jonkhbl

Όλα στην ώρα τους, λένε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτή τη φράση. Αν καθετί ερχόταν όποτε του κατέβει, θα έπρεπε ή να το ρίξουμε στα ψυχοφάρμακα ή να είμαστε πλήρως αναίσθητοι. Επειδή όμως ούτε η μια περίπτωση ούτε η άλλη είναι δόκιμες, καλό είναι ορισμένα πραγματάκια να έρχονται τη στιγμή που πρέπει και όχι οπότε είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για κάποιον- κοινώς όποτε βολεύει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τις εξηγήσεις.

Όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα, ένα misunderstanding, που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι, κάτι έμαθες ρε παιδί μου, τότε ακριβώς είναι που ο άλλος θες να έρθει και να σου πει «ξέρεις, παρεξήγησες» ή «έγινε αυτό κι όχι αυτό». Οι εξηγήσεις δίνονται συνήθως όταν το νόημα όσων συνέβησαν έχει παρερμηνευθεί, όταν υπάρχουν κενά ή όταν χώθηκαν τρίτοι να κάνουν τη δουλειά και τα έκαναν χειρότερα. Και ας μην ξεχνάμε πως λόγια τρίτων είναι πάντα λόγια τρίτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν δεν είναι μαγνητοφωνημένη λέξη λέξη η συνδιαλλαγή, καλό θα ήταν να ζητάμε εξηγήσεις, γιατί αλλά λέμε καμία φορά κι άλλα μεταφέρονται. Κι έτσι άνθρωποι χάνονται, κρατάνε αναίτια μούτρα και θυμώνουν με κάποιον, διότι δε δόθηκαν ποτέ οι πολυπόθητες εξηγήσεις. Βέβαια ο καθένας είναι υπεύθυνος για ό, τι πιστεύει ή μάλλον, καλύτερα, για ό, τι θέλει να πιστέψει.

Οι εξηγήσεις πρέπει να έρχονται πριν όλα αυτά που ακούστηκαν γίνουν υιοθετημένη άποψη. Άπαξ και κάποιος πλέον πορεύεται με την ιδέα ότι εσύ έχεις πει το ένα και το άλλο, άστο να υπάρχει σαν ιδέα και προχωρά κι εσύ. Κάποια πράγματα είναι να λέγονται την ίδια στιγμή, να λύνεται η παρεξήγηση. Από τη στιγμή όμως που αυτή η παρεξήγηση έχει ριζώσει, ποιος ο λόγος να ταράξει κανείς τα νερά; Γιατί να κάτσεις να ασχοληθείς τώρα με πράγματα που έπρεπε να έχουν ειπωθεί έναν χρόνο πριν; Γιατί να γυρίσεις στα παλιά;

Είτε πρόκειται για κάτι που στην πραγματικότητα έγινε τελείως διαφορετικά είτε για κάτι που σου όφειλαν μια συγγνώμη, ποιο είναι το νόημα πλέον; Πάει, πέρασε κι αυτή τη στιγμή, δε χρειάζεται να τα σκαλίζουμε. Σημασία έχει τα πράγματα να έρχονται όταν πρέπει, όχι οπότε μας βολεύουν. Όταν όλα είναι βολικά, δε λύνονται τα προβλήματα. Δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάποια θέματα έχουν συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μετά το πέρας αυτής διαγράφονται από το μητρώο. Κι ό, τι αφήνεται, για κάποιο λόγο αφήνεται. Ίσως να μην άξιζε, ίσως να είμαστε αρκετά αδύναμοι να παλέψουμε για κάτι που αγαπάμε πολύ και να βολευόμαστε στην ιδέα ότι ένας δικός μας άνθρωπος έχει λάθος εντύπωση, μας πρόδωσε, μας πούλησε, ή εμείς του φερθήκαμε σκάρτα.

Καμία φορά τα πράγματα παίρνουν τέτοια ροπή, ώστε να μας δείξουν πόσο δυνατοί είμαστε και πόσο μας ενδιαφέρει κάτι. Όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να θυσιάσει ώρες για να μας εξηγήσει κάτι τη στιγμή που πρέπει, δεν έχουμε παρά να το σεβαστούμε και να δεχτούμε τι μας λέει. Ο καθένας έχει διαφορετική οπτική και δίνει άλλο νόημα στις λέξεις που χρησιμοποιεί. Μετά από καιρό όμως μια εξήγηση πιθανόν να είναι άχρηστη ή και περιττή, γιατί θα ανοίξει κύκλους που καλώς ή κακώς έκλεισαν. Κάποιες εξηγήσεις αν δεν έρχονται όταν πρέπει, καλύτερα να μην έρθουν ποτέ.

 

Εξαιρετικά αφιερωμένο στον πιο δικό μου άνθρωπο.

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου