Ας συμφωνήσουμε σε κάτι πριν ξεκινήσουμε το κείμενο αυτό. Το ραδιόφωνο είναι ψυχοθεραπεία. Μπορείς ν’ ακούσεις τα αγαπημένα σου τραγούδια και τους αγαπημένους σου ραδιοφωνικούς παραγωγούς οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείς, στο γραφείο, στην κίνηση, στον δρόμο για την επιστροφή προς το σπίτι, παντού! Να ταυτιστείς, να ξεχαστείς, να θυμηθείς, να μάθεις, να ξεθυμάνεις, να ενημερωθείς.

Σίγουρα βέβαια, πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ότι οι αγαπημένοι μας ραδιοφωνικοί παραγωγοί, που έχουν και το ανάλογο ύφος, μας πασάρουν καθημερινά στάνταρ θεματάκια-κλισέ στις εκπομπές τους, που πολλές φορές μας κάνουν και κουραζόμαστε, γυρνώντας τον διακόπτη του ραδιοφώνου ασυναίσθητα στο off. Ποια είναι αυτά;

 

1. Η κίνηση στους δρόμους

Κάθε εκπομπή που σέβεται τον ακροατή της, ξεκινάει με την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. Και λέμε μόνο για την Αθήνα, ασχέτως αν αυτοί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν κι εκτός Σένγκεν. Πώς θα σας φαινόταν -έτσι για την αλλαγή- σε επόμενη εκπομπή να σχολιαζόταν η κίνηση και σ’ άλλους δρόμους της χώρας ή ακόμη και στον πλανήτη Άρη; Να μη μάθουμε την κίνηση στους δορυφόρους της NASA; Κρίμα κι άδικο.

 

2. Αγαπητέ χορηγέ, σας ευχαριστούμε πολύ για τα δώρα!

Αφού δεν έχουμε ακούσει ακόμη στο ραδιόφωνο ότι τα καλσόν Berlina είναι εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής και δε σκίζονται, όσο και να τα τραβήξεις, όσο και να τα ταλαιπωρήσεις, είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε ακούσει όμως για πακέτα κινητής τηλεφωνίας, πλυντήρια, τηλεοράσεις, ταξίδια, καλλυντικά και δε συμμαζεύεται. Άλλωστε είναι πάρα πολύ έξυπνο ν’ ακούς το “δεν παντρεύομαι” μετά από διαφήμιση χορηγίας για δώρα γάμου. Καλά πήγε κι αυτό.

 

3. Μπαίνουμε στον Υδροχόο και θ’ ανάψουνε φωτιές!

Είναι η αγαπημένη ώρα όλων μας! Τα αστρολογικά θέματα κερδίζουν το αφτί του ακροατή και κάθε εκπομπή που σέβεται την παραγωγή της ολάκερη, θα πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει. Να μην ακούσεις πώς θα πάει η μέρα σου ζωδιακά, ενώ βρίσκεσαι κολλημένος στην Κηφισίας και σιχτιρίζεις την ώρα και την στιγμή που ξεκίνησες για να πας στη δουλειά σου; Η αντίθεση Ερμή-Άρη φταίει, που μας ωθεί εμάς τα λιονταράκια να δράσουμε άμεσα κι αν κινηθούμε μόνοι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικότερα για τη σημερινή ημέρα. Αχ! Και να ήμουν ο Χάρι Πότερ να διατάξω το φιατάκι μου να πετάξει.

 

4. Πες μας τη μαγική λέξη και κέρδισε ένα ταξίδι στο φεγγάρι

Κυριολεκτικά είναι το μόνο που δεν έχουμε ακούσει. Όχι ότι θα μας κακόπεφτε ένα ταξίδι στο φεγγάρι, αρκεί να υπάρχει καλή συγκοινωνία για να κινείσαι από πλανήτη σε πλανήτη. Δε λέω, είναι τέλειο να συμμετάσχεις σ’ έναν διαγωνισμό και να το ζεις με την ψυχούλα σου, αλλά μερικοί είναι τόσο στημένοι, που καταντάνε βαρετοί.

 

5. Γενικόλογα, κλισέ θέματα

Γιατί χωρίζουμε το καλοκαίρι; Μάθε πέντε τρόπους για να σε θέλει περισσότερο. Φάε λιγότερο και μάθε πώς θα χάσεις κιλά μέσα σε δύο εβδομάδες. Αυτά κι άλλα πολλά που έλεγε κι η Φωτεινή Πιπιλή κάποτε, είναι μερικά απ’ τα πιο γενικόλογα, κλισέ, στερεοτυπικά θέματα που θ’ ακούσουμε στο ραδιόφωνο όλη την ημέρα. Ελάτε ρε παιδιά, μπορείτε και καλύτερα.

 

6. Σύμφωνα με έρευνες…

Όλη μας η ζωή είναι μια έρευνα. Και που ζούμε, θα μπορούσε κανείς να πει, πως είναι ερευνητική εργασία τελειόφοιτου στην ανθρωπολογία. Έχουμε ακούσει τις πιο απίστευτες έρευνες στο ραδιόφωνο- πρέπει να το παραδεχτείτε. Ειδικά στις πρωινές εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών δίνουν ρεσιτάλ με 3 + 1 λόγους που τα μωρά κλάνουν περισσότερο.

 

7. Όλα μας φαίνονται παράξενα

Άλλο ένα αγαπημένο θέμα είναι αυτό με τα παράξενα κι όσα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στη ζωή μας. Γιατί να μας φαίνεται παράξενο δηλαδή, που κάποιος στο εξωτερικό παντρεύτηκε τον πολυέλαιο; Σιγά τον πολυέλαιο. Ή που ένας παπαγάλος ενώ έφυγε απ’ το σπίτι, βρήκε ένα περιπολικό και τους είπε: «Χάθηκα, μπορείτε να με γυρίσετε σπίτι;». Απ’ τη ζωή παρμένα όλα.

 

8. Σε γνωρίζω από την όψη

Αυτό συμβαίνει, κυρίως σε εκπομπές των επαρχιακών ραδιοφώνων που ο παραγωγός γνωρίζει προσωπικά τους ακροατές του και στέλνει χαιρετούρες, καλημέρες, φιλιά κι ευχές ως και στον μπακάλη. Στα ραδιόφωνα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας ο χρόνος είναι περιορισμένος, σχετικά με την πρόζα του κάθε παραγωγού, οπότε και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να πιει τσάι με τη συμπεθέρα. Γιατί αν δε χαιρετήσει ο παραγωγός τη θεία Πόπη, πώς θα πάει καλά η εκπομπή;

 

9. Εφημερίδες και κουτσομπολιά

Στις ενημερωτικές εκπομπές μαθαίνεις τα εξώφυλλα και τους τίτλους των εφημερίδων απ’ έξω, ενώ στις ψυχαγωγικές ποια ήταν τα διασημότερα διαζύγια την εβδομάδα που μας πέρασε, οι νέες σχέσεις της showbiz, τα events που πρόκειται να γίνουν, αλλά και τα χειμερινά σχήματα στα μπουζούκια. Να μην ξέρεις πού δε θα τα σπάσεις το Σάββατο το βράδυ; Αμαρτία.

 

10. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός σε ρόλο ψυχολόγου

Ανοιχτή γραμμή βοήθειας είναι το ραδιόφωνο παιδιά, να μην πάρουμε κάπου να πούμε τον πόνο μας; Αν κακοπερνάμε στη σχέση μας, ή έχουμε κάποιο προσωπικό πρόβλημα, να μην το μοιραστούμε με τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό παραγωγό που παίρνει την θέση του ψυχολόγου- κι είναι και τσάμπα;

Εν κατακλείδι, θα μπορούσατε αγαπημένοι μου ραδιοφωνικοί παραγωγοί κι αρχισυντάκτες εκπομπών να εμβαθύνετε λίγο στις εκπομπές, πέρα απ’ τα κλισέ και σ’ άλλες θεματικές ενότητες. Καλά τα κλισέ θέματα δε λέω, έχουν την αξία τους, αλλά μήπως κούρασαν λιγάκι; Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στην ουσία, στην αίσθηση που αφήνουμε στον ακροατή. Εκείνη τη γλυκιά νοητή μουσική θέρμη που γεμίζει το αμάξι κάθε που γυρνάς από τη δουλειά και σου κάνει παρέα με το κρασάκι σου το βράδυ.

 

ΥΓ: Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά τα ίδια κάνω και εγώ, οπότε τα λέω στον τοίχο για να τ’ ακούνε τα ντουβάρια.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου