Έχεις βρεθεί ποτέ στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να σε φλερτάρει κάποιο άτομο τόσο έντονα ή επίμονα που πλέον νιώθεις άβολα; Εκείνη τη στιγμή πιθανότατα περνάνε από το μυαλό σου σκέψεις όπως «μα καλά, δε βλέπει ότι με ενοχλεί;», «θα συνεχίσει για πολύ ακόμα;», «βοήθεια, πάρτε με από δω!». Για το άτομο που το βιώνει όλα είναι ξεκάθαρα.

Έχεις βρεθεί ποτέ στην απέναντι θέση; Ίσως ναι, ίσως όχι, ίσως να βρέθηκες και να μην το ξέρεις. Εδώ τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρα. Ίσως πέρασαν από το μυαλό σου σκέψεις, όπως «μήπως θέλει περισσότερο χρόνο;», «μήπως πρόκειται για ντροπαλό άτομο;», «μήπως αν επιμείνω κάτι αλλάξει;», «Μου αρέσει! Συνεχίζω και ίσως τα καταφέρω!». Προσοχή όμως, γιατί τα όρια της επιμονής και του θράσους είναι πολύ λεπτά. Το όριο της κολακείας και της ενόχλησης το ίδιο. Όσο θολό και αν είναι το τοπίο όμως σημάδια πάντα υπάρχουν. Πάμε να δούμε μαζί 10 από αυτά που σου λένε ότι έχεις περάσει τα όρια.

1. Κάνεις σταθερά εσύ το πρώτο βήμα

Δεν είναι κακό να κάνεις το πρώτο βήμα. Το αντίθετο, ο τολμών νικά όπως είπαν και οι αρχαίοι ημών. Όταν όμως καταλήγεις να στέλνεις πάντα εσύ το πρώτο μήνυμα και να κάνεις εσύ την πρόταση να βγείτε, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη και ανταπόκριση να υπάρχει σε αυτά τα μηνύματα ή τις προσκλήσεις το ότι δεν παίρνει το άλλο άτομο την πρωτοβουλία να κάνει κάποια κίνηση πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι. Το φλερτ είναι ένα παιχνίδι για δύο, μην το ξεχνάς. Αν έχεις την αίσθηση ότι παίζεις μόνος, τότε οι πιθανότητες είναι ότι ο άλλος όντως είναι εκτός παιχνιδιού, απλώς για κάποιο λόγο διστάζει να σε ενημερώσει.

2. Υπερβολική ευγένεια

Έχει διαφορά η έμφυτη από την τυπική ευγένεια, αν και κατά μια έννοια συνδέονται. Όταν ένα άτομο που έχει έντονο το στοιχείο της έμφυτης ευγένειας αρχίσει να νιώθει άβολα καταφεύγει στην τυπική ευγένεια περιμένοντας και ελπίζοντας ότι ο άλλος θα πάρει το μήνυμα και θα κάνει πίσω. Όσο το μήνυμα δεν περνάει, τόσο πιο τυπικά ευγενικό γίνεται το άτομο. Σημάδια τις τυπικής ευγένειας; Χαρούμενη μεν ανταπόκριση σε μηνύματα, αλλά καμιά ένδειξη όρεξης για συνέχιση της κουβέντας. Θετική ανταπόκριση σε προτάσεις εξόδου αλλά ποτέ διαθέσιμος χρόνος για πραγματοποίησή τους. Έντονη χρήση των λέξεων «ευχαριστώ» και «συγγνώμη». Γενικά, τυπικότητες! Όσο πιο έντονες, τόσο μεγαλύτερη η ενόχληση. Κάνε λοιπόν στον εαυτό σου, αλλά και στον άλλον, τη χάρη να σταματήσεις το στενό μαρκάρισμα άμεσα γιατί συνήθως τη στιγμή που η ευγένεια εξαντλείται –και αυτή η στιγμή πάντα έρχεται, κανένας δεν έχει αιώνια αποθέματα–  αρχίζουν τα μπινελίκια.

3. Δε ρωτάει τίποτα για εσένα

Άνθρωπος που ενδιαφέρεται, ρωτάει για να μάθει. Άνθρωπος που προσπαθεί να είναι ευγενικός, ανταποδίδει τις δικές σου ερωτήσεις έστω και με ένα τυπικό «εσύ;». Άνθρωπος που δεν κάνει καν αυτόν το κόπο, όχι απλώς δεν ενδιαφέρεται αλλά ενοχλείτε ιδιαιτέρα από το γεγονός ότι εσύ συνεχίζεις να ρωτάς και προσπαθεί να στο κόψει. Προσοχή! Είναι ίσως το πρώτο βήμα εξάντλησης της τυπικής ευγένειας (βλέπε νούμερο 2 για να θυμηθείς τι συμβαίνει όταν αυτή εξαντλείται, και κοίτα να σταματήσεις όσο είναι ώρα).

4. Κάνεις κομπλιμέντα και σου αλλάζει θέμα

Σχολίασες πόσο όμορφα τονίζεται το χρώμα των ματιών λόγω της καινούριας μπλούζας που φοράει και σου απάντησε για τις εκπτώσεις που είχε το μαγαζί όταν την πήρε; Αν δεν έπιασε δουλειά στην προώθηση της εν λόγω εταιρίας, κακά μαντάτα σου ’χω. Ακόμη και αν δεν σου έδωσε την εντύπωση ότι ένιωσε άβολα ή ακόμη και αν σου έδωσε την εντύπωση ότι απλώς δεν κατάλαβε τι είπες, πίστεψέ με, κατάλαβε. Και το προσπέρασε. Το ότι ίσως κατάφερε να το κάνει αριστοτεχνικά μόνο υπέρ σου δεν είναι. Οι πιθανότητες είναι απλώς ότι το περίμενε, είχε προετοιμαστεί για τη στιγμή αυτή και ήξερε πώς να αντιδράσει. Η καμία ανταπόκριση ισούται (και πολλές φορές υπερισχύει) της κακής ανταπόκρισης. Keep that in mind!

5. Τον πετυχαίνεις τυχαία στο δρόμο, αλλά είναι στο τρέξιμο 

Όταν πετύχεις υποψήφιο αίσθημα στο δρόμο, αφενός γελάνε και τα μουστάκια σου, αφετέρου σταματάς και μιλάς, ακόμη και αν έχεις δουλειά. Εδώ παλιό συμμαθητή πετυχαίνεις τυχαία και μια κουβέντα σταματάς κι την ανταλλάσσεις. Άνθρωπος λοιπόν που σε πέτυχε στο δρόμο και όχι απλώς δε χάρηκε ιδιαίτερα, αλλά φρόντισε να τονίσει πόση δουλειά έχει και να προσπεράσει, κάτι προσπαθεί να αποφύγει. Για την ακρίβεια εσένα και την πιθανότητα να (ξανά) προτείνεις να «βγείτε για κάνα καφέ άμα βολέψει».

6. Τα emoji είναι το νέο «διαβάστηκε»

Ειδικά αν δεις εκείνο με το απλό χαμογελάκι, μην το ψάχνεις, χαμένο παιχνίδι…

7. Δέχτηκε να βγείτε, αλλά έφερε μαζί κολλητάρι

Το οποίο κολλητάρι ξεκάθαρα σε κοίταζε με μισό μάτι, έτσι; Και δεν έχει να κάνει ούτε με κάτι που είπες ούτε με κάτι που έκανες, έχει να κάνει καθαρά με το ότι το άτομο αυτό εκείνη τη στιγμή βρίσκεται μαζί σας μόνο και μόνο για να βγάλει τον φίλο του από τη δύσκολη θέση. Να περάσει το μήνυμα με πλάγιο τρόπο. Είναι ο ρόλος του να δείξει ότι δε σε συμπάθησε, και να σου πω κάτι; Όταν το άτομο το οποίο διεκδικείς καταφύγει σε τρίτους για βοήθεια, τότε οι πιθανότητες είναι ότι όχι απλώς το παράκανες, αλλά ότι στα μάτια του έχεις ξεφύγει από το επίπεδο του ενοχλητικού και έχεις πάει στο επίπεδο του creepy.

8. Νεύρα, νεύρα και πάλι νεύρα

Δε λέω, υπάρχουμε κι εμείς οι νευρικούληδες που αρπαζόμαστε εύκολα και δε θα μας δεις ποτέ σε κατάσταση απόλυτης νιρβάνας. Όταν όμως τα νεύρα αυτά προκαλούνται μόνιμα, είτε ρώτησες πότε θα βγείτε για ποτό είτε σχολίασες τι καιρό κάνει σήμερα, λυπάμαι που στο λέω, αλλά τα νεύρα δεν προήρθαν από κάτι που είπες, αλλά από την παρουσία σου την ίδια, η οποία έχει ενοχλήσει προ πολλού.

9. Γλώσσα του σώματος

Ξέρεις γιατί τη λένε γλώσσα; Γιατί μιλάει και πολύ συχνά είναι πιο φλύαρη από το στόμα το ίδιο. Η ενόχληση φαίνεται κυρίως στο πρόσωπο και τις εκφράσεις μας. Ένα ενοχλημένο πρόσωπο είναι η σωστή στιγμή να σταματήσεις ότι κάνεις. Όταν η ενόχληση γίνει άμυνα αρχίζει να εκπέμπει έντονα και στο σώμα. Μια αμυντική στάση σού φωνάζει ότι το έχεις ήδη παρακάνει. Μη δοκιμάσεις διαφορετική μέθοδο προσέγγισης. Κάνε απλώς πίσω!

10. Σου το λέει στα ίσα!

Όλες εκείνες οι φράσεις τύπου «τραβάτε με και ας κλαίω» και «όσο φτύνεις τόσο κολλάει» μας έχουν καταστρέψει. Έρχονται και δηλώνουν ότι και καλά κάποιος που σε απορρίπτει το κάνει γιατί κατά βάθος γουστάρει. Και είναι φορές που για κάποιο λόγο, ενώ όλη μας η λογική βαράει σήματα κίνδυνου και φωνάζει ότι αυτό δε στέκει, εμείς εκεί, το κρατάμε σαν πιθανότητα και λειτουργούμε με βάση αυτό. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μας βολεύει. Να σου πω όμως κάτι; Όχι! Όταν ένας άνθρωπος σού λέει ότι δε σε θέλει, τότε δε σε θέλει! Όλα τα άλλα είναι απλώς χρυσώματα στο χάπι και δικαιολογίες για να συνεχίζουμε να διεκδικούμε με καθαρή συνείδηση κάποιον που κατά βάθος ξέρουμε ότι απλώς ενοχλούμε.

Τα σημάδια πολλά και πάντα εκεί. Το θέμα είναι να έχουμε τα μάτια μας αρκετά ανοιχτά να τα δούμε, καθώς επίσης να ακούμε το ένστικτό μας αυτό μας λέει ότι κάτι πάει λάθος. Το «υπομονή και επιμονή» ισχύει μόνο όσο δε μετατρέπεται σε θράσος. Πάντα να θυμάσαι ότι το φλερτ είναι παιχνίδι για δύο. Δεν μπορείς να παίξεις μόνος σου και αν το κάνεις να ξέρεις ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσεις.

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.