Ο κινηματογραφικός χώρος είναι απέραντος, φιλότεχνος, φαντασμαγορικός, ανατρεπτικός και πολλά άλλα. Έχει ακουμπήσει σε κάθε είδος θέματος και θεάματος, δείχνοντάς μας ότι μπορεί να συμβεί και το πιο απίθανο πράγμα, αρκεί να υπάρχει πολλή φαντασία κι ο κατάλληλος εξοπλισμός! Πολλές φορές κατακρίνουμε ταινίες και σειρές ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο κι ιδιαίτερα τις ρομαντικές ή αυτές που εμπεριέχουν κάποιον ρομαντισμό, καθώς κυριαρχεί ο κυνισμός μέσα μας. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν κάποια ζευγάρια αξιομνημόνευτα κι αξιοζήλευτα που, όποια κι ήταν η κατάληξή τους, μας δημιούργησαν ποικιλία συναισθημάτων.

 

1. Jack και Rose (Titanic)

Πέρα από κάθε κοινωνική τάξη και στερεότυπο, αυτό το ζευγάρι μας δίδαξε ότι οι πιο παράφοροι έρωτες γεννιούνται όταν ταιριάζουν δυο ψυχές κι όχι το κοινωνικό υπόβαθρο δυο ανθρώπων. Ομολογουμένως, η Rose θα μπορούσε να κάνει λίγο χώρο στη σανίδα για τον Jack, ώστε να μην τον χάσει, αλλά έπρεπε να εξυπηρετηθεί ο χαρακτήρας της ταινίας, ως δράμα.

 

2. Christian και Satine (Moulin Rouge)

Ένας παράνομος έρωτας γεννιέται ανάμεσα σ’ έναν συγγραφέα και μια χορεύτρια can-can, η οποία ήταν είδωλο και πρότυπο ομορφιάς. Επρόκειτο να παντρευτεί έναν Δούκα, αλλά αυτό το γεγονός ήταν αρκετό μόνο για να γίνει κρυφή η σχέση πάθους του Christian και της Satine. Έτσι, ο Δούκας ή ο οποιοσδήποτε δεν μπορούσε να τους χωρίσει∙ όμως τελικά, η φυματίωση το κατόρθωσε, καθώς η Satine κατέληξε απ’ αυτή.

 

3. Carrie και John (Sex and the City)

Ίσως, το πρότυπο ζευγαριού που αντιπροσωπεύει επαρκώς το κλισέ των σχέσεων του 21ου αιώνα. Τρελός έρωτας που δε δέχεται αξιοπρέπειες, κοινωνικές επιταγές και φιλικές συμβουλές. Ένα αέναο on-off στη σχέση, στο οποίο μεσολάβησαν άλλοι έρωτες, αρραβώνες, ακόμα και γάμος. Στο τέλος, φυσικά, αποδεικνύεται ο ένας για τον άλλον ο μεγαλύτερος έρωτας κι η σχέση τους παγιώνεται, παρ’ όλα τα άσχημα που προκάλεσαν αμφότεροι σε αμφοτέρους. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο το παρατσούκλι του John ως “Mr. Big”∙ έπρεπε να το φανταστούμε απ’ την αρχή.

 

4. Ross και Rachel (FRIENDS)

Κόσμος και κόσμος ταυτίστηκε με τη σχέση του Ross και της Rachel, καθώς παρακολουθήσαμε μια σχέση κατά βάση φιλική, η οποία είχε τις μετατροπές της ανά διαστήματα. Για πολλούς ο Ross είναι «ήρωας» που κατόρθωσε να βγει απ’ το λεγόμενο friendzone, αλλά απέδειξε ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Έχοντας δοκιμάσει την τύχη τους με άλλους συντρόφους, κατέληξαν ζευγάρι και φίλοι ταυτόχρονα, τονίζοντας τη σημασία του να υπάρχει κι η φιλία ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Ίσως, είναι ένα απ’ τα μυστικά της επιτυχημένης ερωτικής σχέσης.

 

5. Ron και Hermione (Harry Potter)

Άλλο ένα ζευγάρι που προκάλεσε την ταύτιση των θεατών, κυρίως με τον Ron κι όχι τόσο με το ζευγάρι καθ’ αυτό. Ο Ron, λοιπόν, ήταν ερωτευμένος με την Hermione σχεδόν από τότε που την ήξερε, από την παιδική τους ηλικία δηλαδή. Δεν της εξέφραζε τα συναισθήματά του, φοβούμενος την απόρριψη και τη διατάραξη της παρέας μεταξύ τους. Βέβαια, δεν μπορούσε να κρύψει εντελώς τον έρωτά του κι η Hermione τον είχε καταλάβει, χωρίς να ανταποκριθεί, ασχολούμενη με άλλα αγόρια. Όταν ο Ron αποφάσισε πια να προχωρήσει με άλλη κοπέλα, τότε η Hermione άλλαξε γνώμη και έγιναν ζευγάρι. Όλοι θέλαμε να συμβεί αυτό, ήταν κρίμα να μαραζώνει έτσι ο Ron!

 

6. Joel και Clementine (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

Ο Joel κι η Clementine συναντιούνται για να προστεθεί το συναρπαστικό στοιχείο στην απόλυτα αυτοματοποιημένη και μοναχική μέχρι πρότινος ζωή τους. Αγαπιούνται τόσο πολύ και δημιουργούν τόσο υπέροχες αναμνήσεις, που μετά τον χωρισμό τους πηγαίνουν σ’ ένα ειδικό ιατρικό κέντρο, ώστε να σβήσουν τις συγκεκριμένες μνήμες. Παρά την ενέργεια αυτή, διένυσαν τον ίδιο κύκλο, χωρίς να διαγράψουν τη μνήμη τους, καθώς μια υπάλληλος του ιατρικού αυτού κέντρου παρακώλυσε κάθε διαδικασία, στέλνοντας σε όλους τους «ασθενείς» τις καρτέλες με τις παλιές μνήμες. Μετά απ’ αυτήν την αποκάλυψη, ο Joel κι η Clementine δε γινόταν να μείνουν χώρια, αφού ούτως ή άλλως θα γνωρίζονταν και θα αγαπιούνταν πάλι απ’ την αρχή.

 

7. Noah και Allie (The Notebook)

Ο Noah κι η Allie δημιουργούν μια πολύ γλυκιά σχέση αγάπης, μετά από επανειλημμένες απορρίψεις του απ’ αυτήν, καθώς ανήκαν σε διαφορετικές κάστες. Αν και η Allie παντρεύεται και κάνει οικογένεια με άλλον, η σχέση τους συνεχίζεται όταν ξανασυναντιούνται, χωρίς όμως να επισημοποιηθεί ποτέ. Έχοντας περάσει πια τα χρόνια, η Allie βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας με Alzheimer κι ο Noah αποφασίζει να μείνει εκεί μαζί της, εξηγώντας της ποιος είναι και τι ήταν για εκείνη. Όταν επιδεινώθηκε πολύ η κατάστασή της, άκουσε για τελευταία φορά την ιστορία τους και κατέληξαν μαζί το επόμενο πρωί. Ούτε στις ταινίες, που λέμε; Αυτό.

 

8. Gus και Hazel (The Fault in Our Stars)

Όταν η Hazel ένιωθε ότι δεν την καταλαβαίνει κανείς, λόγω της ιδιαιτερότητάς της ως καρκινοπαθής, έρχεται στη ζωή της ο Gus από ένα κοινό group therapy. Ο ένας βρίσκει τον άλλον, κατανοώντας τη θέση και την καθημερινότητά του, αφού είναι ομοιοπαθείς. Δυστυχώς, ο Gus ήξερε ότι θα χάσει τη μάχη με τον καρκίνο και προετοίμασε και τη Hazel γι’ αυτό. Τη βοήθησε να βρει τη δύναμη να ετοιμάσει ενώπιόν του την κηδεία του και να ζήσει χωρίς εκείνον στη ζωή, αλλά στην ψυχή της, χωρίς να νιώθει τόσο μόνη. Πολύ βαρύ το κλίμα.

 

9. Elio και Oliver (Call Me by Your Name)

Ο Elio, γιος ενός καθηγητή, γνωρίζει τον καλεσμένο ασκούμενο του πατέρα του Oliver και τον ερωτεύεται. Τα αισθήματα φαινομενικά ήταν αμοιβαία, εφόσον υπήρξε ερωτικό τετελεσμένο μεταξύ τους, παρ’ ότι η σχέση τους θύμιζε περισσότερο “bromance”, παρά έρωτα. Όταν ο Oliver έφυγε απ’ την οικογένεια που τον υποδέχτηκε, τη θέση του πήρε ένα προσκλητήριο γάμου του ίδιου και της μέλλουσας συζύγου του. Σπάραξε η ψυχή όσων παρακολούθησαν αυτήν την ταινία.

 

10. Christian και Anastasia (Fifty Shades of Grey)

Ο Christian κι η Ana έρχονται να σπάσουν κάθε ερωτικό ταμπού, συνάπτοντας μια ιδιαίτερη και πολύ προσωπική συμφωνία μεταξύ τους, πέραν της επαγγελματικής τους. Ενώ δεν περιλαμβανόταν πουθενά ο συναισθηματισμός ή ο ρομαντισμός, τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή στη συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται ότι μια καθαρά σεξουαλική τους σχέση θα ανατραπεί κι αυτό το ζευγάρι μας έδειξε πως υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Αν συμβεί, όμως, θα είναι ιδανικό!

 

10+1. Eugene και Rapunzel (Tangled)

Το απόλυτο παράδειγμα του Yin-Yang∙ η πιο αγνή κι αγαθή κοπέλα ερωτεύεται έναν κλέφτη, του οποίου η δολιότητα τους φέρνει μαζί. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο όνειρο της Rapunzel, ο ένας ερωτεύεται τον άλλον, καθώς ο Eugene έδειξε τον καλύτερό του εαυτό. Μαζί της έπαψε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμό του ως Flynn κι έκανε όμορφες πράξεις για εκείνη, ώστε να ‘ναι χαρούμενη. Το νόημα βρίσκεται στο πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος όταν βρίσκει αποδοχή κι αγάπη.

 

Κλισέ, αλλά σε πιάνει όπως και να το κάνουμε καθώς μέσα μας ίσως κάποια στιγμή να ευχηθήκαμε να ζήσουμε έναν τέτοιο έρωτα. Σίγουρα, τα πάντα μπορούν να συμβούν στη ζωή μας∙ από κάπου εμπνεύστηκαν κι οι σεναριογράφοι αυτά που εξελίσσονται στο φιλμ. Ίσως πίσω από τα φανταστικά αυτά πρόσωπα να κρύβονται αληθινά, που ζουν τον έρωτά τους κάπου που δε θα μάθουμε ποτέ.

 

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου