%cf%86%ce%b7%cf%89%ce%b4%cf%86%ce%b2%cf%89%ce%b4%ce%b2

«Μαζί»∙ μια τόσο μικρή λεξούλα με τέσσερα μόνο γράμματα, που ενώ συνήθως δηλώνει τη συνοδεία ή την προσθήκη, έχει αποκτήσει στο μυαλό μας μια μεγάλη και σύνθετη διάσταση. Είναι που τη χρησιμοποιούμε σε πολλές περιστάσεις στη ζωή μας κι ορισμένες φορές μας δημιουργεί μια σύγχυση. Η ερώτηση «Είστε μαζί;», που ενδέχεται να σου τεθεί και δεν προέρχεται από κάποιον υπάλληλο κατά την εξυπηρέτησή σου σε κάποιο κατάστημα, σε κάνει τόσο σκεπτικό, ώστε να πονοκεφαλιάζεις. Όσο μικρή κι αν είναι ως λέξη, τόσο μεγάλη φαίνεται να είναι η σημασία της.

Η πιο εξουθενωτική για το μυαλό έκφανση του «μαζί» είναι αυτή που περιλαμβάνει κι άλλα «μαζί» μέσα της∙ θέλεις, εν ολίγοις, να κάνεις σχεδόν τα πάντα μαζί με κάποιον. Η ιδέα του να βρίσκεται κάποιος δίπλα σου είναι τόσο θελκτική, που τελικά αρχίζει να σου γίνεται εμμονή. Έστω ότι κάποτε βρίσκεις τον άνθρωπο που συμμερίζεται τις απόψεις σου αυτές κι έχει τις ίδιες επιθυμίες. Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν θα πετύχουν τα σχέδιά σου. Έχοντας κάνει βεβιασμένες κινήσεις, αργά ή γρήγορα, αντιλαμβάνεστε με τον σύντροφό σου ότι δεν είστε ιδανικοί ο ένας για τον άλλον. Οι λόγοι ποικίλουν∙ μπορεί να αφορά στην πιο ασήμαντη συνήθεια που δεν αντέχει με τίποτα κάποιος απ’ τους δύο, μέχρι και στο να μην τα βρίσκετε ερωτικά. Το να συνειδητοποιείς ότι δε θέλεις τελικά να είσαι μαζί με τον άνθρωπο που επέλεξες να είσαι, μπορεί να φέρει μια μεγάλη απογοήτευση.

Προσοχή! Θα μπεις στον πειρασμό να τα ρίξεις στην κακή σου τύχη ή τη μαύρη σου τη μοίρα, που δεν σε θέλει, ρε παιδί μου και μάλλον εσύ δεν είσαι για τέτοια πράγματα. Μην ξεχνάς ότι τα λάθη ήταν δικά σου∙ διαμόρφωσες το παρόν σου με τις επιλογές που έκανες στο παρελθόν σου. Τίποτα δεν ήταν προδιαγεγραμμένο. Ή ίσως και να ήταν, αλλά, λόγω της κοινής σας επιθυμίας για συντροφικότητα, να αργήσατε να το δείτε. Αντί να φυλάξεις τις καλές προθέσεις σου για τη στιγμή που θα σου έβγαινε αβίαστα να τις κάνεις πράξη, προσπάθησες να εξαναγκάσεις μια κατάσταση να λειτουργήσει με τον τρόπο που θέλεις, ενώ δεν μπορούσε. Το «μαζί», για να επιτελέσει σωστά τον σκοπό του, χρειάζεται τον έρωτα, τον πόθο και τη χημεία. Το «μαζί» σε τιμωρεί, δίνοντας τη θέση του στο «χωρίς», όταν το εξαναγκάζεις να υπάρξει επιτηδευμένα. Έτσι, καταλήγεις να βρίσκεσαι με λιγότερα, απ’ ό, τι με όσα ξεκίνησες.

Επιπλέον, όσο κι αν θέλεις, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν να είστε μαζί. Δε θα σε κατηγορήσει κανείς που ανέπτυξες συναισθήματα για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες βλέψεις με σένα. Δεν πάει έτσι, όμως. Και σε αυτήν την περίπτωση κάποιο λάθος φαίνεται να υπάρχει. Όσα κοινά και να έχεις με κάποιον, δεν έχετε το σημαντικότερο∙ την ίδια κάψα να είστε μαζί.

Έως ότου, λοιπόν, βρεθεί στο δρόμο σου αυτός ο έρωτας, με τον οποίο θα ενωθείτε πραγματικά κι ουσιαστικά, ας υπολογίσουμε και τις άλλες έννοιες του «μαζί» στις ανθρώπινες σχέσεις. Πολλές φορές, με την μανία μας να κατακτήσουμε στο μέλλον κάτι που δεν έχουμε, ξεχνάμε να εκτιμήσουμε όσα έχουμε στο παρόν. Συζητάς και λύνεις κάθε πρόβλημα που σε ταλανίζει ιδιαίτερα μαζί με την οικογένειά σου. Απολαμβάνεις τις εξόδους σου μαζί με τις παρέες σου. Μοιράζεσαι αξέχαστες εμπειρίες μαζί με τα κολλητάρια σου. Κοιμάσαι μαζί με το κατοικίδιό σου. Ξυπνάς με το αίσθημα του ότι είσαι αγαπητός και σε καταβάλλει ένα συναίσθημα χαράς και μοναδικότητας, όταν έχεις τη δυνατότητα να δεις το πόσα πολλά είναι αυτά που έχεις, σε αντίθεση με αυτά που δεν έχεις. Ακόμη και σε πράγματα που είναι πιο απλά, αλλά εξίσου σημαντικά, για τον συναισθηματισμό μας, είναι κάποιοι άνθρωποι μαζί μας. Ο συνεργάτης σου είναι μαζί σου, όταν παρουσιάζεται κάποια δυσκολία στη δουλειά, και είναι με το μέρος σου σε περίπτωση που κάνεις κάποια βλακεία. Ο καλόκαρδος γείτονάς σου βρίσκεται πάντα εκεί να σου προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια.

Γιατί να σκάσουμε, δηλαδή, ή να πιέσουμε καταστάσεις για μία συγκεκριμένη σχέση, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε τόσες πολλές και μάλιστα, τόσο όμορφες; Όλα τα πράγματα λειτουργούν σωστά όταν έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί και να μην ήσουν έτοιμος την προκειμένη στιγμή να αντιληφθείς, να υπηρετήσεις και να εκτιμήσεις την ερωτική έννοια του «μαζί».

Αν το καλοσκεφτείς, θα διαπιστώσεις πως όλες οι σχέσεις που απέκτησες και διατήρησες μέχρι σήμερα χρειάζονταν χρόνο και κόπο από μέρους και των δυο πλευρών. Βέβαια, δεν το ένιωσες ποτέ αυτό, ούτε το είδες απ’ αυτήν τη σκοπιά, γιατί τα έκανες όλα τελείως αυθόρμητα και το κάθε επίπεδο της σχέσης σου με κάποιον ήρθε εντελώς αβίαστα. Έτσι πάει, λοιπόν. Οι υγιείς και επιτυχημένες σχέσεις δεν προκύπτουν απ’ την υποχρέωσή μας απέναντι σε κάποιον∙ ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Οπότε, ας μην αναλωνόμαστε στην οποιαδήποτε διαστρέβλωση του «μαζί»∙ θα έρθει από μόνο του να μας δείξει τη μαγεία του. Ήδη μπορούμε να τη νιώσουμε, όταν οι ίδιοι είμαστε μαζί με τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Μάθε να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά από τελειωμένες καταστάσεις.

Το μέλλον σου σε περιμένει.