Γάμος. Μία λέξη, αμέτρητες εικόνες και στιγμές. Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε ότι από ένα τέτοιο γεγονός είναι πιθανό να λείπει η εκκλησία, οι πολυάριθμοι καλεσμένοι, το τραπέζι, καθώς και το γλέντι μετά, ίσως και το νυφικό ή το κοστούμι, αλλά εκείνο που δεν μπορούμε με τίποτα να αφαιρέσουμε απ’ το πλάνο είναι το ταξίδι του μέλιτος. Είτε μήνας, είτε βδομάδες, είτε μέρες, είναι αδιανόητο να λείπει. Γιατί, όμως, μας μοιάζει τόσο απαραίτητο συστατικό; Κι από πού να κρατάει, άραγε, η σκούφια του;

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή. Ως μήνας του μέλιτος ονομάζεται το ταξίδι αναψυχής στο οποίο συμμετέχουν –ποιος άλλος;– οι νεόνυμφοι. Ρίχνοντας μια ματιά στην αγαπημένη διαδικτυακή πηγή «Βικιπαίδεια» θα διαπιστώσει κανείς ότι στον δυτικό πολιτισμό, το ταξίδι του μέλιτος καθιερώνεται κυρίως τον 19ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία, ως έθιμο που εισάχθηκε απ’ την Ινδία, με σκοπό το ζευγάρι να επισκεφθεί τους συγγενείς που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στον γάμο. Από εκεί εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη, όπου το 1820 στη Γαλλία ονομάστηκε “voyage à la façon anglaise”, δηλαδή αγγλικό ταξίδι. Η αγγλική, τώρα, λέξη “honeymoon” έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1546.

Ψαχουλεύοντας λιγάκι ακόμα, θα βρείτε πως ο μήνας του μέλιτος ήταν γνωστός απ’ τον 5ο κιόλας αιώνα όπου το ζευγάρι έπρεπε να πίνει υδρομέλι –ένα αλκοολούχο ποτό με χρυσαφί χρώμα– επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, επειδή πίστευαν ότι βοηθάει στη σύλληψη, λόγω των αφροδισιακών ιδιοτήτων του. Μωρέ, μήπως να το δοκιμάσουμε εμείς που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε για να λέμε ότι κάναμε ταξίδι του μέλιτος;

Έχουμε, βέβαια, και κάτι ακόμα καλύτερο που συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα. Για έναν μήνα μετά τον γάμο τόσο οι άντρες όσο κι οι γυναίκες –και δίνω έμφαση σ’ αυτό, σε μια εποχή σεξισμού, καταπίεσης κι υποτίμησης του γυναικείου φύλου–, δεν έκαναν καμιά δουλειά. Τέλειο;

Υπάρχει και κάτι ακόμα που θα αρέσει στα πιο ριψοκίνδυνα τυπάκια. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή ο όρος «μήνας του μέλιτος» προέρχεται απ’ τη σκανδιναβική λέξη “hjunottsmanathr” και σχετίζεται με εκείνες καταστάσεις που ο σύζυγος απήγαγε τη γυναίκα του και κρύβονταν ώσπου αυτή να χάσει την επαφή με τη ζωή που είχε πριν τον γάμο. Λίγο έως πολύ αυταρχικό ακούγεται και δε μοιάζει καθόλου με το ρομαντικό ταξίδι του μέλιτος που έχει κυριαρχήσει στις μέρες μας.

Γενικά, αν κάνετε ένα search θα βρείτε αρκετές ερμηνείες, αλλά ας σταθούμε στο παραδοσιακό ταξίδι του μέλιτος, όπως όλοι το γνωρίζουμε και κάποιοι το ονειρευόμαστε. Εκείνο που το ζευγάρι απέχει από όλους κι από όλα, αποχαιρετά υποχρεώσεις και καθημερινότητα –όσο μπορεί– και ζει τον έρωτά του. Αναζωπυρώνει τη σχέση του και τα ραντεβουδάκια του πρώτου καιρού και θυμάται τις εποχές που το πάθος χτύπαγε κόκκινο.

Ίσως γι’ αυτόν τον ενθουσιασμό και τις αναμνήσεις που δημιουργούνται, κανείς να μην πρέπει να χάσει αυτό το ταξίδι. Αυτή τη μαγεία που θα ζήσετε και θα την αναπολείτε για πάντα. Ακόμα κι ένα μικρό σπιτάκι στη μέση του πουθενά, χωρίς πολλά πολλά, είναι ικανό να σας γεμίσει τις μπαταρίες και να σας κάνει να νιώσετε σαν μικρά παιδιά που το ‘σκασαν απ’ τους μεγάλους.

Γι’ αυτό μην το αμελήσετε, ούτε να το υποτιμήσετε. Δεν είναι ένα απλό ταξίδι. Είναι μια περιπετειώδης αρχή της –επίσημα– κοινής σας ζωής. Ας μην πάτε έναν μήνα, πηγαίνετε τρεις μέρες, όμως, για όσο φύγετε, αφήστε πίσω σας κάθε έννοια. Ζήστε μόνο για εσάς τους δύο. Κλείστε τα κινητά σας και πάρτε μαζί σας μόνο τη φωτογραφική σας μηχανή για να απαθανατίσετε μερικές στιγμές, εκείνες που θα σας θυμίζουν το πρώτο σας σκασιαρχείο.

Δώστε χώρο στον σύντροφο και τον εαυτό σας να γνωριστείτε καλύτερα και πάρτε την καλή πλευρά σας μαζί. Εκδηλώστε άφοβα την αγάπη και τον ερωτισμό σας και κάντε τρέλες που θα τις κρατήσετε φυλαγμένες στο μέρος που πήγατε. Προσπαθήστε πού και πού να επαναλαμβάνετε αυτό το ταξίδι, στον ίδιο προορισμό, έστω και για ένα σουκού. Είναι ταυτισμένος με μοναδικές στιγμές, κι έχει, έτσι, μια ιδιαίτερη δυναμική.

Δώστε τον ανάλογο χώρο και χρόνο σε καθετί που σχεδιάζετε για τον γάμο σας, μα κυρίως στο πιο σημαντικό: την πραγματική ένωσή σας, όχι μόνο των κορμιών αλλά και των πνευμάτων. Κι αυτό για να το καταφέρετε δε χρειάζεται να κοπιάσετε, αλλά να σέβεστε τη σχέση σας και να της δίνετε την προσοχή που της αξίζει. Οργανώστε ταξίδια με πρώτο και καλύτερο το ταξίδι του μέλιτος και στόχο τις περιπλανήσεις του ενός στο μυαλό του άλλου!

Συντάκτης: Ιωάννα Αποστολάκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη