ues

Οι διακοπές και τα ταξίδια στο εξωτερικό, αν και ξεκινούν με τις καλύτερες διαθέσεις, μπορούν να καταλήξουν σε οδυνηρές τραγωδίες, πολλές από τις οποίες δεν εξιχνιάζονται ποτέ. Τέτοια είναι και η περίπτωση δύο νεαρών φοιτητριών από την Ολλανδία, της Kris Kremers 21 ετών και της Lisanne Froon 22 ετών, οι οποίες αποφάσισαν το Μάρτιο του 2014 να επισκεφθούν τον Παναμά, τόσο για μάθουν καλύτερα ισπανικά, να εργαστούν ως εθελόντριες σε σχολείο όσο και για να εξερευνήσουν τη χώρα. Εκεί, εκτυλίχθηκε ένα πραγματικό θρίλερ. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στη χώρα, πήγαν μια βόλτα στο βουνό κι έκτοτε δεν τις ξαναείδε κανείς.

Στις 29 Μαρτίου του 2014, τα δύο κορίτσια έφθασαν στο Boquete του Παναμά, καθώς την 1η Απριλίου θα ξεκινούσαν να εργάζονται ως εθελόντριες σε σχολείο. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισαν τα πρώτα περίεργα γεγονότα. Αν και είχαν ειδοποιηθεί από το σχολείο, με email, από τις 26 Μαρτίου ότι τα μαθήματα θα ξεκινούσαν την 1η Απριλίου, όταν έφθασαν εκεί τις ενημέρωσαν ότι τα μαθήματα θα άρχιζαν τελικά με μια εβδομάδα καθυστέρηση, γεγονός που τις απογοήτευσε. Κατευθύνθηκαν σε ένα προάστιο του Boquete για να βρουν το σπίτι που θα τους φιλοξενούσε για όσο θα έμεναν στη χώρα. Η οικοδεσπότης τους ήταν η Miriam Guerra. Δεδομένου ότι είχαν μια εβδομάδα κενή, τα κορίτσια επέλεξαν να εξερευνήσουν τη φύση και το ηφαίστειο της περιοχής, αλλά γρήγορα οι διαθέσιμες δραστηριότητες καλύφθηκαν και το πρωί της 1ης Απριλίου αποφάσισαν να συμμετέχουν σε πεζοπορία στο μονοπάτι Pianista. Από το σημείο αυτό, ξεκίνησε το μυστήριο.

Ένας ταξιτζής ανέφερε ότι άφησε τα κορίτσια γύρω στη 13:30 στην αρχή του μονοπατιού. Οι αναρτήσεις τους, όμως, με φωτογραφίες από το σημείο ξεκίνησαν γύρω στις 11:00. Τα κορίτσια ήταν ελαφρά ντυμένα και είχαν σακίδια με λίγα πράγματα και νερό, γεγονός που υποδήλωνε ότι θα έλειπαν μόνο για λίγες ώρες. Όταν δε γύρισαν σπίτι το απόγευμα, η οικοδεσπότης ανησύχησε, αλλά θεώρησε ότι απλά τα κορίτσια ξεχάστηκαν. Η ανησυχία εντάθηκε το επόμενο πρωί από τον οδηγό της πεζοπορίας ο οποίος κάλεσε τη Miriam για να ρωτήσει το γιατί τα κορίτσια δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού για να ξεκινήσουν τη διαδρομή. Μετά την άγνοια της Miriam, ο οδηγός επικοινώνησε με το σχολείο στο οποίο θα εργάζονταν κι αυτό ενημέρωσε την αστυνομία, αλλά και τους γονείς των κοριτσιών για την εξαφάνιση. Οι έρευνες ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου. Οι γονείς των κοριτσιών μαζί με ερευνητές έφθασαν στη χώρα, προσφέροντας αμοιβή 30.000$ σε όποιον είχε πληροφορίες. Για μήνες, δεν είχε βρεθεί ίχνος, τα κορίτσια απλά είχαν εξαφανιστεί σε μια ξένη χώρα.

10 εβδομάδες αργότερα, μια γυναίκα εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Boquete λέγοντας ότι βρήκε ένα σακίδιο σε έναν ποταμό, 5 μίλια μακριά από το μονοπάτι Pianista και 10 μίλια μακριά από το σημείο όπου διέμεναν. Όπως διαπιστώθηκε, ανήκε στη Lisanne Froon. Αν κι έβρεχε για μέρες, το σακίδιο ήταν στεγνό κι έδειχνε σαν καινούργιο, σαν να μην είχε εκτεθεί ποτέ σε εξωτερικό περιβάλλον. Μέσα στο σακίδιο εντοπίστηκαν προσωπικά αντικείμενα και των δύο κοριτσιών, λίγα χρήματα, τα δύο κινητά τους τηλέφωνα και μια ψηφιακή κάμερα. Όταν οι ερευνητές άνοιξαν τα κινητά τηλέφωνα, βρήκαν ότι οι κλήσεις άμεσης βοήθειας είχαν ξεκινήσει στις 16:30. Την πέμπτη μέρα της εξαφάνισης, μετά από μεγάλο αριθμό προσπαθειών για βοήθεια, το ένα τηλέφωνο έκλεισε οριστικά. Το τηλέφωνο της Kris, όμως, έκλεισε στις 11 Απριλίου αν και όταν εξαφανίστηκε η μπαταρία ήταν μόλις στο 15%. Όταν ενεργοποίησαν την ψηφιακή κάμερα, εντόπισαν 133 φωτογραφίες. Οι πρώτες, ήταν απόλυτα φυσιολογικές με τα δύο κορίτσια να ποζάρουν χαμογελαστά στο φακό. Η κάμερα έκλεισε για μια εβδομάδα και οι φωτογραφίες που ακολούθησαν ήταν νυχτερινές και απόκοσμες, χωρίς να απεικονίζεται κάτι συγκεκριμένο. Μέσα σε αυτές, υπήρχε και μια φωτογραφία των μαλλιών της Kris με μια κηλίδα αίματος στην άκρη.

Στις 19 Ιουνίου, στο ίδιο σημείο που είχε βρεθεί το σακίδιο, εντοπίστηκαν συνολικά 33 οστά, ένα τζιν σορτς κι ένα παπούτσι από το κάθε κορίτσι. Το οστό του ποδιού της Lisanne ήταν μέσα στο παπούτσι της, με δεμένα τα κορδόνια. Μέρος από το οστό της λεκάνης της Kris βρέθηκε επίσης. Η πρώτη εικασία που έγινε ήταν ότι τα κορίτσια έπεσαν στο νερό από μια γέφυρα ελαφράς κατασκευής που υπήρχε στο μονοπάτι, αλλά τίποτα δεν απεδείκνυε ότι είχαν καταφέρει να φθάσουν μέχρι το σημείο εκείνο. Μια άλλη θεωρία ήταν ότι η Kris ήταν εκείνη που έπεσε και η Lisanne έμεινε να προσπαθεί να βρει βοήθεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Πώς βρέθηκε μετά από μήνες το σακίδιό της Lisanne στεγνό και με πράγματα και των δύο κοριτσιών και μάλιστα σε απόσταση τόσο μεγάλη; Γιατί τα κορίτσια έκλεισαν την κάμερα για μια εβδομάδα; Γιατί προσπαθούσαν να καλέσουν μόνο μέσω της κλήσης έκτακτης ανάγκης και όχι γονείς ή φίλους;

Ολλανδός ερευνητής που ενεπλάκη στην υπόθεση ανέδειξε και άλλα ζητήματα, όπως ότι τα οστά που βρέθηκαν ήταν πολύ καθαρά για να είναι αποτέλεσμα φυσικής αποσύνθεσης. Άλλοι υποστήριξαν ότι τα κορίτσια δέχθηκαν επίθεση από κάποιον ο οποίος ήταν και αυτός που τράβηξε κάποιες από τις φωτογραφίες στις οποίες η Kris δε φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενη. Ακόμα και για αρπαγή από κακά πνεύματα έγινε λόγος. Κανείς μέχρι σήμερα δε γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη στα κορίτσια μέσα στη ζούγκλα του Παναμά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι είχαν και οι δύο ένα κοινό, τραγικό τέλος.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου