paneraki737

Ένα απ’ τα βασικότερα πράγματα στις ανθρώπινες σχέσεις είναι να μη σκέφτεσαι εγωιστικά και να μη βλέπεις μόνο το δικό σου καλό. Γι’ αυτό εξάλλου ονομάζονται σχέσεις, επειδή σε μία σχέση πρέπει να υπάρχει επικοινωνία κι αμοιβαία εξάρτηση μεταξύ των ατόμων. Πόσο μάλλον στις σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο έρωτα.

Με εκείνον τον άνθρωπο που έχεις σχέση αποτελείτε μαζί μια ομάδα, είστε δύο σε αυτήν, είστε δύο σε ένα μαζί. Δεν είσαι μόνος σου σε αυτό. Αυτό πρέπει να καταλάβεις. Δεν ευθύνεσαι μόνο για σένα και δεν ευθύνεται μόνο για εκείνον. Για ό,τι συμβαίνει μέσα στη σχέση σας, καλό ή κακό ευθύνεστε κι οι δύο. Αν ήθελες να είσαι μόνος σου καλύτερα να μη δεσμευόσουν.

Για το καλό και των δύο, αλλά και για να κρατηθεί αυτή η σχέση υγιής οφείλεις κι εσύ, αλλά και το ταίρι σου να σκέφτεστε σαν δυάδα. Είσαι μαζί του σε αυτό, συζήτα μαζί του για το καθετί, συμφώνησε ή διαφώνησε με τρόπο ήρεμο και προσπάθησε να βρεις κοινή λύση που να είναι προς όφελος και των δύο. Μην κρύβεσαι, μην αποφεύγεις να μιλήσεις για κάτι που σε απασχολεί και μη βλέπεις μόνο την πάρτη σου στο κάθε σου βήμα.

Είστε ομάδα που έχει κοινούς στόχους και που θέλει να πετύχει παρ όλες τις αντίξοες συνθήκες. Αν δεν υπάρχουν κοινοί στόχοι, τότε ο στόχος του ενός μέλους της ομάδας γίνεται στόχος και του άλλου και μαζί παλεύετε μέχρι να βγείτε νικητές. Ή τουλάχιστον, αν δε βγείτε νικητές, αν κάτι πάει στραβά, σημασία έχει πως σε αυτό το ταξίδι δώσατε μάχες μαζί, ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Αγωνίζεσαι μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάς ενάντια στους κακοπροαίρετους, τους ρουφιάνους, τους κομπλεξικούς. Θα τους αντιμετωπίσετε μαζί, αλλιώς ποιος ο λόγος να προσπαθεί ο καθένας μόνος του; Σκοπός σας είναι η σχέση σας μα παραμείνει ζωντανή, να επιβιώσει παρά τα όλα κακά αγκάθια γύρω σας που θέλουν να σας ματώνουν συνεχώς με τον κάθε τρόπο και με την κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.

Μόνο έτσι θα πετύχει η σχέση σου. Χωρίς να νοιάζεσαι μόνο για τον εαυτούλη σου, αλλά με το να νοιάζεσαι και για το καλό του ανθρώπου που στέκεται πλάι σου κάθε στιγμή. Αυτό θα σε κάνει επίσης να ωριμάσεις κι άλλο, να βλέπεις τα πράγματα κι από μια άλλη οπτική γωνία, να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους λύσης των προβλημάτων σου, καθώς επίσης και τρόπους λύσης που να ωφελούν όχι μόνο εσένα, αλλά και τον άλλο.

Γιατί πολύ απλά η ευτυχία σας είναι πάνω απ’ όλα. Το να είστε καλά κι οι δύο σε αυτό το δεσμό. Να είσαι καλά και εσύ, αλλά και ο άνθρωπος που μοιράζεσαι μαζί του την πρώτη καλημέρα και την τελευταία καληνύχτα, ο άνθρωπος που θα σε ξυπνήσει με τον πιο γλυκό τρόπο, ναι, αυτός που θα σου ετοιμάσει εκείνον τον καφέ που κανείς άλλος δεν πετυχαίνει έτσι ακριβώς όπως τον θέλεις εσύ.

Να είσαι καλά κι εσύ, αλλά κι ο άνθρωπος αυτός που το βράδυ θα σε σκεπάσει να μην κρυώσεις, ο άνθρωπος στον οποίο θα πρωτοτρέξεις όταν έχεις ακόμη και το πιο ασήμαντο προβληματάκι, ο άνθρωπος που μόνο εκείνον θα αφήσεις να αντικρίσει τα δάκρυά σου να κυλάνε και που μόνο αυτός θα είναι δίπλα σου μέχρι να βγεις απ’ τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Ευτυχία κοινή, ευτυχισμένοι μαζί.

Είναι εκεί για τα πάντα. Σε σκέφτεται. Εσύ τον σκέφτεσαι πάντα; Οι αποφάσεις που παίρνεις είναι για το καλό και των δύο; Αν ναι, τότε όντως το αξίζει. Αν όχι, τότε ξανασκέψου το και ρίξε λιγάκι τον εγωισμό σου, δεν του αξίζει μια αντιμετώπιση που να τον βγάζει έξω απ’ όλα και που να μην τον υπολογίζει.

Είναι το ταίρι σου, είστε ζευγάρι. Και τα ζευγάρια που λειτουργούν σαν ομάδα πετυχαίνουν. Αν δεν υπάρχει ομαδικό πνεύμα σε όλο αυτό τότε άστα να πάνε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ονομάζονται ζευγάρι δύο άνθρωποι που ο καθένας βλέπει μόνο το δικό του όφελος και που σκέφτεται μόνο τη δική του σωτηρία.

 

Συντάκτης: Έλενα Παπαγεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη