Η καθημερινότητα και κυρίως η ρουτίνα μας βάζουν συνήθως στο τριπάκι να ξεχνάμε τις χαρές της ζωής και τα πράγματα που έχουν αξία για τον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι εκείνα που ονειρευόμαστε όταν πάμε να κοιμηθούμε, που νοσταλγούμε κάθε φορά που το μυαλό βρίσκει λίγο διαθέσιμο χρόνο να ταξιδέψει. Όλες αυτές οι μεγάλες αγάπες, οι κρυφοί πόθοι, οι επιθυμίες που κρύβονται πίσω από ένα «άσ’ το γι’ άλλη μέρα».

Η ζωή είναι πολύ μικρή, όμως, για…

 

1. Συμβιβασμούς που αποκαλούνται έρωτες

Δε θέλω να εκπλαγείς όταν διαβάσεις αυτή τη μικρή πρόταση γιατί κατά 99,9% το έχεις ζήσει κι εσύ, κι εγώ κι αυτός που ακόμη επεξεργάζεται μέσα του αν είναι όντως έτσι. Από τη στιγμή που έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το αν ο έρωτας που έζησες ήταν συμβιβασμός στο τέλος της ημέρας, έχεις χάσει την μπάλα και το παιχνίδι μαζί. Γιατί πολύ απλά ο έρωτας έχει το προνόμιο του να είναι απόλυτος, σίγουρος, να ζει χωρίς αναστολές. Σταμάτα λοιπόν να βολεύεσαι και να πιστεύεις πως τα πράγματα θ’ αλλάξουν μαγικά. Αν δεν περιμένεις όλη την ήμερα να συναντηθείτε, αν η καρδιά σου δε χτυπάει σαν τρελή τι το παιδεύεις;  Δεν πρόκειται μια μέρα να ξυπνήσεις και να θες περισσότερο, αυτό είναι de facto. Θέλουμε όλοι μία τουλάχιστον ιστορία δυνατή για να έχουμε να θυμόμαστε.

 

2. Φιλίες που δε σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Η φράση «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» δεν είναι τυχαία. Κι είναι αλήθεια πως μας επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο στην επαγγελματική μας όσο και στην προσωπική μας ζωή. Είναι δυστυχώς πολλές οι φορές που είμαστε αναποφάσιστοι για το αν θα πρέπει να κόψουμε αυτούς τους δεσμούς ζωής με κάποιους, με κάποιους όμως που η σχέση δεν είναι υγιής. Τα νεύρα, η ένταση, η ζήλια και κυρίως η μιζέρια είναι πράγματα που κουράζουν, βαραίνουν και σε πάνε πίσω. Το κουτσομπολιό, το τι κάνει ο ένας κι ο άλλος κι αυτή η κριτική που χτυπάει κόκκινο και θες να κάνεις μπαμ. Δεν είσαι αυτός και το ξέρεις. Ούτε και θες να κουβαλάς τα ψυχολογικά των φίλων σου που απλώς για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους μειώνουν γύρω τους ό,τι κινείται. Αν θες πραγματικά να είσαι καλά να βρεις ανθρώπους που σε ηρεμούν και σε εξελίσσουν. Εκεί να μείνεις. Όχι άλλες ευκαιρίες που δεν αξίζουν.

 

 

3. Φόβους προς την αλλαγή, κρυμμένους πίσω από ένα «έτσι ήταν γραφτό»

Δεν ήταν γραφτό να γίνει, δεν είναι για μένα αυτό, δεν , δεν, δεν. Ακόμα κι ο πιο πετυχημένος άνθρωπος έχει ανασφάλειες άλλα τις δουλεύει για να γίνει καλύτερος για τον εαυτό του, ακόμα και μια εξομολόγηση κρύβει μέσα της πιθανή άρνηση, ακόμα κι η συνέντευξη της ζωής σου στη δουλειά που πάντα ονειρευόσουν έχει πιθανότητα να μην καρποφορήσει. Η διαφορά είναι πως δεν έμειναν στην τύχη όλ’ αυτά. Μικρή η ζωή για «αν τότε είχα προσπαθήσει», για «ίσως, μπορεί», για «ποτέ δεν ξέρεις». Να ξέρεις, να δοκιμάζεις, να ρισκάρεις και να προχωράς. Κι αν δεν κάτσει, δεν πειράζει. Τουλάχιστον θα ξέρεις γιατί.

 

4. Να μην απολαμβάνεις τις μικρές νίκες 

Αν πιστεύεις ότι είσαι μόνο εσύ κάνεις λάθος. Έχουμε τόσους πολλούς λόγους να γιορτάζουμε μικρές χαρές και νίκες, μα εσύ εκεί. Τόσο αυστηρός, όσο είσαι εσύ με τον εαυτό σου, δεν είναι κανένας. Θυμήσου όμως πως ο εαυτός μας θέλει πού και πού μια επιβράβευση. Πήρες προαγωγή φίλε, βγες έξω και πέρνα καλά, η εταιρεία σου έδωσε ένα τεράστιο bonus και το αφεντικό σου είπε να σχολάσεις για σήμερα. «Μπράβο μου». Το είπες άραγε ποτέ, ή πιστεύεις πως είσαι ένα ασταμάτητο μοτεράκι παραγωγής; Έχεις αισθήματα, είσαι άνθρωπος και κυρίως δε δουλεύεις με μπαταρίες ή με ρεύμα. Σεβάσου το σώμα σου, την ξεκούρασή σου για να συνεχίσεις να είσαι παραγωγικός, για να έχεις τη δύναμη να κάνεις κι άλλα πράγματα κι αγάπα τον εαυτό σου λίγο περισσότερο ώστε να έχεις κι εσύ και εκείνος τα αποθέματα να συνεχίσετε και να συνυπάρχετε. Είσαι γαμάτος και το ξέρεις . Να σου το υπενθυμίζεις!

 

5. Ανόητες κακίες και μικροπρέπειες

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει πληγωθεί ή δεν έχει πληγώσει κι αν κάποιος πει το αντίθετο να του δώσουμε ένα φωτοστέφανο. Είναι μέσα στο κύκλο της ζωής να γίνουν λάθη και στραβές. Άλλοτε είναι κάποιες συγκυρίες κι άλλοτε είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που μας κάνει να φτάνουμε σε όρια που δεν αναγνωρίζουμε ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν όμως κάτσεις και το καλοσκεφτείς, όταν ηρεμήσεις και δεις τα πράγματα καθαρά, όταν συνειδητοποιήσεις τα γεγονότα, ίσως κάποιες συμπεριφορές τις πάρεις πίσω γιατί σε καμία των περιπτώσεων δεν εκπροσωπούν εσένα. Δεν μπορείς να σταματήσεις ν’ αγαπάς, να νοιάζεσαι, να σκέφτεσαι, να νιώθεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Αποδέξου και προχώρα με ειρήνη, για να μπορείς να συνεχίσεις να είσαι ο ίδιος απίστευτος άνθρωπος που ήσουν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Κατερίνα Κύρκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου