desktop69

Θα ξεκινήσουμε με μια υπόθεση. Έστω ότι δύο άνθρωποι γνωρίστηκαν, φλερτάρανε, περάσανε τα πρώτα στάδια που χρειάζονται για να αποφασίσεις αν θα δημιουργήσεις σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και τελικά είναι μαζί. Το ζητούμενο σε μια σχέση και ο λόγος που οι περισσότεροι, υγιείς άνθρωποι αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια, είναι η ηρεμία.

Βρίσκεις έναν άνθρωπο που συνεννοείστε, γουστάρετε ο ένας τον άλλον, περνάτε καλά κι όλα αυτά φτιάχνουν τις τέλειες προϋποθέσεις. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη επίσης, είναι αδιαπραγμάτευτες σταθερές οποιαδήποτε σχέσης δημιουργείται ανάμεσα στους ανθρώπους γενικά. Μέχρι εδώ όλα καλά και λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κλονίσουν αυτήν την υπέροχη σχέση όπου δύο άνθρωποι προσπαθούν για να είναι μαζί και ευτυχισμένοι και να γίνονται κάθε μέρα που περνάει καλύτεροι πρώτα για τον ίδιο τους τον εαυτό και ύστερα για τον άνθρωπο που έχουν δεσμευτεί. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Σωστά;

Λάθος. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι άνθρωποι, αν όχι όλοι σχεδόν όλοι, είμαστε εγωκεντρικοί, άπληστοι κι ανασφαλείς. Ψάχνουμε την επιβεβαίωση, η οποία δεν είναι ποτέ αρκετή, θέλουμε να βρούμε τρόπους για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία και τη συναισθηματική ανικανότητά μας να δεθούμε και να αφεθούμε σε έναν και μόνο άνθρωπο ολοκληρωτικά.

Έτσι, προκύπτουν οι αφορμές για να μπει σε μια άλλη εγωιστική διαδικασία το άλλο μισό της σχέσης, όπου θεωρώντας κτήμα, προσπαθούν να ελέγξουν, να περιορίσουν και να αφανίσουν, αν μπορούν, κάθε ίχνος ανεξαρτησίας, ελευθερίας και προσωπικού χρόνου και χώρου αλλά και ιδιωτικότητας μπορεί να έχει.

Και προκύπτουν οι εντάσεις, οι τσακωμοί, οι ζήλιες, οι αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και όλα αυτά που σε οδηγούν να ψάχνεις αίτια και αποτελέσματα, λύσεις και εναλλακτικές για να πείσεις πρώτα εσένα και μετά τον άλλον ότι πρέπει να είστε μαζί, γιατί όλα είναι λάθη κάποιας στιγμής και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η αγάπη.

Συμπέρασμα πρώτο και πολύ βασικό. Όσο ψάχνεις πάντα θα βρίσκεις. Όπως και εσύ έτσι και ο άλλος άνθρωπος αποκλείεται να είστε αλάθητοι ή να μην υποκύψατε έστω και για μια  στιγμή στο φλερτ κάποιου άλλου. Κάποιοι το προχωράνε γιατί δεν έχουν όρια και άλλοι όχι. Αυτή είναι η διαφορά. Μπορεί να σημαίνει κάτι, μπορεί όμως και όχι. Σίγουρα όμως κάτι λείπει από το μεταξύ σας για να μπαίνει κάποιος σε αυτήν τη διαδικασία και όχι δεν είναι πάντα μαλάκας.

Συμπέρασμα δεύτερο. Κανένας άνθρωπος δεν έμεινε με κάποιον ή δεν άλλαξε χωρίς να το θέλει πρώτα ο ίδιος. Η ελεγκτική διαδικασία είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται από τις αρμόδιες αρχές και για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και το κράτος. Όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν πρέπει να μπεις σε αυτήν την διαδικασία έχεις πρώτα χάσει εσύ το  παιχνίδι. Οι άνθρωποι δεν είναι κτήματα και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει. Αν νιώθεις ότι δεν σε σέβεται, σε κοροϊδεύει ή δε σε καλύπτει μπορείς να φύγεις. Χωρίς δράματα και εξηγήσεις. Ξέρεις τι σου γίνεται όσες δικαιολογίες και αν ψάξεις.

Γιατί η ουσία είναι να είσαι με έναν άνθρωπο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να φύγει όποια στιγμή το επιθυμεί, κρατώντας του πάντα την πόρτα ανοιχτή. Μαγκιά είναι να καταφέρεις να κάνεις τον ίδιο άνθρωπο να μη σκεφτεί καν ότι αυτή η λύση είναι κάποια πιθανή επιλογή. Γιατί έτσι κρατιούνται οι σχέσεις. Με ειλικρίνεια, σεβασμό, αγάπη, επικοινωνία και πολλή ελευθερία.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!