Πολυσυζητημένος και χιλιοαναλυμένος ο έρωτας. Το θέμα του που έχει απασχολήσει ποιητές, σκηνοθέτες, μουσικούς, εσένα, εμένα και το πεντάχρονο γειτονάκι σου που θα παντρευτεί το συμμαθητή της, όταν μεγαλώσει. Πολύ βαρετές και πολύ πεζές θα ήταν οι ζωές μας αν δεν τριγυρνούσε ανάμεσα μας εκείνο το στρουμπουλό μωρό με τα βέλη, που τα αμολάει κατά πως του έρθει και δεκάρα δε δίνει για τον άμαχο πληθυσμό.

Τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας τον θεωρούμε, που, όταν σ’ αυτό τον τομέα τα πράγματα πάνε κατά διάολο μεριά, τα βάφουμε μαύρα –ή στο χρώμα που μισούσε. Είσαι βαθύτατα πληγωμένος, κουράστηκες να είσαι το μπακούρι της ομήγυρης, μπούχτισες από τις απανωτές ατυχείς επιλογές; Όλα είναι μάταια, τίποτα δεν έχει νόημα και η μιζέρια σου αγγίζει τον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη. Να, παρ’ τα να μη στα χρωστάω.

Φίλε μου, αν το μόνο σου πρόβλημα και άγχος εντοπίζεται στα ερωτικά σου, συγχαρητήρια. Δεν έχεις προβλήματα. Προσπαθώ να μην υποτιμώ κανένα ζήτημα, αλήθεια. Τίποτα που στεναχωρεί κάποιον, δεν είναι άξιο σνομπισμού. Και, εννοείται, έχω πέσει κι εγώ στη λούμπα να δηλώνω «δυστυχής», επειδή μου δυσκόλευε τη ζωή ένας χαρακτήρας,αχαρακτήριστος, ενώ κατά τα άλλα μια χαρά κυλούσαν όλα τα άλλα.

Κι εσύ το έχεις κάνει, μην κοιτάς αλλού. Όμως, η αχαριστία πληρώνεται. Κι αν φας τις ξεγυρισμένες, μεταφορικές σφαλιάρες σου, κοίτα να συνέρθεις. Κανείς δεν εύχεται σε κανέναν οτιδήποτε κακό, αυτό είναι σκατοψυχιά. Είναι, ωστόσο, απίστευτα προκλητικό να έχεις μια ζωή τακτοποιημένη, να μην ανησυχείς για θέματα επιβίωσης και να επαναλαμβάνεις ένα ατελείωτο μοιρολόι νιώθοντας παιδί ενός κατώτερου Θεού επειδή σε χώρισε ο τάδε ή σου κάνει τερτίπια η δείνα. Αυτά, αγαπημένε, δεν είναι προβλήματα. Είναι θεματάκια για να έχουμε κάτι να συζητάμε με το κρασί.

Προβλήματα έχουν όσοι ψάχνουν για μήνες ή και χρόνια δουλειά και δε βρίσκουν τίποτα. Όσοι δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο και όσοι βρέθηκαν στο δρόμο. Όσοι μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία οι ίδιοι ή κάποιοι που αγαπούν πολύ. Όσοι είδαν κόπους χρόνους να καταστρέφονται και βρέθηκαν στο μηδέν. Όσοι παλεύουν με αρρώστιες κι όσοι αναγκάζονται να μεγαλώσουν πριν της ώρας τους, επειδή ανέλαβαν ευθύνες πολύ βαρύτερες απ’ όσες τους αναλογούσαν. Όλα τα άλλα, είναι οδοντόκρεμες.

Αν αντιμετωπίζεις κάτι από τα παραπάνω κι εξακολουθείς να θεωρείς μείζον πρόβλημα τα γκομενικά σου, είσαι επιεικώς αναίσθητος. Αν δεν αντιμετωπίζεις κάτι αντίστοιχο, κι έχεις τις κλασικές δυσκολίες που βιώνουν όλοι, είσαι αγνώμων με το να ισχυρίζεσαι πως όλα σου πάνε κατά στραβά κι ανάποδα, επειδή τα αισθηματικά σου πήραν τον κακό το δρόμο. Και στις δύο περιπτώσεις, μια κλωτσιά στο καλάμι την τραβάει ο οργανισμός σου, μπας και συνέρθεις.

Δεν υποστηρίζει κανείς να φτάσεις στο άλλο άκρο, ακόμα κι αν αντιμετωπίζεις βαρβάτες δυσκολίες. Να κλειστείς, δηλαδή, στον εαυτό σου, να μην σε απασχολεί η προσωπική σου ζωή και να υψώσεις τοίχους απροσπέλαστους. Δεν είναι καταδικασμένοι να μαραζώσουν ερωτικά, όσοι έχουν προβλήματα οξείας μορφής. Δε θα το βάλουν, όμως, και μαράζι. Αν έρθει, καλώς να ορίσει, αν όχι δε βαριέσαι, αν ήθελαν να σκάσουν, έχουν κι άλλους λόγους, πιο τσιτσιριστούς.

Ούτε, σαφώς, θα σε κοιτάξει κανένας με μισό μάτι, αν σε πιάσει ένα παράπονο που τα ζητήματα καρδιάς σου έχουν πάρει τον κατήφορο, επειδή όλα τα υπόλοιπα τα έχεις βολέψει. Μη μας ζαλίζεις, όμως, τον έρωτα κι είσαι μια περιφερόμενη θλίψη, γιατί θα βρεθεί κανένας που θα παρακαλούσε να τον απασχολούν μόνο αυτά και δε θα ξέρεις από πού να φύγεις. Αυτό είναι το point και μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.

Να δοξάζεις την τύχη σου, αν το μόνο που σε απασχολεί είναι ένα κέρατο που έφαγες ή ένας χωρισμός που πρέπει να αποδεχθείς, ή κάτι τέτοιο, που πονάει μεν, δε χάθηκε κι ο κόσμος δε. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είδαν το δικό τους κόσμο να διαλύεται και βρέθηκαν εν μέσω χαμού, μη μπορώντας ούτε να αντιδράσουν -αφού δεν ήταν αποκλειστικά στο χέρι τους η λύση- αλλά ούτε και να ελπίζουν σε μια άμεση αποκατάσταση των πραγμάτων. Είναι οι ίδιοι που θα παρακαλούσαν να ήταν στη θέση σου, ευτυχισμένα δυστυχισμένοι μέσα στην άγνοιά τους για τα «χειρότερα».

Γι’ αυτό χώνεψέ το πριν να είναι αργά, αν τα μόνα προβλήματα που σε απασχολούν είναι τα γκομενικά, δεν έχεις προβλήματα.

Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου