Η φιλία, είναι κι αυτή μια μορφή σχέσης «δούναι και λαβείν» και μπορεί να περάσει τις δικές της κρίσεις, να βρεθεί σε θολά νερά, ίσως και να σε κάνει να αισθανθείς πως αυτό που έχτισες με τους φίλους σου γκρεμίζεται, φθείρεται στο πέρασμα του χρόνου και σαν συνέπεια, αποδυναμώνεται. Αν, ωστόσο, υπάρχει θέληση κι επιμονή από όλες τις πλευρές, υπάρχουν 6 τρόποι με τους οποίους μπορείς, όχι μόνο να δυναμώσεις τη φιλία σου, αλλά να βγει και αλώβητη από την οποιαδήποτε κρίση.

 

1. Να είσαι καλός ομιλητής κι ακροατής

Θα ακουστεί πολύ συνηθισμένο, όμως το πιο σημαντικό βήμα ενδυνάμωσης είναι να μιλάς, να επικοινωνείς προς τους φίλους σου όσα σε ενοχλούν με ευγενικό πάντα τρόπο, διότι με τον καβγά δεν κέρδισε κάνεις. Όμως, εξίσου σημαντικό με το να ακούς, είναι και το να ακούγεσαι. Επικοινωνήστε τα συναισθήματά σας από κοινού, πείτε ο ένας στον άλλον τι αισθάνεστε και τι σας έφερε σε αυτό το σημείο. Τόλμα να κάνεις ερωτήσεις που μέχρι αυτή τη στιγμή απέφευγες, θυμήσου πως με την ειλικρινή συζήτηση κι ακρόαση κανείς δεν έχασε- άλλωστε καλύτερα να γεφυρώνεται ένα χάσμα πάρα να μεγαλώνει με κίνδυνο να σας απορροφήσει και τους δύο και να οδηγήσει τη φιλία σας στον γκρεμό.

 

2. Αφιέρωσε μια μέρα στο να περάσετε χρόνο μαζί

Πολλές φορές η ρουτίνα καταπίνει τις ανθρώπινες σχέσεις και την προσωπική επικοινωνία κι αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη σχέση σου με τους φίλους σου. Μπορείς λοιπόν να σκεφτείς και να προτείνεις μια ημερομηνία που θα σας βολεύει ώστε να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, από βόλτες στα μαγαζιά μέχρι το να παρακολουθήσετε σινεμά, θέατρο, να κάνετε μια κοινή δραστηριότητα, ένα χόμπι το οποίο θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσά σας.

 

3. Εξήγησε με προσοχή κι ηρεμία τι σε ενοχλεί 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κι απείρως ιδιόρρυθμος. Δν θα συμφωνείτε σε όλα με τους φίλους σου κι ίσως βρεις ορισμένες από τις συνήθειές τους εντελώς ενοχλητικές. Ωστόσο, σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει συνεχή κριτική κι αυτό που εσύ μπορεί να θεωρείς ως παιχνιδιάρικες αιχμές ή χιούμορ, μπορεί να είναι ένας παράγοντας φθοράς της φιλία σας με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, αποδέξου τα μικρά ή μεγάλα ελαττώματα και προσπάθησε να εξηγήσεις με κομψό τρόπο τι είναι εκείνο που σε ενοχλεί. Δε χρειάζεται, για παράδειγμα να κοροϊδεύεις εάν δεν είναι συνεπείς στα ραντεβού, μπορείς όμως να τους ζητάς να ξεκινούν λίγο πιο νωρίς ώστε να μην περιμένεις.

 

4. Θύμισε μία όμορφη ανάμνηση που έχετε μαζί

Η μνήμη είναι ένας από τους πιο δυνατούς τρόπους να ξυπνήσει συναισθήματα. Αν έχεις μια φιλία που υπάρχει εδώ και καιρό και παρ’ όλα αυτά φαίνεται να έχει διαλυθεί, ένας τρόπος για να την ενισχύσεις είναι να στείλεις ένα μήνυμα στον φίλο σου που να του θυμίζει μια καλή ανάμνηση που είχατε κάποτε οι δυο σας. Αυτή η ανάμνηση, μπορεί να είναι κάτι που συνέβη όταν ήσασταν παιδιά, ή ακόμα και κάτι που συνέβη πρόσφατα. Η νοσταλγία μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση της φιλίας σας.

 

5. Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι σε στενές σχέσεις, όπως οι φιλίες, συχνά δεν ακούγεται ένα “ευχαριστώ”. Είναι καλό να αφιερώσεις χρόνο για να δείξεις  την εκτίμησή σου για όλα όσα κάνουν οι φίλοι σου για σένα. Για παράδειγμα, δοκίμασε να γράψεις ένα ευχαριστήριο σημείωμα, ακόμη και με έναν χιουμοριστικό τρόπο ή στέλνοντας την αγαπημένη του λιχουδιά για το διάλειμμα στο γραφείο, για κάτι που έχουν κάνει και σημαίνει πολλά για σένα. Αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει μια ξεχωριστή στιγμή ανάμεσά σας αλλά θα δώσει και μια σημαντική τόνωση στη σχέση σας. Άλλωστε, τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά στη φιλία.

 

6. Σκέψου τι χρειάζονται οι φίλοι σου αυτή τη στιγμή

Όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη ζωή τους, εάν λοιπόν ακόμη και σε μία κρίση στην φιλία, βρεθεί κάποιος φίλος σου σε δύσκολη θέση, είναι σημαντικό να αναλογιστείς εκείνη τη στιγμή, πώς μπορείς να βοηθήσεις. Ενημέρωσε ότι σε ενδιαφέρει το πρόβλημά τους και θα είσαι εκεί εάν σε χρειαστούν οποιαδήποτε στιγμή. Μια χαλαρή βόλτα στο αγαπημένο σας στέκι ή μία συζήτηση μαζί με το αγαπημένο τους ρόφημα ή γλυκό, θα είναι, επίσης, μια αρχή για να αλλάξει το πολωμένο κι αποδυναμωμένο κλίμα ανάμεσά σας.

Να έχεις στο μυαλό σου πως η φιλία θα πρέπει να βασίζεται στην αποδοχή, τον σεβασμό και την κατανόηση. Επομένως οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κι αντιληφθείς πως έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η οποιαδήποτε φιλική σου σχέση, είτε επιλέξεις να την ενδυναμώσεις και να τη φέρεις στο προσκήνιο με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, είτε σκεφτείς κάτι δικό σου, θα πρέπει να βασίζεται σε αυτές ακριβώς τις τρεις αξίες.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου