Διαλέξαμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Μπορεί να το επιλέξαμε από ανάγκη χωρίς να μας άρεσε κι ιδιαίτερα, απλώς γιατί έπρεπε ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και με κάποιο τρόπο να επιβιώσουμε. Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι πως η δουλειά μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας και μας είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Βέβαια, είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν τελικά κάνουμε τη δουλειά που μας αρέσει, επειδή με αυτόν τον τρόπο η προσφορά μας έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η δουλειά, λοιπόν, είναι σημαντική για την επιβίωσή μας. Στην κοινωνία που ζούμε για να ζήσουμε και να έχουμε κάποιες βασικές μας ανάγκες καλυμμένες πρέπει να δουλέψουμε. Κι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να εργαζόμαστε, διότι αλλιώς δε θα μπορέσουμε ως ανεξάρτητοι να καλύψουμε τις προτεραιότητές μας -να έχουμε τροφή, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, να αγοράζουμε προϊόντα, ρούχα, έπιπλα κι ό,τι άλλο χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.  

Έτσι, μέσω της δουλειάς εξασφαλίζουμε και καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Πέρα, όμως, από τα χρήματα που βγάζουμε, ένα θετικό προνόμιο που μας προσφέρει η εργασία είναι πως νιώθουμε παραγωγικοί. Η αίσθηση ότι προσφέρουμε στην κοινωνία με έναν δικό μας τρόπο και προσθέτουμε το δικό μας λιθαράκι, δημιουργώντας απ΄την πλευρά μας το καλύτερο που μπορούμε. Αυτή η διαδικασία της προσφοράς είναι που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθάει να εξελισσόμαστε κάθε φορά και περισσότερο.

Ο καθένας, λοιπόν, στον τομέα του εξυπηρετεί και προσφέρει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Και γι’ αυτόν τον λόγο κάθε δουλειά είναι χρήσιμη κι όλες οι δουλειές μαζί ολοκληρώνουν το κοινωνικό σύστημα ισάξια. Από εκεί και πέρα αν κι η κάθε δουλειά έχει τη δική της δυσκολία και μόνο η αίσθηση της προσφοράς, αρκεί να μας καλύψει και να μας γεμίσει με θετικότητα, επειδή καταφέρνουμε να νιώθουμε χρήσιμοι και δημιουργικοί.

Θα ήταν πολύ βαρετό όλη μέρα να καθόμαστε και να τα έχουμε όλα έτοιμα. Η εργασία γεμίζει τη μέρα μας κι όσο ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, τότε χαιρόμαστε κάθε στιγμή και το ωράριο κυλάει πιο εύκολα. Επιπλέον, εκτιμάμε όλα τα πράγματα τα οποία αγοράζουμε, διότι έχουμε δουλέψει και έχουμε κουραστεί για να τ’ αποκτήσουμε, οπότε προφανώς σεβόμαστε περισσότερο και την αξία τους.

Έπειτα, μέσα από τη δουλειά κατά κάποιο τρόπο ωριμάζουμε. Μαθαίνουμε πώς να χειριζόμαστε καταστάσεις και γενικότερα το μυαλό μας προσανατολίζεται σε πράγματα που έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Μπορεί στην αρχή να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά με τον καιρό βλέπουμε τα πράγματα και τη ζωή πιο υπεύθυνα και με μεγαλύτερη συνείδηση.

Έτσι, λοιπόν, η εργασία μας δεν είναι μόνο για να επιβιώσουμε. Είναι σαφώς ένας σημαντικός λόγος, αλλά πιο σημαντική είναι η προσφορά μας και η παραγωγικότητά μας προς την κοινωνία, αφού μαθαίνουμε τόσα πολλά πράγματα και τελικά διαμορφώνουμε και εξελίσσουμε αρκετά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα