Ελληνικό ροκ. Αισίως μετράει μια ιστορία περίπου 60 ετών. Καθιερώθηκε κυρίως από μικρά συγκροτήματα, που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα και προσπαθούσαν να κατακτήσουν ένα κοινό που δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τη ροκ μουσική και γενικότερα τη ροκ κουλτούρα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως τη δεκαετία του ’60 και εξαιτίας του καθεστώτος, αυτού του είδους η μουσική ήταν σχεδόν παράνομη κι απαγορευμένη. Ωστόσο, άντεξε στις αντίξοες συνθήκες και εξελίχθηκε, χαρίζοντάς μας μεγάλους τραγουδιστές και διαχρονικές επιτυχίες. Κοινό χαρακτηριστικό των συγκροτημάτων αυτών; Όλα γεννήθηκαν από παρέες που την αγαπούσαν. Ας θυμηθούμε 10 από τις πιο αγαπημένες μας ροκ μπάντες.

 

1) Σπυριδούλα

Η μπάντα μέσα απ’ την οποία μάθαμε και αγαπήσαμε τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Δημιουργήθηκε το 1977 από τους Βασίλη και Νίκο Συρόπουλο και το επόμενο έτος έγινε μέλος της και ο Παύλος. Στην πορεία η μπάντα μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες, όπως «Ο Μπάμπης ο Φλου», «Νάυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια», καθώς και μια από τις καλύτερες μπαλάντες της ελληνικής ροκ, το «Πού να γυρίζεις».

 

2) Τερμίτες

Η μπάντα του αγαπημένου και αξέχαστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και ενός από τους καλύτερους Έλληνες κιθαρίστες, Αντώνη Μίτζελου. Εμείς, οι άνω των 40, έχουμε τραγουδήσει τη «Σκόνη» σε στιγμές ερωτικής απογοήτευσης και πήραμε ξανά τα πάνω μας με το «Φλασάκι». Και όλοι βρωντοφωνάξαμε κάποτε σε κάποιον ή κάποια «Πόσο σε Θέλω».

 

3) Τρύπες

Η σημαία του ελληνικού ροκ. Η μπάντα που ανέδειξε τον Γιάννη Αγγελάκα. Μια παρέα από τη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, που γεννήθηκε το 1983 και τα τραγούδια της σημάδεψαν πολλές φουρνιές ροκάδων. «Ταξιδιάρα Ψυχή», «Αμνησία», «Πάρτι στον 13ο Όροφο», είναι λίγα από τα διαμάντια που μας άφησαν.

 

4) Μωρά στη Φωτιά

Κι αν η σημαία του ελληνικού ροκ είναι οι Τρύπες, η ψυχή του έχει ονοματεπώνυμο. Στέλιος Σαλβαδόρ και Μωρά στη Φωτιά. Δημιουργήθηκαν το 1984. Το όνομά τους το πήραν από τον Bryan Eno και το τραγούδι του, “Baby’s on Fire”. Τα Μωρά στη Φωτιά έχουν καταφέρει να παντρέψουν την κλασική ελληνική ποίηση με τη ροκ μουσική, μελοποιώντας ποιήματα, όπως το «Χαμαιλέων» του Οδυσσέα Ελύτη, το «Εμβατήριο Πένθιμο Κατακόρυφο» του Κώστα Καρυωτάκη καθώς και το «Θεατρίνοι Μ. Α.» του Γιώργου Σεφέρη.

 

5) Ξύλινα Σπαθιά

Το συγκρότημα στο οποίο συνέχισε και με το οποίο καθιερώθηκε στην ελληνική ροκ σκηνή ο Παύλος Παυλίδης. Δημιουργήθηκε το 1993 και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς από τα τραγούδια τους, «Τρένο Φάντασμα», «Λιωμένο Παγωτό» και «Ατλαντίς». Απλώς (και αυτό είναι προσωπική άποψη) δε χρειαζόταν να αξιοποιήσει τα κομμάτια από τα Μωρά στη Φωτιά. Είχε -και έχει- το ταλέντο τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά να κάνει τη δική του μπάντα.

 

6) Panx Romana

Η μπάντα που έφυγε από τα τυπικά ροκ ακούσματα και μπήκε σε πανκ ήχους. Γεννήθηκαν το 1982 από τον Frank Panx και γέννησαν το ελληνικό πανκ. Τραγούδια τους, όπως το «Διακοπές στο Χακί», το «Παιδιά στα Όπλα» και το «Ράδιο Κατάληψη», έστελναν αντιπολeμικά και αντιφaσιστικά μηνύματα, όπως αυτά που χαρακτηρίζουν την πανκ ιδεολογία.

 

7) Διάφανα Κρίνα

Ίσως η ελληνική version του Dark Wave. Δημιουργήθηκαν το 1991 και με τη μελαγχολική φωνή του Θάνου Ανεστόπουλου μάς οδήγησαν σε πιο σκοτεινά μουσικά μονοπάτια. Αν η μπάντα δεν ήταν τα Διάφανα Κρίνα και ο Θάνος δεν ήταν ο Θάνος, θα μπορούσαν να είναι οι Joy Division και ο Ian Curtis, αντίστοιχα. «Μέρες Αργίας», «Έγινε η Απώλεια Συνήθεια Μας», «Τελευταίος Σταθμός», κτλ κτλ.

 

8) Όναρ

Το 1998, από τον Λευτέρη Πλιάτσικα (αδερφό του Φίλιππου) συγκροτήθηκαν οι Όναρ. Σαν μπάντα μάς χάρισαν πολλά και μελωδικά ροκ τραγούδια, όπως το «Γαλάζιες Ερωμένες», αλλά και συνεργασίες όπως αυτή με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το «Δε Χρωστάω σε Κανέναν». Κομματάρα.

 

9) Κίτρινα Ποδήλατα

Το 2000, οι αδελφοί Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς, σχημάτισαν την μπάντα Κίτρινα Ποδήλατα. Συνεργάστηκαν με κορυφαίους τραγουδιστές, όπως ο Ορφέας Περίδης, η Δήμητρα Γαλάνη και η Τάνια Τσανακλίδου. Το 2004, κέρδισαν το βραβείο Αρίων για το καλύτερο έντεχνο συγκρότημα της χρονιάς.

 

10) Magic De Spell

Το 1980, οι Θοδωρής Βλαχάκης, Γιώργος Σκαρλάτος και Αλέξης Κυριακάκης, φτιάχνουν το αγγλόφωνο σχήμα των Magic De Spell. Το 1993, εμπνευσμένοι από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, γράφουν το τραγούδι που τιτλοφορεί τονλ ομώνυμο άλμπουμ, «Διακοπές στο Sarajevo». Αυτή ίσως ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της μπάντας, μέχρι την επόμενη και μεγαλύτερη, όταν το 1998 στον δίσκο Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών, μελοποιούν τους στίχους της Κατερίνας Γώγου, «Εμένα οι Φίλοι μου».

 

Αυτές ήταν μόνο 10 από τις πάμπολλες ροκ μπάντες μας. Κάποιες διαλύθηκαν, κάποιες συνεχίζουν. Κάποιοι έφυγαν από τις μπάντες και κάποιοι έφυγαν από τη ζωή. Γέννησαν όμως το ελληνικό ροκ τραγούδια και μας έμαθαν πως το ροκ το φτιάχνουν οι παρέες.

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.