Σίγουρα έχει τύχει να βρεθείς σε συζήτηση αναφορικά με το αν τελικά οι άνθρωποι είναι μονογαμικοί ή όχι. Αυτή η ερώτηση είναι μία από τις πιο διαδεδομένες που συζητιέται σε παρέες και σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να είναι και ερώτηση που τίθεται πολλές φορές σε πρώτο ραντεβού, για να δουν τα δυο άτομα αν ταιριάζουν κι αν θέλουν τα ίδια από μια σύνδεση. Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα και μία ερώτηση η οποία δημιουργεί τριβές και συγκρούσεις, διότι υπάρχει μια ποικιλομορφία στις απόψεις που διατυπώνονται και οι άνθρωποι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να μιλάνε ανοιχτά για θέματα γύρω από το σ#ξ και τη σ#ξουαλική ζωή.

Αυτό το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει μία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, δημιουργεί μία σύγχυση στο αν τελικά οι άνθρωποι είναι μονογαμικοί ή όχι. Παρ’ όλα αυτά, ενώ η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δώσει μία σαφή απάντηση πάνω στο ερώτημα αυτό, η επιστήμη, από την άλλη, έχει δοκιμάσει να τοποθετηθεί.

Οι πρώτες επιστημονικές θεωρίες αναφέρουν πως ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό ον, μιας και ανήκει στο ζωικό βασίλειο όπου η μονογαμία είναι σπάνια. Μόνο ένα 5% του ζωικού βασιλείου είναι μονογαμικό, και ο άνθρωπος δεν ανήκει σε αυτό το 5%. Οι θεωρίες που υποστηρίζουν την πολυγαμία βασίζονται στη βιολογία του ανθρώπου και την εξελικτική πορεία του. Η πολυγαμία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να μπορέσει το ανθρώπινο είδος να εξελιχθεί και να προοδεύσει, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων.

Τις θεωρίες της πολυγαμίας έρχεται να υποστηρίξει και η ιστορική πορεία του ανθρώπου, όπου από αρχαιοτάτων χρόνων οι ερωτικές επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα ήταν μία συνήθης κατάσταση. Είναι πολλές οι πηγές που μας αποδεικνύουν ότι δεν ήταν μόνο ένας τρόπος διαιώνισης του είδους, αλλά και μία κατάσταση κατά την οποία μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ιστορικά στοιχεία, δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ήταν πολυγαμικοί — από μεγάλους στρατηγούς και στρατηλάτες κάθε εποχής, μέχρι και καθημερινούς ανθρώπους.

Η απελευθέρωση που επικρατούσε γύρω από το σ#ξ συνέβαλε στο να έχουν οι άνθρωποι λιγότερα ταμπού και να απολαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη σεξουαλική πράξη. Παρά τις επιστημονικές θεωρίες, όμως, που υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι είναι πολυγαμικοί, η μονογαμία στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες θεωρείται ως το ιδανικό πρότυπο σχέσης. Επικρατεί η άποψη πως οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως μονογαμικοί, και γι’ αυτό η μοιχεία θεωρείται αμάρτημα. Αυτή η θεωρία άρχισε να αναπτύσσεται στα μέσα του Μεσαίωνα, όπου παράλληλα άρχισαν να μειώνονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με την κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σιγά-σιγά η ανθρωπότητα μπήκε σε μια κατάσταση όπου όλα θεωρούνταν ανήθικα, παράνομα και έργο του σατανά. Έπειτα, και με την πάροδο του χρόνου, η ανθρωπότητα υιοθέτησε τη θεωρία πως η μονογαμία είναι το ιδανικό της σχέσης. Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, δε, η μονογαμία θεωρείται ως αρετή, και στις θρησκευόμενες κοινωνίες μόνο οι μονογαμικοί άνθρωποι δικαιούνται μια θέση στον παράδεισο.

Οι μονογαμικές σχέσεις είναι αυτές που προσφέρουν στον σύγχρονο άνθρωπο μια αίσθηση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Αυτό, διότι σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, το να υπάρχει μια σταθερά στη σεξουαλική ζωή διαδραματίζει έναν καίριο παράγοντα μείωσης του άγχους, αυξάνοντας τη σταθερότητα.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η μονογαμία είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα των τελευταίων δεκαετιών, που σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, όπου μπορούν να αναπτυχθούν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις. Από βιολογικής και εξελικτικής θεώρησης, οι άνθρωποι τείνουν να είναι πολυγαμικά όντα, τα οποία έχουν υιοθετήσει τη μονογαμία στη ζωή τους. Κι αυτό το κοινωνικό και θρησκευτικό κατασκεύασμα, φαίνεται πως μας δυσκολεύει αρκετά, αφού πολλοί θέλουν να βάλουν στη ζωή τους, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν. Κι αυτό διότι οι άνθρωποι είναι εκπολιτισμένα όντα του ζωικού βασιλείου, και πολλές φορές νικάει το ζωικό κομμάτι και όχι το εκπολιτισμένο.

 

ΥΓ: Παρ’ όλο που η πολυγαμία είναι γραμμένη στο DNA των ανθρώπων, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι όταν εμπλεκόμαστε σε μια νέα σχέση. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιολογία η πολυγαμική φύση του ανθρώπου για την απιστία και τη μοιχεία.

Συντάκτης: Τρύφων Κάμπο