Χαμηλωμένα φώτα. Μια φωτιά τρεμοπαίζει στο τζάκι, δυο ποτήρια κρασί μισογεμάτα περιμένουν στο τραπεζάκι και τα ρούχα ένας σωρός στο πάτωμα. Πλησιάζετε νωχελικά ο ένας τον άλλον, αρκεί ένα απαλό άγγιγμα και κατευθύνεστε στο κρεβάτι. 

Σκυλοβαρέθηκα και που τα περιέγραψα.

Κι αυτό γιατί το παραπάνω καλοστημένο σκηνικό παραδόξως δύσκολα οδηγεί σε βραδιές πάθους. Αντιθέτως, καταλήγει στα αναμενόμενα, τα γνωστά, χωρίς την παραμικρή έκπληξη. Κι αν αυτή η κατάληξη είναι μόνιμη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Όσο κι αν τα πράγματα βαίνουν αισίως σε άλλους τομείς με το ταίρι, αν το κομμάτι το ερωτικό κομμάτι αρχίσει να βαλτώνει σε ρηχά νερά, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η επαφή -πόσο μάλλον αν είναι και καλή-, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί μόνο πηγή ευχαρίστησης, αλλά και παράγοντα καλής υγείας. Η εκτόξευση της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που παράγει το σώμα σε ανεξέλεγκτες ποσότητες κάθε φορά που φτάνει στη μέγιστη απόλαυση, αρκεί για να μας κάνει χαρούμενους για ώρες, να μειώσει τα επίπεδα τους στρες, να βοηθήσει σημαντικά στη λειτουργία της καρδιάς, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και να μας κάνει να κοιμηθούμε σαν πουλάκια.

Άρα, παιδιά, δεν παίζουμε με τόσο σοβαρά πράγματα. Αν είμαστε με κάποιον που σε όλα τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε, αλλά το κρεβάτι  χωλαίνει θα ακούσουμε τους επιστήμονες και θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, διότι η επιστήμη προοδεύει κι εμείς οφείλουμε να την ακολουθήσουμε.

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, στην πράξη όμως δεν ισχύει πάντα: πρέπει να μιλάμε. Να εξωτερικεύουμε επιθυμίες, προτιμήσεις και γούστα. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να καταλαβαίνει τι μας αρέσει και πότε, αν δεν του το πούμε. Αφήστε που όταν έχει αναπτυχθεί οικειότητα, το να εκμυστηρευτείς τι θες και τι έχει στο μυαλό σου, από μόνο του θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες (κι αυτό είναι και το ζητούμενο).

Και μιας και φτάσαμε στις θερμοκρασίες, για να τις ενισχύσουμε οι ειδικοί συνιστούν να φύγουμε απ’ τα κρεβάτια. Κάντε το οπουδήποτε  αλλού εκτός από εκεί. Κουζίνα, διάδρομος, καθιστικό, ακόμη και τουαλέτα αν σας χωράει, είναι όλα προτιμότερα από το αναμενόμενο της κρεβατοκάμαρας αν θέλουμε να ανανεωθούμε.

Το ίδιο ισχύει και με τα παιχνίδια ρόλων. Το γνωστό «παίζουμε τον γιατρό» μπορεί να φτάσει σε άλλη διάσταση με λίγη φαντασία. Συνδυασμοί και προτάσεις άπειρες, που αν μάλιστα διανθιστούν με τη συμμετοχή βοηθημάτων, ανάλογα με τις προτιμήσεις και των δυο σας, το πρότζεκτ μπορεί να εκτοξευθεί.

Για να συμβεί αυτό, πέρα από καλές προθέσεις, χρειάζεται χρόνος και ηρεμία. Φροντίστε να «παίξετε» μια χρονική στιγμή που δε βιάζεστε και δεν πιέζεστε από άλλες υποχρεώσεις. Χαλαρά για να το χαρείτε. Αν μάλιστα ο σχεδιασμός της ανανέωσης ενταχθεί σε μια γενικότερη απόδραση -έστω για κάνα-δύο 24ωρα-, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα. Ο καθαρός αέρας, η φύση, η αλλαγή περιβάλλοντος και η απομάκρυνση από τη ρουτίνα θα φέρει τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεστε σε όλα τα επίπεδα και μαζί και στο κρεβάτι.

Οι ειδικοί διατυπώνουν ξεκάθαρα ότι δυο συναισθηματικά και σωματικά υγιείς άνθρωποι έχουν πολλές πιθανότητες να βελτιώσουν την ποιότητα της επαφής, αρκεί να καταβάλουν προσπάθεια. Ας κρατήσουμε ότι τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται με ένα μόνο άγγιγμα και οι ατελείωτες φορές που τελειώνεις είναι παραμύθια του Χόλυγουντ που στην πραγματική ζωή συμβαίνουν σπάνια έως ποτέ. Επομένως, προσέχουμε για να έχουμε.

Συντάκτης: Μαριάννα Πολένα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.