Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα χόμπι ή –για ένα διάστημα τουλάχιστον– έχουμε ασχοληθεί με μια δραστηριότητα η οποία μας άρεσε πραγματικά πολύ και περνούσαμε σίγουρα καλά. Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμοί της ζωής τρέχουν απίστευτα γρήγορα και οι υποχρεώσεις ενός ανθρώπου είναι αρκετές. Όμως, πάντα θα ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για ξεκούραση, ώστε να ασχοληθούμε με αυτά τα οποία θέλουμε, εκτός από εκείνα που πρέπει απαραίτητα να κάνουμε. Στον ελεύθερό μας χρόνο, λοιπόν, κι εφόσον είμαστε ξεκούραστοι, πολλοί από εμάς επιλέγουμε έχουμε μια ενασχόληση, ώστε να περνάει όμορφα και δημιουργικά η ώρα μας.

Το χόμπι χρειάζεται να είναι προσωπική επιλογή δική μας. Διότι με αυτό θα περνάμε τις ώρες που θέλουμε, άρα πρέπει να φροντίσουμε να μας αρέσει. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η μουσική, σε άλλους η ζωγραφική κι έτσι ο καθένας έχει μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων να επιλέξει. Ευτυχώς, υπάρχουν πολυάριθμα χόμπι που μπορεί να βρει κανείς που να ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεσή του καλύτερα. Το χόμπι είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος απασχόλησης. Μας κάνει να φεύγουμε λιγάκι από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώνουμε.

Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να μειωθεί το στρες, το οποίο εμφανίζεται πολλές φορές και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας. Μέσα από ένα χόμπι επίσης ωριμάζουμε. Μαθαίνουμε πολλά πράγματα και έτσι αναπτύσσουμε τη σκέψη μας και βλέπουμε τα γεγονότα με περισσότερη αντίληψη επειδή ανοίγουν οι ορίζοντές μας. Ένα χόμπι επιδρά θετικά στη σκέψη και στη διάθεσή μας. Μπορούμε να πούμε πως εξελισσόμαστε και γινόμαστε ακόμα καλύτεροι.

Επίσης, όσο έχουμε ένα χόμπι είναι λες και μαθαίνουμε μια τέχνη. Είναι πολύ καλό όσο ζούμε να μαθαίνουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Πρέπει να εξελισσόμαστε είτε πάνω στη δουλειά μας είτε στη δραστηριότητα εκείνη που έχουμε επιλέξει. Μαθαίνουμε νέα δεδομένα κι οι γνώσεις μας αυξάνονται. Κι έτσι ο τρόπος σκέψης μας καλυτερεύει. Άρα, τα προνόμια είναι πολλά και ξεκινώντας κάτι καινούριο σίγουρα μόνο κέρδος μπορεί να μας προσφέρει.

Καλό είναι να γεμίζουμε τον χρόνο μας ευχάριστα και δημιουργικά επειδή διαφορετικά θα κολλάμε σε μια τετριμμένη καθημερινότητα που δε θα έχει κι ιδιαίτερο νόημα. Ενώ, κάνοντας ένα χόμπι, μπαίνουμε σε δράση, κι αυτομάτως αξιοποιούμε τον χρόνο μας που μένει κενός, ενώ παράλληλα για λίγες έστω ώρες της εβδομάδας, προσφέρουμε στον εαυτό μας κάτι διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα, εξελισσόμαστε περισσότερο και αναπτύσσουμε τις γνώσεις μας.

Έτσι σιγά-σιγά, αφού φέρουμε αυτή τη δραστηριότητα στα μέτρα μας, μπορούμε να συνεχίσουμε με κάτι άλλο παράλληλα, κάνοντας κι άλλα πράγματα ταυτόχρονα, ώστε να μάθουμε πολλά περισσότερα, να γνωρίσουμε κόσμο, να κάνουμε φίλους και να πάρουμε εμπειρίες.

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα