pillow2422

Μαγικές οι στιγμές που ετοιμάζεται κανείς για ταξίδι. Το σώμα του είναι ακόμη στον τόπο του, ίσως και να βρίσκεται πάνω από μία βαλίτσα προσπαθώντας να αποφασίσει τι θα πάρει μαζί και τι θα αφήσει πίσω, το μυαλό όμως έχει φύγει.

Βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο και κοιτάει την πόλη από ψηλά. Χαζεύει όλα εκείνα που μοιάζουν γνωστά και τα θαυμάζει σε μικρογραφία. Βλέπει τους δρόμους που πλέον διαγράφονται με τη μορφή χάρτη μπρος στα μάτια του και σκέφτεται πόσο καλά τους ξέρει. Μπορεί ξεκάθαρα να διακρίνει μέρη και σημεία της πόλης του που γνωρίζει σχεδόν τόσο καλά όσο ξέρει την παλάμη του. Σιγά σιγά όμως το αεροπλάνο ανεβαίνει και τα σημεία είναι πλέον δυσδιάκριτα. Σε λίγες ώρες θα βρίσκεται σε μέρη που δεν ξέρει, έτοιμος για τη μαγεία της ανακάλυψης.

Ενδιάμεσος σταθμός; Τα σύννεφα. Τα κοιτάει από ψηλά και πλέον είναι το μόνο που βλέπει. Τα χαζεύει και μαγεύεται, ταξιδεύει μαζί τους -τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά-, γιατί οι στιγμές που βρίσκεται κάποιος στα ουράνια κρύβουν κάτι παραμυθένιο.

Ξαφνικά ακούγεται ένας γνώριμος ήχος: «Παρακαλώ προσδεθείτε, ετοιμαζόμαστε για προσγείωση». Ένα σφίξιμο στο στομάχι κάνει την εμφάνισή του, καθώς το αεροπλάνο μπαίνει στη βουτιά της καθόδου, το σφίξιμο όμως ελαττώνεται -ή ίσως και εξαφανίζεται- μόλις αντικρίζεις τα πρώτα φώτα της άγνωστης πόλης.

Τα πρώτα δείγματα του πολιτισμού που πρώτη φορά αντικρίζεις είναι εμφανή ήδη απ’ το αεροδρόμιο. Μια καινούρια γλώσσα ακούγεται που ίσως να μην καταλαβαίνεις ή να αντιλαμβάνεσαι κάποιες γνωστές λέξεις. Μπορεί πάλι να είναι μια γλώσσα που μιλάς καλά. Ποιος ξέρει; Κάθε φορά είναι αλλιώς.

Πρώτα βήματα στην πόλη κι ο ενθουσιασμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Βγαίνεις έξω κι οι μυρωδιές σε κατακλύζουν. Αναρωτιέσαι σε κάθε καινούρια μυρωδιά τι θα μπορούσε άραγε να είναι. Κάτι φαγώσιμο ίσως; Τόση ώρα στο αεροπλάνο λογικό να πείνασες. Ώρα να δοκιμάσεις μια καινούρια γεύση. Η πρώτη σου γαστρονομική επαφή με τον τόπο. Είναι καλή άραγε η κουζίνα τους; Σίγουρα πάντως διαφορετική.

Κοιτάς ένα κτήριο. Αυτό που βρίσκεται απέναντι από το φαγάδικο που στέκεσαι. Σκέφτεσαι πόσο ασυνήθιστο μοιάζει. Είναι σαν αυτά που έβλεπες στις φωτογραφίες στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και περίμενες πώς και πώς να αντικρίσεις από κοντά. Δεν μπορείς παρά να τραβήξεις μια φωτογραφία. Μήπως καλύτερα να βγάλεις μια σέλφι; Διάλεξε και πάρε, ανάλογα με τα γούστα σου.

Φτάνεις στο ξενοδοχείο και βλέπεις εικόνες γνώριμες. Λογικό μιας και αφιέρωσες πολλές ώρες στην αναζήτηση καταλύματος και στο να κοιτάζεις φωτογραφίες από διάφορες πιθανές επιλογές. Χαιρετάς τον ευγενικό υπάλληλο, ο οποίος σε οδηγεί στο δωμάτιό σου. Μπαίνεις μέσα και είναι ακριβώς όπως το είχες φανταστεί. Αφήνεις τα πράγματά σου και δε βλέπεις την ώρα για την πρώτη σου βόλτα στον καινούριο τόπο.

Ακολουθεί περιήγηση στην πόλη, βλέπεις τους δρόμους και τα σοκάκια της. Είναι τόσο όμορφη. Επισκέπτεσαι κάποια από τα αξιοθέατα και μαγεύεσαι. Έχεις ήδη ψάξει ποια μέρη αξίζει να επισκεφτείς, αλλά μόλις έφτασες ανακάλυψες άλλα τόσα. Σκεφτόσουν τόσο καιρό πώς θα ήταν η επίσκεψή σου σε μια πόλη που ποτέ δεν είχες ξαναβρεθεί. Και η ώρα σχεδόν έφτασε. Πρέπει να περιμένεις μόνο λίγο ακόμα για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι και όσα μόλις πέρασαν απ’ το μυαλό σου να γίνουν πραγματικότητα. Και ποιος ξέρει; Ίσως να είναι καλύτερα κι απ’ ότι φαντάζεσαι!

Συντάκτης: Ράνια Ντέτελου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!