Θρασύδειλοι, ευθυνόφοβοι, κομπλεξικοί, ανασφαλείς, πληγωμένοι, νάρκισσοι, ειλικρινείς, μαλάκες, ξεκάθαροι· ο κατάλογος με τα κοσμητικά επίθετα δύσκολα τελειώνει κι ο λόγος πάει σε όλους εμάς που ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι θα σε προειδοποιήσουν εξαρχής για το πού πας να μπλέξεις απ΄τη στιγμή που νιώσεις ότι ερωτεύεσαι.

Είμαστε αυτοί που θα σου πετάξουν πριν από οτιδήποτε άλλο την όχι και πολύ ρομαντική ατάκα: «μην μπλέξεις μαζί μου, είμαι προβληματικός», με όποια παραλλαγή μπορείς να φανταστείς ή εκείνη την άλλη: «σε θέλω, αλλά φοβάμαι ότι θα σε πληγώσω», που μπορεί να σε διαολίσει ακόμη περισσότερο και πίστεψέ με, τις περισσότερες φορές, το ξέρουμε ήδη.

Ίσως να μην έχουμε όλοι οι άνθρωποι που ανήκουμε στην παραπάνω κατηγορία τα ίδια κίνητρα και τις ίδιες αιτίες γι’ αυτή μας τη συμπεριφορά, έχουμε όμως έναν κοινό παρονομαστή. Μέσα στη μαλακία που μας δέρνει συνήθως με τον τρόπο μας λέμε αλήθειες. Άλλοι ξέρουν ότι το στιλάκι του μυστήριου μαλάκα που φοβάται ν’ αφεθεί και δε δένεται ποτέ με έναν άνθρωπο καλώς ή κακώς πουλάει και το χρησιμοποιούν υπέρ τους.

Άλλοι απλώς είναι συνειδητοποιημένοι για το πόσο άθλια μπορεί να φερθούν υπό συνθήκες όντες αυτοκαταστροφικοί και ξέροντας ότι δεν έχουν ακόμη καταφέρει ν’ αλλάξουν αυτό τους το ελάττωμα, προσπαθούν όντως να σε προστατέψουν. Άλλοι υπήρξαν πληγωμένοι κι έχουν μάθει ενστικτωδώς να γαμάνε πριν ξαναγαμηθούν, πράγμα που πολλές φορές τους κάνει άδικους κι αυτό δε θα ήθελαν να το περάσεις εσύ.

Άλλοι νιώθοντας ανασφαλείς φοβούνται περισσότερο να δεθούν οι ίδιοι μαζί σου και με τις παραπάνω ατάκες κάνουν απλώς προβολή δικών τους σκέψεων πάνω σου. Ωστόσο, όλοι μας με έναν τρόπο λέμε κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές έχει άπειρες πιθανότητες να επαληθευτεί, γιατί έτσι είμαστε και δεν είναι λίγες οι καταστάσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν αυτόν, τον κακό μας εαυτό.

Τώρα εσύ από κει και πέρα καλείσαι να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου κι αν έχεις όντως ερωτευτεί έναν τέτοιο τύπο τα πράγματα είναι ζόρικα. Θα σου έλεγε κανείς ότι δεν έχεις παρά να μας ακούς όταν σε προειδοποιούμε, γιατί συνήθως έτσι προετοιμάζουμε το έδαφος για να είμαστε καλυμμένοι όταν γίνει η οποιαδήποτε στραβή.

Θα μπορούμε να επικαλεστούμε, βλέπεις, ξανά τα λόγια μας και να σου θυμίσουμε ότι εμείς σε είχαμε προειδοποιήσει, έτσι ώστε να ξορκίσουμε κάποιες από τις τύψεις μας και ν’ αποποιηθούμε μερικές απ’ τις ευθύνες μας. Οπότε, αντί να παραπονιέσαι εκ των υστέρων πάνω απ’ τα σπασμένα, κόψε λάσπη απ’ την αρχή να σωθείς, αλλιώς ήθελες και τα έπαθες, αφού ήξερες πού πας να μπλέξεις.

Απ’ την άλλη ο έρωτας είναι για να τον ζούμε. Αν ήταν με την πρώτη δυσκολία και με κάθε ελάττωμα του άλλου να το βάζουμε στα πόδια, θέλοντας να προστατευτούμε τις περισσότερες φορές, απλώς δε θα ζούσαμε. Αν αναλογιστούμε μάλιστα και το ότι όλοι μας είμαστε λιγάκι κατεστραμμένοι, αλλά σε διαφορετικούς τομείς, τότε κανείς δε θα έπρεπε να είναι με κανέναν.

Τουλάχιστον, κάποιοι προειδοποιούν κι ίσως αντί να φύγεις να προσπαθήσεις απλώς να είσαι προετοιμασμένος για όλα μένοντας όσο κρατήσει. Αν, βέβαια, στο τέλος επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις, αλλά εσύ αρχίσεις τα παράπονα και τις κλάψες, θα ξαναγυρίσουμε στο «ας έφευγες απ’ την αρχή», μιας και κανείς δε σου εγγυάται ότι θα καταφέρεις ν’ αλλάξεις κάποιον πατόκορφα αν αυτή είναι η κρυφή σου ελπίδα παραμένοντας πλάι του.

Χαρακτήρες σαν εμάς που μάθαμε να είμαστε ντόμπροι από την πρώτη ματιά, κάτι προσπαθούμε να σου πούμε. Καλό θα ήταν να μην κλείνεις τ’ αφτιά σου όταν σε ενημερώνουμε για το πόσο σκάρτοι μπορούμε να γίνουμε θεωρώντας ότι για σένα θα μετατραπούμε σε κάτι ιδανικό.

Αν μας βγει και θελήσουμε να τα βάλουμε με τους εαυτούς μας θα το καταλάβεις συν τω χρόνω και θα είναι ευχής έργο. Ωστόσο, δε θα γίνουμε ποτέ εντελώς άλλοι άνθρωποι και τις πιο πολλές φορές είναι επιλογή μας. Οπότε, αντί να προσπερνάς τα λόγια μας, λάβε τα υπόψη σου και ή φύγε όπως θα σου έλεγαν οι περισσότεροι λογικοί του κόσμου πριν δεθείς και γαμηθεί η ψυχή σου–  ή ζήσε το όπως θα σου έλεγα εγώ– , αλλά έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι βουτάς στην άβυσσο.

Με λίγα λόγια, οι επιλογές κι οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα είναι στο χέρι μας. Ειδικά, όταν εξ αρχής γνωρίζουμε πού πάμε να μπλέξουμε, αλλά αποφασίζουμε να πέσουμε με τα μούτρα κι όπου βγει. Δεν ωφελεί στο τέλος να χτυπιόμαστε που επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί μας φόβοι. Όταν κάποιος σε προειδοποιεί για κάτι, σπανίως το κάνει για το εφέ. Άκουσέ τον, λοιπόν, και δράσε αναλόγως.

 

Συντάκτης: Έλλη Πράντζου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα