Σφιγμένο στομάχι, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, συχνά αίσθημα ασφυξίας, εφίδρωση. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσουμε αν μας επισκεφθεί ο απρόσκλητος επισκέπτης που λέγεται κρίση άγχους. Η κατάσταση αυτή, τείνει να κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή της, κυρίως εξαιτίας του στρεσογόνου τρόπου της ζωής μας γενικά, αλλά και στην παρούσα συγκυρία, λόγω της πανδημίας ειδικότερα.

Σε αντίθεση με τις κρίσεις πανικού, που συνήθως εμφανίζονται κατακλυσμιαία και χωρίς απαραίτητα να υπάρχει αποχρών αίτιο που να τις πυροδοτεί, οι κρίσεις άγχους σχετίζονται με συνθήκες πίεσης από το περιβάλλον μας και τις περισσότερες φορές έρχονται κλιμακωτά, ξεκινώντας με ήπια συμπτώματα που προοδευτικά επιδεινώνονται. Αυτό τους το χαρακτηριστικό όμως, ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να τις διαχειριστούμε πριν ξεφύγουν κι έτσι να τις ελέγξουμε ή και να τις ανακόψουμε.

Οι ψυχολόγοι προτείνουν τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στον παραπάνω στόχο:

 

1. Εισπνοή-εκπνοή

Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, οι βαθιές και ήρεμες αναπνοές την ώρα που αντιλαμβανόμαστε ότι μια κρίση άγχους είναι προ των πυλών, μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες. Καταρχάς η σωστή οξυγόνωση του οργανισμού βοηθά στη χαλάρωση και επιπλέον επικεντρώνοντας στη ρυθμική αναπνοή, στρέφουμε την προσοχή μας μακριά από το κύμα του άγχους που ετοιμάζεται να μας καταπιεί. Η τεχνική αυτή λέει ότι γεμίζουμε το στομάχι μας με αέρα, μετράμε ανάποδα από το τέσσερα καθώς εκπνέουμε κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου ο καρδιακός μας ρυθμός να επανέλθει σε ηρεμία.

 

2. Αναγνώρισέ το και δέξου το

Αν έχετε προϋπηρεσία στις κρίσεις άγχους, τότε μπορείτε με ευκολία να αναγνωρίσετε μια επερχόμενη. Ταυτόχρονα όμως ξέρετε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η όλη κατάσταση είναι παροδική. Αν καταφέρετε να το υπενθυμίσετε αυτό στον εαυτό σας, ότι δηλαδή τα δυσάρεστα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και θα επανέλθετε σύντομα, τότε η κρίση σίγουρα θα διαρκέσει λιγότερο και θα είναι σαφώς μικρότερης έντασης.

 

 

3. Ενσυνειδητότητα

Που σημαίνει με απλά λόγια, την προσήλωσή μας στο εδώ και τώρα. Πρόκειται για μια τεχνική διαχείρισης άγχους που έχει τη βάση της στην επικέντρωση της προσοχής μας στο παρόν, στην παρούσα στιγμή. Η μόνιμη ενασχόληση με το παρελθόν ή με το μέλλον, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του άγχους, αφού ο έλεγχος που μπορούμε να ασκήσουμε και στις δύο αυτές χρονικές περιόδους είναι από μηδενικός έως ελάχιστος. Αντιθέτως, η επικέντρωση στο παρόν, μπορεί να είναι εξαιρετικά ανακουφιστική, αφού μας δημιουργεί μια παραγωγική εγρήγορση.

 

4. Βρες τι σε χαλαρώνει

Μπορεί να είναι μια σκέψη, μια εικόνα, μια οσμή ή μια γεύση, μια δραστηριότητα, ακόμα κι ένα πρόσωπο. Για τον καθένα μας υπάρχει κάτι που λειτουργεί χαλαρωτικά: ένα ζεστό μπάνιο, το άρωμα της λεβάντας ή ένα ήσυχο δωμάτιο που μπορούμε απλά να μείνουμε για λίγο με κλειστά μάτια. Ό,τι κι αν είναι αυτό, πρέπει καταρχάς να το εντοπίσουμε για να το επικαλεστούμε την κρίσιμη στιγμή.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η διαχείριση του άγχους αποτελεί μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη και ενδεχομένως πιο ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Κι αυτό εμπεριέχει πολλά στοιχεία, από το ημερήσιο πρόγραμμά μας, μέχρι τις διατροφικές μας συνήθειες. Κι αν όλες οι τεχνικές που προσπαθήσουμε μόνοι μας δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική.

 

Συντάκτης: Μαριάννα Πολένα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου