Από το 1995, η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» διερευνά εξαφανίσεις ανθρώπων και άλυτα εγκλήματα. Σε όλο αυτό το διάστημα, πολύκροτες υποθέσεις έχουν διαλευκανθεί χάρη στην επιμονή των δημοσιογράφων και των συνεργατών της εκπομπής, της οποίας για πάνω από 20 χρόνια τον πρώτο λόγο έχει η ατρόμητη και δυναμική Αγγελική Νικολούλη. Τα παρακάτω 5 εγκλήματα βρήκαν τον ένοχό τους, χάρη στην συνδρομή της εκπομπής.

 

Υπόθεση Δάνος Μουρατίδης- Κική Κούσογλου

Τον Απρίλιο του 2005, η άτυχη 20χρονη Κική Κούσογλου, η «Καλλονή της Βέροιας» βρήκε φριχτό θάνατο από τον 23χρονο Δάνο Μουρατίδη, τον άνδρα που υποτίθεται ότι την αγαπούσε κι ονειρευόταν ένα μέλλον μαζί της. Η κοπέλα είχε υποστεί βία κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, αλλά αδυνατούσε να τον εγκαταλείψει ώσπου ένα βράδυ εκείνος τη στραγγάλισε και την έθαψε με τα ίδια του τα χέρια, μετά από καβγά. Σε όλη τη διάρκεια της σχετικής έρευνας, ο Μουρατίδης ισχυριζόταν ότι μάλωσαν κι εκείνη έφυγε μετά από τον τσακωμό, μέσα στη νύχτα. Η Αγγελική Νικολούλη τον συνάντησε και συνομίλησε μαζί του πολλές φορές κι αντιλήφθηκε αμέσως τα κενά στις δηλώσεις του. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Μουρατίδης ομολόγησε μετά από μαζικές αντιφάσεις, δικάστηκε και φυλακίστηκε για 16 χρόνια. Το 2021 αποφυλακίστηκε και με βάση τις πληροφορίες του διαδικτύου, έχει μεταβεί στο εξωτερικό, όπου παντρεύτηκε κι έκανε τη δική του οικογένεια.

 

Υπόθεση Άλεξ

Έναν χρόνο αργότερα, το 2006 και πάλι στην περιοχή της Βέροιας, ένα μικρό παιδί, ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι, υπήρξε το πρώτο θύμα σχολικού εκφοβισμού. Λόγω της καταγωγής του, ο μικρός Άλεξ δεχόταν συνεχώς εκφοβισμό από συνομηλίκους του οι οποίοι ένα βράδυ του Φεβρουαρίου, καταδίωξαν το παιδί κατά την επιστροφή του στο σπίτι, προκαλώντας του θανάσιμο τραυματισμό. Η Αγγελική Νικολούλη επισκέφθηκε και πάλι την περιοχή και συνομίλησε με τους ανήλικους δράστες, καταφέρνοντας να ανακαλύψει ότι συμμετείχαν κι ενήλικες συγγενείς τους προκειμένου να κρύψουν τη σορό του παιδιού η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.

 

Υπόθεση Κωστή Πολύζου

Η υπόθεση του 23χρονου Κωστή Πολύζου από τη Σιάτιστα Κοζάνης προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο το 2011 όταν αποκαλύφθηκε ότι ο νέος υπήρξε θύμα της ίδιας του της μητέρας. Ο Κωστής εξαφανίστηκε από το σπίτι του το βράδυ της 18 Φεβρουαρίου 2011, χωρίς η μητέρα, ο πατριός και ο μικρότερος αδελφός του να δίνουν πειστικές απαντήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο νέος βγήκε από το σπίτι του το βροχερό εκείνο βράδυ. Οκτώ μήνες μετά, η σορός του εντοπίστηκε θαμμένη σε χωράφι του πατριού του, έκταση για την οποία δεν είχαν κάνει ποτέ λόγο οι οικείου του στις αρχές. Η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» φιλοξένησε τη μητέρα του νέου, ενώ μετέβη και στη Σιάτιστα ώστε να λάβει μαρτυρίες -όπως αποδείχθηκε καθοριστικές- από το γειτονικό περιβάλλον της οικογένειας. Μέσω της έρευνας που διεξήχθη οι αρχές κατέληξαν στο ότι το έγκλημα έγινε μετά από καβγά, διότι η μητέρα και ο πατριός του Κωστή τον είχαν υποχρεώσει να λάβει δάνεια από τράπεζες, δημιουργώντας υποχρεώσεις που δεν μπορούσε να εκπληρώσει. Τελικά, το ζευγάρι καταδικάστηκε με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

 

Υπόθεση Μάριου Παπαγεωργίου

Η υπόθεση του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου διερευνάται για πάνω από μια δεκαετία. Ο νεαρός Μάριος εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2012 όταν συνάντησε φιλικά του πρόσωπα προκειμένου να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο. Τα άτομα αυτά, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, είχαν σκοπό να τον απαγάγουν και να ζητήσουν λίτρα από τη μητέρα του. Στην πορεία, όμως, το σχέδιο στράβωσε και κατέληξε στη δ@λοφονία του Μάριου η σορός του οποίου δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» συμμετείχε ενεργά στην έρευνα και συνεργάστηκε ακόμα και με γενετιστές, εντοπίζονταν σημάδια αίματος στο αυτοκίνητο των υπόπτων. Κάποια από τα πολλά εμπλεκόμενα μέλη στην υπόθεση βρίσκονται στη φυλακή, αλλά αρνούνται πεισματικά να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση ή για το πού βρίσκεται η σορός του Μάριου.

 

Υπόθεση Δημήτρη Γραικού

Ο 59χρονος κτηνοτρόφος Δημήτρης Γραικός από τη Θεσσαλονίκη χάθηκε τον Νοέμβριο του 2016, επιστρέφοντας στο σπίτι του από την κρεαταγορά της Σίνδου. Η εξαφάνισή του αποτέλεσε για πάνω από 2 χρόνια ένα άλυτο μυστήριο, καθώς ποτέ δεν είχε βρεθεί και το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούνταν. Τόσο οι αρχές όσο και η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» έκαναν εκτενή έρευνα στα σημεία από τα οποία είχε περάσει ο Γραικός κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Όπως αποκάλυψε η Αγγελική Νικολούλη, η ίδια είχε εξ αρχής υποπτευθεί τον κατ’ ομολογίαν δράστη, έναν 47χρονο κτηνοτρόφο, συνεργάτη του Γραικού ο οποίος δήλωσε ότι τον σκΖ@τωσε επειδή του χρωστούσε χρήματα. Ο δράστης, μάλιστα, είχε σκάψει ένα βαθύ λάκκο σε χωράφι που του ανήκε, όπου κι έθαψε τον Γραικό, μαζί με το αυτοκίνητό του. Ο εντοπισμός του σημείου έγινε με τη συνδρομή επιστημόνων από το  Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ που κατόπιν υπόδειξης των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης «σάρωσαν» με ειδικά μηχανήματα την περιοχή. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ίδια η Αγγελική Νικολούλη έχει δεχθεί προσωπικές απειλές για τη ζωή της, προκειμένου να αποτραβηχτεί από έρευνες. Το σθένος, όμως κι η επιμονή της για την ανάδειξη της αλήθειας έχουν οδηγήσει εκείνους που πρέπει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή, ακόμα και στη φυλακή.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου