Όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές στη ζωή μας κλεινόμαστε στο καβούκι μας και δε θέλουμε να μιλάμε σε άλλους, πολλές φορές ούτε καν να τους βλέπουμε. Είτε γιατί έγινε κάτι σοβαρό, είτε γιατί δε θέλουμε να μοιραστούμε το πρόβλημά μας, προτιμάμε την ησυχία μας. Απ’ τη στιγμή που αυτό ζητάμε να γίνει απόλυτα αποδεκτό όταν πρόκειται για μας, γιατί σπαζόμαστε τόσο όταν μας το κάνει κάποιος άλλος και στην προκειμένη το ταίρι; Γιατί όταν δεν είναι καλά ο/η σύντροφός μας πιέζουμε επίμονα να μας πει τι έχει και μας ενοχλεί η στάση του;

Καλό είναι σε μια σχέση να αφήνουμε και τον άλλον να αναπνέει. Το να μη θέλει να μας μιλήσει μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει να σπάσουμε το κεφάλι μας για να το αποκωδικοποιήσουμε. Ίσως χρειάζεται χρόνο μέχρι να μοιραστεί αυτό που έχει στο μυαλό του μαζί μας. Μπορεί πάλι να μη μας πει ποτέ τι τον έφτασε σε σημείο για λίγες ώρες ή μέρες να κλειστεί στις σκέψεις του. Το ότι είμαστε ζευγάρι με κάποιον δε σημαίνει ότι δεν μπορεί ο άλλος να κρατάει κάποια πράγματα για τον εαυτό του, το ίδιο κι εμείς. Ίσα-ίσα, είναι καλό μερικές φορές για τη σχέση να έχει καθένας τα δικά του κομμάτια που συνθέτουν την προσωπικότητά του.

Όταν, λοιπόν, βλέπεις το ταίρι σκεπτικό, καλό θα ήταν να το αφήσεις ήσυχο στις σκέψεις του. Η στάση του δε σημαίνει οπωσδήποτε πως κάτι πάει στραβά μεταξύ σας, ούτε πώς σκέφτεται να σε χωρίσει. Ίσως έγινε κάτι στη δουλειά που προτιμά να μη μοιραστεί ή μπορεί να συνέβη κάτι με τους δικούς του. Δεν είναι ότι δε σε εμπιστεύεται, μπορεί απλώς να μη θέλει να βάλει το συγκεκριμένο πρόβλημα ανάμεσά σας ή να προτιμά να το βιώσει εντελώς μόνος του.

 

Εσύ πόσο ασφαλής νιώθεις στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!

 

Επίσης, σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβεις υπόψιν και τον χαρακτήρα του άλλου. Όταν αποφασίζεις να είσαι με έναν άνθρωπο, δέχεσαι την προσωπικότητά του. Ίσως το πρόσωπο που έχεις επιλέξει να είναι εσωστρεφής χαρακτήρας. Όσο εσύ τον ρωτάς συνέχεια τι έχει μπορεί να τον ζορίζεις και να πετύχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Καταλαβαίνω πως θέλεις να μάθεις τι τον απασχολεί, ειδικά αν είσαι εξωστρεφής και έχεις βάλει σκοπό της ζωής σου να βοηθήσεις και να το περάσετε μαζί, όμως η επιμονή σου μόνο πιεστική γίνεται. Σε μια σχέση πρέπει να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ η αποδοχή, η κατανόηση και ο σεβασμός είναι αρετές που οφείλουν να τη διέπουν.

Μπορεί ακόμη το ταίρι να μη θέλει να σου μιλήσει γιατί νιώθει ανασφάλεια. Πολλοί άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα ότι θα εκτεθούν και θα ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους μπροστά σε άλλους. Δεν τους κατηγορούμε. Η ανασφάλεια αυτή οφείλεται στο ότι φοβούνται την αντίδραση του συντρόφου τους και το ενδεχόμενο να τους κρίνει, ενώ ενίοτε φοβούνται μήπως το ταίρι δει κάτι που δεν του αρέσει και αποχωρήσει.

Ακόμη η όλη συμπεριφορά του να κλείνεται κάποιος στον εαυτό του και να μη θέλει να μοιραστεί αυτό που τον απασχολεί μπορεί να πηγάζει και από τραύματα προηγούμενων σχέσεων. Ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου μπορεί να θεωρεί πως η σιωπή είναι χρυσός και πως αν μιλήσει θα έρθει αντιμέτωπος με παλιά τραύματα. Φυσικά, αυτό κάνει κακό στον ίδιο, γιατί όταν δεν αντιμετωπίζεις πληγές του παρελθόντος, κάποια στιγμή έρχονται και σε βρίσκουν στο παρόν.

Τα μυστικά είναι και αυτά μες το παιχνίδι. Παλιά τραύματα, άσχημες εμπειρίες, πληγές, αρνητικά συναισθήματα μπορεί να κάνουν το ταίρι να σωπαίνει. Αυτό δε σημαίνει ότι δε σε νοιάζεται. Ίσως να μη θέλει να αποκαλύψει τις ευαισθησίες του και τα συναισθήματά του, γιατί σκέφτεται πως μπορεί κάποια στιγμή να τα χρησιμοποιήσεις εναντίον του. Άσε τον άνθρωπό σου ελεύθερο! Όταν θέλει να μιλήσει, θα μιλήσει. Με το να πιέζεις καταστάσεις μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορείς να πετύχεις. Να είσαι σε σχέση και να είσαι ελεύθερος! Αυτή είναι η ουσία.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.