“Based on a true story” διαβάζεις στους τίτλους αρχής και ήδη το ενδιαφέρον σου ανέβηκε κατακόρυφα. Κι αυτό επειδή ετοιμάζεσαι να δεις κάτι που δε βγήκε από τη φαντασία κανενός. Συνέβη στα αλήθεια σε κάποιον άλλον άνθρωπο στο κόσμο τούτο και αφού συνέβη σε εκείνον σημαίνει ότι δε θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί και σ’ εσένα.

Αλήθεια, σου έχει συμβεί ποτέ κάτι και η πρώτη σου σκέψη να ήταν «αυτά φίλε μου ούτε στις ταινίες»; Εγώ πάντως να σου πω την αλήθεια μου, αν ξεκινήσω να μετράω στα δάχτυλα πόσες φορές την έχω πει αυτή η φράση μάλλον θα μου χρειαζόταν να δανειστώ και κάνα-δύο χέρια από φιλαράκια για να μου βγει το μέτρημα. Κι αν της μάζευες όλες αυτές τις, λίγο πιο, κινηματογραφικές σκηνές σου και τις ένωνες; Τι αποτέλεσμα θα σου έβγαινε; Μια ταινία αθεράπευτα ρομαντική; Μια κωμωδία; Ή μήπως θα σου έβγαινε μία ταινιάρα δράσης με την ένταση στα ύψη;

Και αν τώρα έπαιρνες και τις άλλες τις στιγμές, τις λίγο πιο απλές και καθημερινές και τις έβαζες και αυτές ανάμεσα στις υπόλοιπες τις, για εσένα, έντονες; Θα έμενε η ταινία σου στο ίδιο ύφος η ξαφνικά θα έπαιρνε μία διαφορετική τροπή;

Τώρα θα μου πεις, η ζωή δεν είναι ταινία. Όλοι μας ζούμε στιγμές ανάλογες με την κάθε κατηγορία. Άλλοτε θα ζήσουμε σκηνές με γέλιο μέχρι δακρύων κι άλλοτε τα δάκρυα θα είναι λύπης. Άλλοτε θα ερωτευτούμε παράφορα και θα νιώσουμε τον ρομαντισμό να επισκιάζει τα πάντα κι άλλοτε θα κάνουμε κάτι παράτολμο και θα νιώσουμε για λίγο την αδρεναλίνη να μας κατακλύζει. Ναι, όλοι ζούμε λίγο από όλα, το θέμα όμως είναι σε ποιες από αυτές τις στιγμές κόβεται η δική σου προσωπική ανάσα και νιώθεις εκείνο το γλυκό τρέμουλο να σε διαπερνάει . Πιο είναι το συναίσθημα που εσύ αποζητάς περισσότερο και πια η ταμπέλα που θες να ακολουθεί τη δική σου ζωή.

Πρωταγωνιστής θα είσαι πάντα εσύ, στη συγκεκριμένη ταινία όμως είσαι και σκηνοθέτης, μην το ξεχνάς! Ποιους θα επιλέξεις λοιπόν για συμπρωταγωνιστές και ποιους θα αφήσεις απλώς κομπάρσους; Ποιοι θα είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί στην ιστορία σου; Πόσες σκηνές θα αφιερώσεις στις κακές στιγμές σου και πόσες στις καλές; Στο χέρι σου οι αποφάσεις και οι επιλογές όλες.

Διάλεξε επίσης με προσοχή το soundtrack που θα πλαισιώνει την καθημερινότητά σου. Από ανέκαθεν μουσική ισούται με συναισθήματα. Ποιο mood λοιπόν επιλέγεις να σε διακατέχει; Συναίσθημα έντονο και ζωηρό, γεμάτο θετικότητα ακόμη και στα δύσκολα; Ή μήπως θα προτιμήσεις κάτι που θα ρίξει λιγάκι τους τόνους και θα προβάλει λίγη θεμιτή ευαισθησία; Μερικές από της πιο λυπηρές σκηνές του σινεμά μπορούσαν να είναι συντριπτικές. Με τη κατάλληλη συνοδεία μουσικής και συναισθήματος όμως κατέληξαν δυναμικές και καθοριστικές για την μετέπειτα ιστορία του πρωταγωνιστή μας. Στο χέρι σου η μουσική, στο χέρι σου το συναίσθημα, στο χέρι σου και η συνέχεια.

Και αν η ιστορία εξελίσσεται με τρόπο που δε σου αρέσει; Τότε να θυμάσαι πως οι καλύτερες ταινίες που θα δεις ποτέ σου είναι αυτές που κρύβουν μια τρελή ανατροπή. Και οι καλύτερες στιγμές είναι αυτές που ο πρωταγωνιστής κάνει την υπέρβαση του εαυτού του κι ενώ ως θεατής ήσουν σίγουρος για την απόφαση που θα έπαιρνε, εκείνος δίνει μια και κάνει το απροσδόκητο.

Και στη συγκεκριμένη ταινία είσαι και θεατής ταυτόχρονα, εκτός από πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Θα μπορέσεις λοιπόν να εκπλήξεις ξαφνικά ακόμη και τον εαυτό σου με μία κίνησή σου; Θα καταφέρεις να δεις την έκπληξη στα μάτια των συμπρωταγωνιστών, των κομπάρσων και των θεατών;  Και κυρίως, θα καταφέρεις να νιώσεις εσύ ο ίδιος την ικανοποίηση και την περηφάνια του απροσδόκητου;

Όλοι οι ρόλοι δικοί σου και όλες οι θέσεις στα χέρια σου. Κάθε επιλογή, κάθε απόφαση, κάθε στιγμή του πρωταγωνιστή κρύβεται στη πένα σου και σαν σεναριογράφος περιμένει να τη γράψεις. Και αν κάτι πάει λάθος, ανέλαβε και το μοντάζ και φτιάξε το τελικό αποτέλεσμα όπως μόνο εσύ το ονειρεύεσαι. Η απλώς αποδέξου πως, όπως και στις ταινίες, έτσι και στη ζωή δεν είναι όλες οι σκηνές καλές, όλες όμως μαζί συμπληρώνουν την ιστορία και την κάνουν να αξίζει.

Μπες λοιπόν στην ζωή του πρωταγωνιστή που θες να δεις, διάλεξε τους συμπρωταγωνιστές που γουστάρεις να σε πλαισιώσουν, διάλεξε την κατηγορία που θες να ανήκει η ταινία σου, ζήσε της στιγμές σου έντονα, πρόσθεσε soundtrack και συναισθήματα, δες αν θες να κάνεις την τρελή ανατροπή ή όχι και ζήσε αυτό που δημιουργείς στο έπακρο!

Και καλά όσκαρ!

 

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου