Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μέσα σ’ όλες τις έρευνες που έχει κάνει, έκανε και μία για να μας πει ποιες φράσεις πρέπει να λέμε μέσα στη σχέση μας για να είναι πιο πετυχημένη. Άλλωστε, είναι κάτι που σαφώς μάς καίει αφού πολλές δοκιμάζονται καθημερινά, ενώ πολλές άλλες τελειώνουν λόγω κακής επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια. Μια σχέση, η οποία θα κρατήσει στον χρόνο, βασίζεται στην σωστή επικοινωνία και στον σεβασμό ανάμεσα στα μέλη της. Αυτό λοιπόν επιβεβαιώνει και η υπεύθυνη για την έρευνα ψυχολόγος του Χάρβαρντ και μας προτείνει 9 φράσεις οι οποίες θα κάνουν την σχέση μας καλύτερη από άλλων ζευγαριών, αλλά και καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν.

 

Εκτιμώ την προσπάθειά σου

Συνήθως, οι περισσότεροι στεκόμαστε στ’ αρνητικά χαρακτηριστικά του συντρόφου μας και τoν κρίνουμε γι’ αυτά στο πρώτο καβγαδάκι. Είναι όμως προτιμότερο να στεκόμαστε στα θετικά και να του δείχνουμε τον σεβασμό μας σε καθετί μικρό που κάνει. Ο σεβασμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε μια σχέση και δε θα πρέπει να τον ξεχνάμε. Πείτε στο ταίρι σας ότι εκτιμάτε πολύ που μαγειρεύει γιατί εσείς σχολάτε αργά και δεν προλαβαίνετε, ή πείτε ότι θα πάρετε εσείς το αμάξι απ’ το συνεργείο. Όλες αυτές είναι πράξεις που δείχνουν σεβασμό και σίγουρα θα το χαροποιήσουν.

 

Μου αρέσεις

Η αγάπη είναι κάτι διαφορετικό απ’ το να σου αρέσει ο σύντροφός σου. Να σου αρέσει, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και για τις πράξεις που κάνει. Όπως για παράδειγμα, να σου αρέσει που πορώνεται με τη δουλειά του, ο τρόπος που μιλάει στο τηλέφωνο ή ο τρόπος που μαγειρεύει. Γενικότερα, να σου αρέσει ό,τι κι αν κάνει και να του το λες για να το γνωρίζει.

 

Βοήθησέ με να καταλάβω καλύτερα

Πολλές φορές τα ζευγάρια το «χάνουν» στην επικοινωνία. Μπορεί να σου πει κάτι ο σύντροφός σου, το οποίο εσύ να παρερμηνεύσεις και να παρεξηγήσεις. Ή μπορεί να μην ξέρεις και να μην καταλαβαίνεις πώς να τον βοηθήσεις σε κάποιο θέμα ενώ το θες. Γι’ αυτό, είναι καλό να ζητάμε περισσότερες εξηγήσεις για κάτι που μας λέει το ταίρι μας, εάν δεν καταλαβαίνουμε. Έτσι θα αποφεύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις.

 

Σε ακούω

Το ν’ ακούς πραγματικά το ταίρι σου είναι πολύ σημαντικό και σε οδηγεί σε μια υγιή σχέση. Τι σημαίνει, όμως, «ακούω»; Σημαίνει να βλέπω την άποψη και τη μεριά του άλλου ακόμη κι αν διαφωνώ σ’ αυτό κι όχι απλώς να ακούω για να απαντήσω. Το ν’ ακούς την άποψη του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου δείχνει σεβασμό και σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα κάνει το ίδιο.

 

Συγγνώμη

Και τώρα πάμε στα δύσκολα. Ο εγωισμός στη σχέση μας πολλές φορές δε μας αφήνει να δούμε καθαρά. Γι’ αυτό και η λέξη «συγνώμη» λέγεται πολύ δύσκολα. Ωστόσο είναι ώριμο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, να τ’ αναγνωρίζουμε, να μην τα ξανακάνουμε και να μπορούμε να ζητάμε συγγνώμη. Εάν, για παράδειγμα, συνέβη κάποιο γεγονός που οδήγησε σε διαπληκτισμό, είναι καλό να ζητήσουμε συγγνώμη που κι εμείς ανεβάσαμε τους τόνους και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση.

 

Σε συγχωρώ

Όσο δύσκολη αν είναι η συγγνώμη άλλο τόσο είναι κι η συγχώρεση. Πρέπει ν’ αφήσεις πίσω σου όλο τον πόνο που σου προκάλεσε κάποτε το ταίρι σου και να προχωρήσεις παρακάτω μαζί του. Γι’ αυτό ό,τι και να ‘χει γίνει στο παρελθόν θα πρέπει να το αφήσετε πραγματικά πίσω σας, να συγχωρέσετε τον άνθρωπό σας και να συνεχίσετε στο παρόν με ηρεμία. Αυτό θέλει αρκετή προσπάθεια κι από τους δύο.

 

Είμαι αφοσιωμέν@ σε εσένα

Η αφοσίωση είναι λίγο δυσεύρετη. Σίγουρα, όμως, είναι επιλογή σας να βρίσκεστε σε σχέση. Το να επιβεβαιώνετε με κάποιον τρόπο στο ταίρι σας ότι είστε εκεί γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το κάνετε να αισθάνεται ασφάλεια και ότι παραμένει η μόνη σας επιλογή, παρά τις όποιες άλλες ευκαιρίες μπορεί να έχετε.

 

Ας διασκεδάσουμε

Η διασκέδαση ανάμεσα στα ζευγάρια δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βγουν για φαγητό ή ποτό. Διασκέδαση μπορεί να σημαίνει μια βραδιά μ’ επιτραπέζια που γεμάτη αστεία, πειράγματα κι αγκαλιές. Ίσα- ίσα, αυτά είναι που φέρνουν ακόμα πιο κοντά ένα ζευγάρι. Φυσικά, διασκέδαση είναι να κάνετε και κάτι που δεν είχατε κάνει πριν ή -αν το έχετε κάνει- να το κάνετε διαφορετικά.

 

Σ’ αγαπάω

Ποιος δε θέλει να ακούει ότι τον αγαπάνε; Ειδικά στη σχέση μας είναι ωραίο να το υπενθυμίζουμε συχνά ο ένας στον άλλον όχι, όμως, μόνο με λόγια αλλά και με ουσιαστικές πράξεις.

Εσείς χρησιμοποιείτε κάποιες από αυτές τις φράσεις; Αν όχι, αναρωτηθείτε γιατί. Αν ναι, τότε συγχαρητήρια. Είστε σε μια σχέση υγιή και χαρούμενη. Κι αυτό μόνο λίγο δεν είναι.

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου