Κάποτε ο άνθρωπος σκέφτηκε πως θα ήταν πραγματικά συναρπαστικό να μπορούσε να πάει στο φεγγάρι. Να δει επιτέλους τι κρύβεται εκεί πάνω. Κι όσο δύσκολο κι αν ήταν, το κατάφερε κι άλλαξε την εικόνα που έχουμε από τότε για τον κόσμο. Πια, μετράμε αρκετές αποστολές πυραύλων στη σελήνη κι όχι μόνο εκεί. Η τελευταία ήταν το Apollo17 που το 1972 προσεληνώθηκε και γύρισε πίσω γεμάτο αστερόσκονη.

Ήταν 21 Απριλίου του 1969 όταν οι ΗΠΑ έκαναν τη διαφορά κι ο κόσμος ζητωκραύγαζε γεμάτος έκσταση για το επίτευγμα αυτό. Ήταν η στιγμή που ο Neil Armstrong έγραφε ιστορία λέγοντας «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» πατώντας στην επιφάνεια της σελήνης. Αυτή ήταν η ημέρα που ο άνθρωπος κατέκτησε το φεγγάρι και φυσικά η αποστολή οχήματος στο διάστημα αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.

Ωστόσο, μετά από 3 χρόνια ο κόσμος κουράστηκε με τις βόλτες στο φεγγάρι -με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι- ενώ τα έξοδα ήταν υπέρογκα για κάθε εκτόξευση της NASA, που αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα, με τελευταία αποστολή προς τη σελήνη, εκείνη του Apollo17. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και μετά από 4 μέρες έφτασε στο φεγγάρι. Οι Eugene Cernan, Ronald Evans και Harrison Schmitt παρέμειναν 3 μέρες στη σελήνη, ενώ η αποστολή είχε διάρκεια συνολικά 12 μέρες. Η τελευταία αποστολή οχήματος στο φεγγάρι από τη NASA κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ, όπως αυτό της μεγαλύτερης παραμονής εκεί, αλλά και της μεγαλύτερης συλλογής δειγμάτων από αυτό. Παρά τις πολύ χρήσιμες πρωτιές όμως, το πρόγραμμα δεν κρατήθηκε ζωντανό.

Σήμερα, η επιστροφή στη σελήνη γίνεται με πολύ δυναμικό τρόπο. Η NASA σχεδίαζε να εκτοξεύσει το “Artemis 1” μετά από 50 χρόνια απουσίας της από τη σελήνη. Ο πύραυλος SLS ύψους 98 μέτρων, ήταν έτοιμος για το διάστημα, ως ένας από τους ισχυρότερους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Όλα ήταν έτοιμα, με ώρα εκτόξευσης την 15:33 ώρα Ελλάδος, τη Δευτέρα που μας πέρασε. Παρ’ όλα αυτά η NASA λίγα λεπτά πριν την αντίστροφη μέτρηση, ακύρωσε την αποστολή.

Αυτό συνέβη διότι εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια ελέγχου στην πρόβα τζενεράλε των Αμερικανών για την επιστροφή τους στο διάστημα. Σαράντα λεπτά πριν ξεκινήσει η αποστολή, βρέθηκαν βλάβες στα προωθητικά συστήματα του Άρτεμις με αυξημένες θερμοκρασίες σ’ έναν από τους τέσσερις κινητήρες. Η ΝΑSA έκανε γνωστό πως οι μηχανικοί της κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να ξεκινήσει η εκτόξευση και να λυθεί το πρόβλημα. Νέα ημερομηνία δε δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημα, αλλά η πιο πιθανή ημέρα για την εκτόξευση του Άρτεμις είναι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι ήταν το 1997. Ο Κρόνος 5 μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια θα είναι πιο γερά για μια πιο μόνιμη παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της γης. Φυσικά ο απώτερος σκοπός είναι μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2020-2030. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το πλάνο αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο κι ίσως μετατεθεί για κάποια χρόνια αργότερα. To σχέδιο της NASA είναι η εκτόξευση του Άρτεμις 2 το 2024 γύρω από το φεγγάρι, μέχρι το 2025 όπου η αποστολή Άρτεμις 3 θα προσσεληνώσει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι. Να σημειωθεί πως οι τελευταίοι άνθρωποι που πάτησαν στο φεγγάρι ήταν οι δύο άντρες του Apollo17, ενώ πριν απ’ αυτούς ήταν άλλοι δέκα Αμερικανοί αστροναύτες στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών.

Παρ’ όλο που η NASA τα τελευταία χρόνια είχε στρέψει το ενδιαφέρον της και σ’ άλλους πλανήτες όπως τον Άρη, δεν άργησε να επιστρέψει ξανά στη σελήνη καθώς φαίνεται πως υπάρχει αρκετό νερό σε παγωμένη μορφή. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί μπορεί να καταστήσει την ανθρώπινη παρουσία πιο μόνιμη, καθώς αυτό το νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως πόσιμο αλλά κι ως καύσιμο για πυραύλους μετά τη διάσπασή του σε οξυγόνο κι υδρογόνο.

Ίσως γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο πολλές απόπειρες από πολλές χώρες να στείλουν αποστολές στο φεγγάρι. Η Κίνα έχει προσσεληνώσει τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζει να έχει δική της βάση μέσα στο 2030. Η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019 αλλά απέτυχαν ενώ μια νοτιοκορεάτικη αποστολή βρίσκεται στον δρόμο για τη σελήνη. Γενικώς όλη αυτή η κινητικότητα έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις ΗΠΑ, που τρέχουν να προλάβουν την πρωτιά.

Κάποτε, η σελήνη θ’ αποτελέσει σταθμό ανεφοδιασμού για ένα ταξίδι πιο μακρινό, όπως για παράδειγμα στον Άρη. Προς το παρόν, είναι άγνωστο πόσο νερό υπάρχει εκεί και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις ανακοινώσεις της NASA. Αν κι είμαι σίγουρη ότι όλοι θα καταλάβουμε την εκτόξευση του Άρτεμις, καθώς η ιστορία θ’ αλλάξει ξανά.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου