τι είναι αυτό που σας συναρπάζει. Μπορείς να εκτεθείς σε διαφορετικά ερεθίσματα, να φανταστείς τον εαυτό σου σε ποικίλες εκδοχές και κάπως έτσι θα καταλήξεις στην ιδανική εικόνα για σένα.

Και τώρα που χαλάρωσες με τα καλά νέα, θα σου πω και για εκείνα που δεν είναι τόσο κουλ. Δεν είναι κουλ λοιπόν, ενώ δεν ξέρεις τι θέλεις, να μην το αναγνωρίζεις, να το προσπερνάς ή ακόμη χειρότερα να κάνεις σαν να μην υπάρχει και να το αποφεύγεις. Όσο δεν το παραδέχεσαι, τόσο δε σε αποδέχεσαι. Γίνεται ακόμα δυσκολότερο και μοιάζει με ένα βουνό που αργότερα θα σκάσεις με φόρα πάνω του, γιατί δε θα μπορείς να το προσπεράσεις.

Δεν είναι πρόβλημα να μην ξέρεις τι θέλεις. Συμβαίνει σε όλους. Ο ρυθμός αλλάζει, ο χρόνος τρέχει με μανία και τα δεδομένα ανατρέπονται. Δεν είσαι ελαττωματικός όμως, επειδή δεν μπορείς πάντα να ακολουθήσεις τις εξελίξεις. Ξέρεις καλά πως είσαι άνθρωπος κι όχι ρομπότ, αν κρύβεις βέβαια τέτοια σούπερ δύναμη μέσα σου, τώρα είναι η ώρα σου να την χρησιμοποιήσεις. Αν όχι, θα ήταν καλό να μην απομακρύνεσαι από αυτούς που δε σε βλέπουν όπως εσύ και δε συμμερίζονται τον πόνο σου. Κάποιες φορές εκείνοι έχουν τις απαντήσεις, όταν τα δικά σου μάτια είναι θολά. Άκουσέ τους και δείξε εμπιστοσύνη.

Επίσης τολμώ να καταγγείλω εσένα που δεν ξέρεις τι θέλεις, αλλά μπλέκεις με εκείνους που ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν και στο ξεκαθαρίζουν μαζί με το μικρό τους όνομα. Τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις δημιουργούνται γιατί αυτές οι δύο κατηγορίες ανθρώπων μπλέκουν μεταξύ τους. Δεν ξέρω ποια ανώτερη δύναμη τους φέρνει κοντά, αλλά στο τέλος -συνήθως- ο ένας καταλήγει να μετράει πληγές κι ο άλλος συνεχίζει, με τύψεις πια, να μην ξέρει τι θέλει.

Επίσης θα βοηθούσε αν σταματούσες να το σκέφτεσαι όλη την ημέρα, να το συζητάς με κάθε ευκαιρία και να προσθέτεις λίγο δράμα για να μη χάσεις το ενδιαφέρον του κοινού. Η λύση είσαι εσύ και οι απαντήσεις είναι μέσα σου. Σταμάτα να σε πιέζεις, αφέσου σε νέες περιπέτειες και προκλήσεις. Πήγαινε τον εαυτό σου έξω από τα όρια που νομίζεις ότι έχεις, κάνε ταξίδια σε νέες διαδρομές και κάπου ανάμεσα σε αυτό που θες να βρεις και σ’ αυτό που δε θες να χάσεις, βρίσκεται αυτό που θες. Χαλάρωσε, απόλαυσε τη διαδρομή και μην ενοχλήσεις εκείνους έχουν συγκεκριμένο προορισμό.

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου