Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλύσει για τα καλά τη ζωή μας. Κι όσο προχωράμε, όλο και μειώνεται η ηλικία που οι νέοι φτιάχνουν και διατηρούν τα προφίλ τους σε Instagram, tik tok, facebook και τόσα άλλα κοινωνικά δίκτυα που εμείς οι 25+ μπορεί να μην ξέρουμε καν.  Η απορία που γεννάται σε πολλούς είναι αν τα social media είναι ασφαλή για τα παιδιά τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν οι ίδιοι να κάνουν κάτι για να παρεμποδίσουν τη χρήση τους. Στόχος των κοινωνικών δικτύων είναι κυρίως η επικοινωνία, η επαφή με άτομα που δεν είμαστε γεωγραφικά κοντά, η ψυχαγωγία αλλά και η διαφήμιση. Αποτελούν χόμπι, ακόμα και βασικό αντικείμενο εργασίας, μιας και οι influencers, είναι οι σύγχρονοι διαφημιστές, βγάζοντας στις εταιρίες και στους εαυτούς τους, πολλές χιλιάδες ευρώ.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη πλευρά. Υπάρχουν και λογαριασμοί στο tik tok όπως είναι αυτός της Σμαράγδας που είναι κάτι περισσότερο από υπέροχοι. Το προφίλ της που η ίδια διατηρεί μόλις μερικούς μήνες έχοντας κάνει πάνω από 350 βιντεάκια.

 

@smaragda.alexandri #smaragdatok #μαθεστοtiktok #mpes ♬ Wayo Waya – Ladaniva

 

Η Σμαράγδα είναι μια κοπέλα με ξεκάθαρο επικοινωνιακό χάρισμα, θετική αντιμετώπιση στα πράγματα, βελούδινη φωνή και καλοσυνάτη πρόθεση. Και κυρίως, έχει μια μεταδοτικότητα που μακάρι να είχαν πολλοί δάσκαλοι. Έχει χάρισμα, σαν αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να σου επικοινωνήσουν γνώσεις με λίγες μόνο λέξεις τους κι εσύ να τις απορροφήσεις όπως το σφουγγάρι το νερό.

 

@smaragda.alexandri #duet with @SofxGelo #learnontiktok #learnontiktok ♬ πρωτότυπος ήχος – SofxGelo

 

Αυτό, ίσως, είναι και το μυστικό της επιτυχίας της, το ότι επιθυμεί να προσφέρει κάτι κι απλώς χαίρεται να το μοιράζεται. Δίνει μια νότα γνώσεων, μια νότα εξέλιξης σε όσους την ακολουθούν και δείχνει την καλή και την πολύ κουλ πλευρά των αντικειμενικά βαρετών σχολικών μαθημάτων όπως η γεωγραφία που κανείς ποτέ δεν ενδιαφερόταν να διαβάσει στο σχολείο.

 

@smaragda.alexandri #fypシ #mpes #learnontiktok ♬ original sound – 🔥SMARAGDA🔥

 

Το προφίλ λοιπόν της Σμαράγδας -το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές- είναι γεμάτο με βιντεάκια της ίδιας η οποία έχει κάθε φορά να σου παρουσιάσει και μια νέα πληροφορία για κάποιο ζώο, κάποια γεωγραφική επικράτεια, έχει να σου λύσει κάποια απορία που δεν ήξερες καν ότι είχες.  Κατά διαστήματα προτείνει βιβλία σχετικά με τη γεωγραφία, με πληροφορίες που κατά βάθος θα ήθελες κι εσύ να γνωρίζεις. Για να δεις πόσο «σκαλωτικά» είναι όλα όσα λέει, αρκεί να μπεις να ρίξεις μια ματιά στο προφίλ της. Σίγουρα θα κάτσεις πάνω από ώρα, θέλοντας να μάθεις κι άλλα.

 

@smaragda.alexandri #μαθεστοtiktok #learnontiktok ♬ original sound – 🔥SMARAGDA🔥

 

Ας σου δώσω όμως μια γεύση από όλα όσα θα βρεις στο προφίλ της Σμαράγδας. Η θεματολογία της, περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη γεωγραφία όλου του κόσμου, για ζώα παράξενα και μη που σίγουρα δεν ήξερες ότι υπάρχουν, για μέρη που δεν ήξερες πού είναι, και τόσα άλλα που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Στα τελευταία βίντεο εξηγεί ακόμη και για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και δίνει πληροφορίες σχετικά με τις ευρωεκλογές. Ναι, είναι ένα μέσο ενημέρωσης από μόνη της.

 

@smaragda.alexandri #learnontiktok #mpes #useyourvote ♬ original sound – 🔥SMARAGDA🔥

 

Η Σμαράγδα εκτός από πολύ κουλ ambassador και πολύ καλή στο να εξηγεί πράγματα, είναι κι ένα από τα άτομα που διαμορφώνουν μια συγγραφική ομάδα. Η ομάδα αυτή έχει γράψει ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε «μεγαλύτερα παιδιά» που θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη γεωγραφία ή να τη μάθουν καλύτερα. Το βιβλίο κερδίζει μόνο από τον τίτλο του: «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», το οποίο στηρίζουν κι υπόλοιπες δράσεις της ομάδας που έχουν ανοίξει το δικό τους βιβλιοπωλείο κι έχουν φτιάξει και το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι.

 

@smaragda.alexandri #mpes #fypシ #learnontiktok ♬ original sound – 🔥SMARAGDA🔥

 

Συχνά καλεί το κοινό της να της εκφράσει όποια απορία ή προβληματισμό μπορεί να έχει και να της αναφέρει για ό,τι επιπλέον θέλει να μάθει. Έτσι, συνηθίζει επάνω σε αυτές τις απορίες να κάνει τα επόμενα βίντεό της. Όχι ότι φαίνεται άτομο που θα ξεμείνει ποτέ από έμπνευση, θέματα ή ιδέες αλλά επιχειρεί να ενημερώνει κάθε φορά με κάτι διαφορετικό κι ενδιαφέρον, όσους την ακολουθούν. Και στην τελική είναι η φίλη που θα μπορούσες να κάτσεις να μιλάς ώρες, ακόμα και για την ίδια της τη διπλωματική που είχε ως θέμα, το μουσικό φαινόμενο του Παντελίδη (για να καταλάβεις ότι μιλάμε για άλλο επίπεδο κουλνες).

 

@smaragda.alexandri Replying to @user8632033070650 #mpes #fypシ #learnontiktok ♬ original sound – 🔥SMARAGDA🔥

 

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη Σμαράγδα «το καλύτερο προφίλ στο tik tok». Κι είναι όντως το καλύτερο προφίλ, αλλά όχι μόνο στο tik tok. Προσφέρει αυτό «το κάτι» που δε βρίσκεις πουθενά αλλού, ενώ σε κάνει να θες να μάθεις κι έπειτα, να θες να το μοιραστείς. Έχει αυτή τη μεταδοτικότητα, τη σπίθα που είναι όντως το καλύτερο κίνητρο για κάποιον, σε συνδυασμό με το ότι στο προφίλ της, δε θα νιώσεις ποτέ άβολα, ή χαζός. Ας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και ποιος ξέρει, ίσως γίνει η έμπνευση να ξεπεταχτούν κι άλλα τέτοια προφίλ για να μας μάθουν όσα ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με τρόπο πραγματικά ενδιαφέροντα.

Σε ευχαριστούμε Σμαράγδα!

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου