%ce%b4%cf%86%ce%b7

Δε δείχνουμε σε καμία περίπτωση με τον ίδιο τρόπο τα συναισθήματά μας. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η κάθε οντότητα πάνω στη γη, από τα ζώα μέχρι τον άνθρωπο, είναι διαφορετικός και μοναδικός. Κι αυτό φέρνει στο τραπέζι μια ομορφιά τόσο ιδιόμορφη όσο και μοναδικά αποτυπωμένη. Σε μια οποιαδήποτε σχέση που κάνουν την εμφάνισή τους βαθιά συναισθήματα, είτε αυτή έχει φιλικό είτε ερωτικό υπόβαθρο, ο τρόπος έκφρασης ποικίλει, σχεδόν το ίδιο ευρέως με τη διαφορετικότητα που εμφανίζουμε στον χαρακτήρα μας.

Κάποιοι άνθρωποι εκφράζονται πολύ με τον λόγο, γραπτό και προφορικό, για να εξωτερικεύσουν το ενδιαφέρον τους. Έτσι μπορούν πιο άμεσα να ξεκαθαρίσουν πώς νιώθουν. Κάποιοι προτιμούν τις πράξεις και πολύ σπάνια το συναίσθημά τους θα γίνει ολοκληρωμένη πρόταση έκφρασης των εσωτερικών τους σκέψεων. Διάφορες συλλογιστικές και προβληματισμοί εμπλέκονται κι επηρεάζουν την απόφασή μας για το αν και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ή είναι σωστό να μοιραστούμε με τον απέναντί μας τα θετικά συναισθήματα που νιώθουμε για εκείνον. Μάλιστα, οι δυο πιο συνηθισμένοι λόγοι που μας απομακρύνουν από την απόφαση να δηλώσουμε τι αισθανόμαστε, είναι ο φόβος της δέσμευσης και ο φόβος της απόρριψης.

«Σου έφερα μια ζακέτα, κάνει κρύο.»

«Σου πήρα καφέ!» είπε κι έβγαλε ταυτόχρονα και την αγαπημένη σου σοκολάτα με ζογκλερικές κινήσεις.

«Θα σε πάω σπίτι εγώ.»

«Σου έχω μία έκπληξη- μαγείρεψα!»

Χίλιες δύο ακόμη εκφράσεις που συνοδεύουν την πράξη μ’ ένα συννεφάκι μετάφρασης από πάνω, που γράφει δίχως λόγια ένα ηχηρό «ενδιαφέρομαι για σένα- σε σκέφτομαι- σ’ αγαπώ». Είναι η πλευρά εκείνη που λίγες φορές θα εκφράσει την αγάπη και το νοιάξιμο με λόγια. Τις πολύτιμες αυτές φράσεις θα τις ακούσεις ελάχιστες φορές, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όσο λιγότερο το λένε τόσο λιγότερο το νιώθουν.

Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θεωρούν ότι εκφράζονται καλύτερα συναισθηματικά δείχνοντας το ενδιαφέρον τους απτά και ταυτόχρονα έμμεσα. Σε κάποιες περιπτώσεις ντρέπονται ή ίσως αισθάνονται ότι δεν είναι καλοί στo να μιλούν και να περνούν όσα τους γεννιούνται, πιστεύουν πως τα λόγια δεν είναι αυτά που θα τους βοηθήσουν να επιβεβαιώσουν με τον τρόπο που θέλουν το ενδιαφέρον τους στον άνθρωπο που το λαμβάνει. Κι έτσι το μεταφράζουν σε πράξεις που μέσα τους φωλιάζει η αγάπη.

Από την απέναντι όχθη, υπάρχουν εκείνοι που ο λόγος, προφορικός και γραπτός είναι εκείνος που τους βοηθάει να βάλουν σε σειρά όσα θέλουν να εκφράσουν έτσι ώστε να δείξουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους στα πρόσωπα που θέλουν. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μένουν στα λόγια, μπορεί να σου γράψουν κατεβατά με τις σκέψεις τους προς το πρόσωπό σου, θα σου αναλύσουν πρόσωπο με πρόσωπο όσα θέλουν να βγάλουν από μέσα τους, θα σου γράψουν ποιήματα, στιχάκια, λόγια, προσπαθώντας να σου μεταφέρουν αυτό που κάνει την καρδούλα τους να χτυπά εντονότερα στο πέρασμα ή στην επαφή με τα πρόσωπα που αγαπούν. «Τι γλυκό να σ’ αγαπούν και να σου το λένε» όπως λέει και το άσμα και το να εκφράζεις με κάθε τρόπο αυτό που κυριαρχεί μέσα σου, είναι ιδιαίτερα λυτρωτικό.

Η συναισθηματική εγγύτητα δεν εκφράζεται επαρκώς ούτε μονάχα με τον λόγο. Ωστόσο ούτε οι συμπεριφορές την καλύπτουν ολοκληρωτικά. Η ομορφιά της έκφρασης γίνεται ζωηρότερη όταν βρίσκεται κάπου στη μέση, χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί τους λόγους που ο καθένας μας εκφράζεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αντίστοιχα. Έχοντας υιοθετήσει έναν μονόπλευρο τρόπο έκφρασης, ο τρόπος κι ο λόγος για να ερχόμαστε κοντά είναι πολύ πιθανό να χαθούν κάπου στην μετάφραση και να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ανάμεσα σε δύο άτομα.

Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις, η προστασία του εαυτού μας μέσω του τρόπου έκφρασής μας, καθώς και η επιλογή μας να δείξουμε με τον τρόπο που πράττουμε πιο άνετα τον ψυχισμό μας, μας βοηθάει να μην κρύβουμε μέσα μας όσα μας προκαλεί το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Κι έτσι, αφού καταφέρει να γίνει δρόμος για να επικοινωνήσουμε μαζί του, μπορεί να μας μεταφέρει κι ένα βήμα παρακάτω, για να μπορούμε πια να πούμε πως προχωράμε. Μαζί ή και χώρια.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου