Article of the day: Το σύνδρομο της «ψηλής παπαρούνας» από την Ειρήνη Μακρινού! Δες το εδώ. 

pillow5102

Πόσο μπορεί να κρατήσει μια κρυφή σχέση; Πριν από μερικά χρόνια μια έρευνα του Πανεπιστήμιου του Ντένβερ στην Αμερική έδειξε ότι για να πετύχει μια σχέση θα πρέπει να μείνει κρυφή. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο σύντροφοι δίνουν χρόνο στο μεταξύ τους να προχωρήσει. Μιλώντας για κρυφή σχέση, σαφώς και δεν αναφερόμαστε σε κάτι παράνομο, παράλληλο με την «επίσημη» σχέση, αλλά στο αρχικό κυρίως διάστημα που συνάπτεται ερωτική σχέση μεταξύ δύο ατόμων, στα πρώτα τους βήματα μαζί.

Στο άκουσμα της φράσης «κρυφή σχέση», πολλοί θα σκεφτούν ότι υπάρχει κάτι παράνομο και μεμπτό που δεν πρέπει να μαθευτεί για διάφορους λόγους που συχνά αγγίζουν τα όρια χολιγουντιανής φαντασίας. Είναι μήπως κάποιος διάσημος ή έχει κάποιο κουσούρι; Είναι μήπως παντρεμένος/η ή απλώς φοβάται τη δέσμευση; Γιατί κάποιος να κρατήσει μια υγιή σχέση κρυφή από όλους και από όλα;

Το να επιλέξεις να κρατήσεις τη σχέση σου κρυφή σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Ο βασικότερος είναι η αποδοχή και η κριτική του κοινωνικού περίγυρου και της οικογένειας ιδιαίτερα. Το ζευγάρι δεν είναι ακόμα έτοιμο να δεχτεί τι θα πούνε οι τρίτοι για τη σχέση και αν θα τη δεχτούν. Η γνώμη των φίλων φυσικά μετράει, αλλά από ένα σημείο και μετά. Η οικογένεια είναι για να στηρίζει στα εύκολα και στα δύσκολα και όχι για να κατακρίνει, γι’ αυτό και η κοινωνική πίεση που πολλές φορές ασκείται μπορεί να φέρει εμπόδια στη σχέση. Δυστυχώς είναι λίγοι εκείνοι που αντέχουν την κριτική του κύκλου τους σε προσωπικά θέματα και παραμένουν ανεπηρέαστοι και ακόμα πιο λίγοι όσοι αδιαφορούν για τη γνώμη τρίτων, φίλων και συγγενών.

Άλλος ένας παράγοντας είναι ότι η κρυφή σχέση έχει πιο πολύ σασπένς. Δεν είναι παράνομη, αλλά έχει μια «essence απαγορευμένου». Τα κρυφά ραντεβού, τα μυστικά μηνύματα, τα ψιθυριστά τηλεφωνήματα ανεβάζουν την αδρεναλίνη και η ανυπομονησία για την επόμενη συνάντηση χτυπάει κόκκινο. Το κρυφό γίνεται πάθος και η συνέχεια εξελίσσεται σε απόλαυση. Ποιος ο λόγος να ερωτηθούν τρίτοι;

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και έναν τρίτο -όχι τόσο ευχάριστο- παράγοντα. Μπορεί ένας εκ των δύο συντρόφων ή και οι δύο να επιλέξει να μείνει η σχέση κρυφή, γιατί πολύ απλά δεν είναι ακόμα σίγουρος για τα συναισθήματά του ή/και για τον σύντροφό του.  Κάποιοι επιλέγουν να μπουν σε μια σχέση χωρίς να αφήσουν τρίτα πρόσωπα να καθορίσουν την πορεία της. Έτσι, ή θα βγούνε από τη σχέση αλώβητοι και χωρίς συναισθηματικές απώλειες ή θα καταλάβουν τις επιθυμίες τους και θα τα βρουν με τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους.

Επιπλέον, σε μια κρυφή σχέση επιλέγεις να μην εκθέτεις την ευτυχία σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια σχέση «γεμίζει» το ζευγάρι με τις στιγμές που ζούνε οι δυο τους και όχι με status και check-in σε κάποιον προσωπικό ιστοχώρο. Έτσι ουσιαστικά η σχέση προστατεύεται από συμπεριφορές τρίτων -γνωστών και αγνώστων-, οι οποίες συχνά χαρακτηρίζονται από συναισθήματα ζήλιας, εμπάθειας  και υστεροβουλίας.

Το πόσο θα αντέξει στον χρόνο μια σχέση στα κρυφά είναι θέμα διαχείρισης των παραγόντων που τη διαμορφώνουν. Η πραγματικά ευτυχισμένη σχέση δε χρειάζεται ντελάλη και σίγουρα την απάντηση στην αρχική ερώτηση μπορεί να τη δώσει το ίδιο το ζευγάρι και κανένας άλλος.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.