Το στιλ μας είναι η προσωπική μας υπογραφή. Είναι η εικόνα που επιλέγουμε να προβάλουμε στην κοινωνία. Πολλές φορές αντικατοπτρίζεται ο εσωτερικός μας κόσμος μέσα από τις στιλιστικές μας επιλογές. Βέβαια στην σύγχρονη εποχή οι προκαταλήψεις ζουν και βασιλεύουν και -αναπόφευκτα- θύμα των προκαταλήψεων και τα ρούχα μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε σχολιάσει αρνητικά το ντύσιμο κάποιου ή έχουμε ακούσει κάποιον άλλον να σχολιάζει το δικό μας.

Η διαφορετικότητα πολλές φορές μας σοκάρει. Υπάρχουν στερεότυπα και πολλοί πιστεύουν πως αυτό που φοράμε δείχνει και ποιοι είμαστε στην προσωπική μας ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μας ορίζει ως ανθρώπους ένα κομμάτι άψυχο ύφασμα και δεν είναι ενδεικτικό της παιδείας μας, της μόρφωσής μας ή του χαρακτήρα μας.

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά στιλ. Υπάρχουν εκείνοι που φλερτάρουν συνεχώς με το μαύρο χρώμα. Μαύρη μαυρίλα έχει πλακώσει στην ντουλάπα τους κι ακόμα και με κιάλια κι αν ψάξεις τα ρούχα τους, δεν θα ανακαλύψεις ανοιχτόχρωμα κομμάτια στην ντουλάπα τους, πέρα από κάποια σκουρόχρωμα που μοιάζουν με τα μαύρα τους. Δεν πολυσυμπαθούν τα φωτεινά χρώματα ή απλώς δεν τους ταιριάζουν. Συχνά κάποιος θα τους χαρακτηρίσει εσωστρεφείς, ανασφαλείς ή θλιμμένους. Υπάρχει η πεποίθηση πως πενθούν όσοι φορούν μαύρα. Ενώ απ’ την άλλη όσοι επιλέγουν να φορέσουν ρούχα χρωματιστά, θεωρείται πως τείνουν να είναι ευτυχισμένοι, πιο φιλικοί κι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι.

Υπάρχουν εκείνοι που τους αρέσει να τραβάνε τα βλέμματα πάνω τους, να εμφανίζονται ως «σέξι κι όποιος αντέξει» σε κάθε τους εμφάνιση. Κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να αποκτήσουν φανταχτερά κομμάτια για την ντουλάπα τους. Οι επιλογές τους συχνά είναι πιο αποκαλυπτικές κι απ’ τα δεδομένα που έχουμε στον σκληρό μας δίσκο. Προκαλούν όσους προσβάλλονται στην θέα ενός κοντού σορτς ή τοπ ή από ένα εφαρμοστό ρούχο όμως στο πέρασμα τους προκαλούν παράλληλα και τον θαυμασμό εκείνων των ανθρώπων που βλέπουν την αυτοπεποίθηση να πηγάζει μέσα απ’ τα ρούχα τους.

Εκτός απ’ τα κοντά και τα εφαρμοστά υπάρχουν και τα φαρδιά ή αλλιώς oversized ρούχα. Θα ανοίξεις κάποιες ντουλάπες και τα ταμπελάκια στα ρούχα ή η γραμμή τους, δεν θα συμβαδίζουν απόλυτα με την εξωτερική εμφάνιση του κατόχου τους, αφού θα είναι τεράστια για το σωματότυπό τους. Γιατί να θεωρείται πως αυτά τα άτομα έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν νιώθουν άνετα με την εικόνα τους και τα φαρδιά ρούχα είναι ένα μέσο για να την καλύψουν;

Με το πέρασμα των δεκαετιών οι γυναίκες αποχωρίστηκαν τις φούστες και ξεκίνησαν να φορούν κι εκείνες παντελόνια. Συνηθισμένη εικόνα πλέον. Πολλές είναι εκείνες που υιοθετούν και το ανδρόγυνο στυλ, δηλαδή επιλέγουν ρούχα τα οποία θεωρούνται κατεξοχήν ανδρικά. Συχνά θα τις δεις να συνδυάζουν πουκάμισο, παντελόνι, σακάκι σε «αυστηρές» γραμμές, επιλογές που σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιων δείχνουν πως η θηλυκότητά τους δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, λες και «θηλυκά» είναι μόνο τα φορέματα κι οι φούστες. Άλλες φήμες πάλι λένε πως είναι ιδαίτερα δυναμικές, εργασιομανείς και ανταγωνιστικές.

Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία έκφρασης αποτελεί δικαίωμα. Τα ρούχα που επιλέγουμε είναι εκείνα που μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα ανάλογα με την περίσταση. Δεν σημαίνει πως κάποιος που φορά μονάχα σκούρα χρώματα δεν έχει φίλους ή πάσχει από κατάθλιψη. Ή πως ένα κοντό ρούχο δείχνει διάθεση να προκαλέσεις ή ακόμα πως κάτω από ένα φαρδύ κρύβονται ανασφάλειες. Σαφώς και ντυνόμαστε με βάση την διάθεση μας, το στιλ είναι μια σφραγίδα μας, όμως δεν σημαίνει πως τα ρούχα μας μιλούν πιο δυνατά από το μυαλό μας.

Συντάκτης: Αγγελική Παπαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.