Κι ενώ η ανοδική πορεία για τον Φοίβο και τους συνεργάτες του καλλιτεχνικά συνεχίζεται, βρισκόμαστε στην εποχή που η κρίση χτυπάει την ελληνική δισκογραφία και η πειρατεία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις της μουσικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα είναι αξιοσημείωτο ότι τα δείγματα πειρατείας της μουσικής υπήρχαν ήδη από την εποχή του 1998, όμως με την πάροδο του χρόνου και τις νέες τεχνολογικές τάσεις η διαδικτυακή πειρατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2000. Η μουσική βιομηχανία σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις δίσκων, ο παγκόσμιος οργανισμός μετρήσεων των πωλήσεων -η επονομαζόμενη ifpi- έβγαλε διαφημιστικά σποτ με στόχο να σταματήσει η πειρατεία στη μουσική, μέχρι που έκανε την εμφάνισή της η πλατφόρμα του YouTube στην Ελλάδα το 2006 που είχε σαν αποτέλεσμα να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης.

Πριν από το 2001, ένα άλμπουμ έπρεπε να πουλήσει πάνω από 25.000 αντίτυπα για να αποκτήσει χρυσή θέση και 50.000 αντίτυπα για πλατινένιο, αλλά μετά το 2001, αυτοί οι αριθμοί μειώθηκαν στις 20.000 και 40.000 αντίστοιχα. Από το 2006, ένα CD που πουλάει 15.000 αντίτυπα θεωρείται χρυσό και 30.000 αντίτυπα πλατινένιο. Από το 2009, η κατάκτηση χρυσού δίσκου απαιτεί 6.000 πωλήσεις αντιτύπων και η πλατίνα απαιτεί 12.000 αντίγραφα. Έτσι με γνώμονα την κρίση στη μουσική το 2009, ο Φοίβος παίρνει μια μεγάλη απόφαση και φεύγει από τη Heaven Music δημιουργώντας τη δική του εταιρία που ονομάζεται Spicy. Η εταιρία θα επικεντρωθεί περισσότερο σε ψηφιακά EP Singles παρά σε κυκλοφορίες ολοκληρωμένων άλμπουμ. Η Δέσποινα Βανδή, ο Θάνος Πετρέλης και η Έλλη Κοκκίνου είναι μαζί του σ’ αυτό το εγχείρημα -παρ’ όλο που η Έλλη Κοκκίνου είχε προηγουμένως σταματήσει να συνεργάζεται μαζί του όταν μετακόμισε στη Sony BMG το 2007.

Στο κείμενο που ακολουθεί συγκεντρώνουμε 30 κομματάρες του Φοίβου, σε 2 part, που έγιναν διαχρονικές επιτυχίες και σας τις παρουσιάζουμε:

 

Τηλεφώνησέ μου – Βασίλης Καρράς

Το 1996 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Βασίλη Καρρά με τίτλο «Τηλεφώνησέ μου», όπου το ομώνυμο τραγούδι έγινε κυριολεκτικά το viral της εποχής. O δίσκος έσκισε σε πωλήσεις, μια τεράστια προσωπική επιτυχία του Φοίβου, και αξίζει να αναφέρουμε ότι συνέπεσε με την εποχή της επιτυχημένης σειράς του Mega Dolce Vita, που μας χάρισε το εξής υπέροχο στιγμιότυπο.

 

Αγάπη καλοκαιρινή – Θάνος Καλλίρης 

Το 1996 ο πρωτοεμφανιζόμενος Θάνος Καλλίρης κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο «Μονάχα την ψυχή σου» όπου και ξεχωρίζουμε αμέσως τη μεγάλη επιτυχία «Αγάπη καλοκαιρινή». Ο δίσκος έγινε χρυσός και το κομμάτι παρέμεινε στα charts της εποχής εκείνης για πολλές εβδομάδες. Συνεχίζεται να ακούγεται δυνατά μέχρι και σήμερα!

 

Δηλητήριο – Βασίλης Καρράς & Κωνσταντίνα 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτήν την ντουετάρα; Το τραγούδι αυτό σερβίρεται με ουίσκι σε ψηλό ποτήρι με πάγο. Ο Φοίβος στα καλύτερά του, έγραψε αυτήν την ντουετάρα που χάρισε στον Βασίλη Καρρά και την Κωνσταντίνα απλόχερα, την εποχή εκείνη που είχε σαν αποτέλεσμα να δώσει στους ερμηνευτές υψηλές πωλήσεις, φήμη και δόξα! Και τα κατάφερε. Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο της Κωνσταντίνας με τίτλο «Έρχομαι» και κυκλοφόρησε το 1996.

 

Μαργαρίτες – Άντζελα Δημητρίου 

Στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε η Άντζελα Δημητρίου το 1996 περιλαμβάνεται η μεγάλη επιτυχία του Φοίβου «Μαργαρίτες». Είναι η εποχή που η Άντζελα Δημητρίου μεσουρανεί στις μεγάλες πίστες της Αθήνας στο πλευρό μεγάλων καλλιτεχνών. Ο δίσκος γίνεται πλατινένιος και η Άντζελα βαφτίζεται «Λαίδη του ελληνικού πενταγράμμου», κι όχι άδικα αφού είναι η ερμηνεύτρια που έχει τραγουδήσει τα περισσότερα ζεμπέκικα, έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης και παραμένει το είδωλο του λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα.

 

Τι ήμουνα για σένα – Αντώνης Ρέμος

Το 1996 ο Αντώνης Ρέμος κυκλοφορεί τον δίσκο που τον καταξίωσε στις καρδιές του κόσμου και απ’ το πρώτο άκουσμα ξεχωρίζει το τραγούδι «Τι ήμουνα για σένα» ένα ζεμπέκικο που χορεύεται μέχρι και σήμερα και απευθύνεται σε κάθε πληγωμένη καρδιά εκεί έξω μετά από έναν επώδυνο χωρισμό. Ο δίσκος γνώρισε τεράστια επιτυχία, έγινε διπλά πλατινένιος και ο Αντώνης Ρέμος, έγινε ο Αντώνης της καρδιάς μας. Ο Αντώνης έβαλε τη φωνή, ο Φοίβος τη σύνθεση και τους στίχους και η συνεργασία αυτή, τους απογείωσε όχι μόνο στα ουράνια, αλλά και στους επίσημους δείκτες της ifpi που έμειναν για πάνω από τριάντα εβδομάδες.

 

Νυχτολούλουδό μου – Στην αυλή του παραδείσου – Έλα – Γυρίσματα – Δέσποινα Βανδή

Θα συναντήσετε αρκετή Δέσποινα Βανδή σ’ αυτό το άρθρο αλλά παιδιά όλα και όλα. Η Δέσποινα Βανδή υπήρξε η μούσα του Φοίβου για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια. Έχτισαν μαζί μια πλατινένια αυτοκρατορία στην ελληνική δισκογραφία και πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι επιλογές και των δύο είχαν σαν αποτέλεσμα αυτήν την τεράστια επιτυχία. Αρχικά το τραγούδι «Νυχτολούλουδό μου» που κυκλοφόρησε το 1997 και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Δέκα εντολές» έκανε τεράστια επιτυχία και ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο δίσκος «Στην αυλή του παραδείσου» χάρισε μια ακόμα πολυπλατινένια επιτυχία στη Δέσποινα Βανδή. Το «Έλα» σε μουσική Φοίβου και στίχους της Ναταλίας Γερμανού αλλά και η μεγάλη επιτυχία «Γυρίσματα» που κυκλοφόρησε μέσα απ’ τη δισκογραφική εταιρία του Φοίβου «Spicy» την έστειλαν σε άλλο λέβελ.

 

Αμαρτωλή – Δημήτρης Κόκκοτας 

Με το άλμπουμ «Αχαριστία» ο Δημήτρης Κόκκοτας κάνει την έκπληξη το 1997 και μονοπωλεί όλα τα charts και τις πωλήσεις. Από το άλμπουμ ξεχωρίζει αμέσως η μεγάλη του διαχρονική επιτυχία «Αμαρτωλή», που κυριολεκτικά σαρώνει πωλήσεις και βραβεία. Αξίζει να σημειωθεί πως στο βίντεοκλιπ του κομματιού πρωταγωνιστεί και η ταλαντούχα νέα ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά στον ρόλο της «αμαρτωλής πέτρας του σκανδάλου».

 

Ευαισθησίες – Ιεροσυλία – Η πατρίδα μου – Καίτη Γαρμπή

Μόνο λάθος δεν ξανακάνει η Καίτη Γαρμπή, αλλά μάλλον έπραξε σωστά όταν αποφάσισε να κυκλοφορήσει τον δίσκο «Ευαισθησίες» το 1997 με αποτέλεσμα ο δίσκος να γίνει τριπλά πλατινένιος ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο πωλήσεις -που αξίζει να σημειωθεί ότι για εκείνη την εποχή ήταν τεράστιος άθλος. Από τον δίσκο ξεχωρίζουμε το ομώνυμο τραγούδι αλλά και τη μεγάλη διαχρονική επιτυχία της Καίτης Γαρμπή «Ιεροσυλία». Το εξώφυλλο του δίσκου, πολύ μπροστά για την εποχή του, με μια Καίτη αλλιώτικη μεν σε όλα αλλά πάντα με το ίδιο στιβαρό μέταλλο της φωνής της. Αξίζει βέβαια να κάνουμε μια ειδική αναφορά στην ντουετάρα της Καίτης Γαρμπή με τον αείμνηστο Αντώνη Βαρδή στο κομμάτι «Η πατρίδα μου», τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1997 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Ευαισθησίες». Το  κομμάτι επανακυκλοφόρησαν οι Μέλισσες πριν λίγους μήνες για τον δίσκο τους «Duets» σε συνεργασία με την Καίτη Γαρμπή και άλλους αξιόλογους ερμηνευτές.

 

Κατάλληλες Προϋποθέσεις – Δέσποινα Βανδή & Γιώργος Λεμπέσης 

Και ποιος δεν έχει ξεσηκωθεί με αυτό το άσμα; Το άσμα «Κατάλληλες προϋποθέσεις» κυκλοφόρησε το 1999 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο δίσκος του Γιώργου Λεμπέση έγινε πλατινένιος, ενώ κάπου εδώ να σας εξομολογηθώ και ένα fan fact για τη ζωή μου: Είμαι αυτός που έχω συμμετάσχει σε φοιτητικό πάρτι που δε γούσταρα, μόνο και μόνο για να κωλοχτυπηθώ μ’ αυτό το κομμάτι. Ήταν πραγματικά επικό.

 

Συγκοινωνούντα δοχεία – Διονύσης Σχοινάς

Χτυπάς εσύ, μα πονάω και εγώ τραγούδησε ο Διονύσης Σχοινάς μέσα απ’ το άλμπουμ «Μου ταιριάζεις» που κυκλοφόρησε το 2000. Ο δίσκος έκανε μεγάλη επιτυχία και η μπαλάντα αυτή ξεχώρισε απ’ το πρώτο άκουσμα, ενώ το κομμάτι «Τι τρελά μου ζητάς» που είχε κυκλοφορήσει  λίγα χρόνια πιο πριν και συγκεκριμένα το 1995, άνοιξε τον δρόμο για νέους ήχους από τον Φοίβο στο ποπ τραγούδι.

 

Disco girl – Σάκης Ρουβάς 

Το 2002 ο Σάκης Ρουβάς κυκλοφορεί τον δίσκο «Όλα καλά» δια χειρός Φοίβου και το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου ξεχωρίζει απ’ το πρώτο άκουσμα, ενώ ο δίσκος γίνεται διπλά πλατινένιος. Είναι και η εποχή που ο Σάκης κάνει τεράστιο ντόρο στα νυχτερινά κέντρα -και ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη φούστα που του έραψε ειδικά για τις εμφανίσεις του ο Valentino; Πέρα από όλα αυτά όμως ξεχωρίζουμε και το κομμάτι «Disco girl» που γίνεται τεράστια διαχρονική επιτυχία και έχει μέχρι και σήμερα υψηλή θέση σε καμένα πάρτιζ και κολλεγιακές μαζώξεις.

 

Υποφέρω – Τι κάνω μόνη μου – Απαπα – Θέλω να σε δω

Άσματα των ασμάτων. Βανδή ιπτάμενη με λαμπάκια για το κομμάτι «Υποφέρω» και έναν ομώνυμο δίσκο που μετράει εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις, το κομμάτι «Τι κάνω μόνη μου» που πέρασαν αρκετά χρόνια για να καταλάβουμε τι εννοούσε αυτό το τραγούδι που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, το ομολογούμε, ενώ το «Απαπα» εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα γίνεται σήμα κατατεθέν. Μεγάλες προσωπικές επιτυχίες του Φοίβου και της Δέσποινας Βανδή, που τους χάρισαν μια μόνιμη θέση τόσο στα charts όσο και στα airplays των ραδιοφώνων της εποχής εκείνης. Ενώ κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το «Θέλω να σε δω» σε μουσική του Φοίβου και στίχους της Ναταλίας Γερμανού, είναι ίσως το καλύτερο τραγούδι της δισκογραφίας της και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Γεια» που κυκλοφόρησε το 2001 και έγινε πενταπλά πλατινένιος.

 

To κάτι – Καίτη Γαρμπή

Το 2000 η Καίτη Γαρμπή κυκλοφορεί τον δίσκο «Το κάτι» που είναι το ενδέκατο άλμπουμ της δισκογραφίας της δια χειρός Φοίβου. Γίνεται πλατινένιος απ’ τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας εκείνης της εποχής, χορεύεται ασταμάτητα σε κλαμπ και μπαρς και πολλά χρόνια αργότερα, έρχεται μια Ελένη Φουρέϊρα και το ξεσκίζει, αφού η επανακυκλοφορία του είναι γεγονός. Χρυσή επιτυχία για τον Φοίβο μέχρι και σήμερα.

 

Φίλε – Γιώργος Λεμπέσης & Τόλης Βοσκόπουλος

Μια συνεργασία που κανείς δεν την περίμενε ομολογουμένως και αξίζει εδώ να αναφέρουμε το παρασκήνιο σε αυτό το τραγούδι για όσους δεν το γνωρίζουν. Δημιουργήθηκε αυτό το λαϊκό τραγούδι από τον Φοίβο που ήταν ένας διάλογος μεταξύ ενός ώριμου και ενός νεότερου άντρα που συζητούσαν για τον επώδυνο χωρισμό που βίωσε ο τελευταίος. Το τραγούδι απαιτούσε μια ώριμη και στεντόρεια φωνή. Έτσι ο Γιώργος Λεμπέσης επικοινώνησε με τον Τόλη Βοσκόπουλο και του ζήτησε με σεβασμό να ακούσει το demo. Ο Βοσκόπουλος δέχτηκε χωρίς δισταγμό και έφτασε στο στούντιο σαν ροκ σταρ. Ο Φοίβος είχε περιγράψει όλο το σκηνικό της συνεργασίας τους στο talent show «La Academia» όπου συμμετείχε ως κριτής.

 

 

Τι της έχεις βρει – Έλλη Κοκκίνου

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το 2006 την εποχή της μεγάλης κρίσης στη μουσική βιομηχανία, η Έλλη Κοκκίνου τολμά να κυκλοφορήσει έναν δίσκο που θα έλεγε κανείς ότι ήταν αρκετά μπροστά για τα δεδομένα της εποχής. Ο δίσκος με τίτλο «SEX» γίνεται τριπλά πλατινένιος με μεγάλη ευκολία απ’ τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του και ξεχωρίζουμε τη μεγάλη επιτυχία «Τι της έχεις βρει», ένα τραγούδι σε γρήγορο ρυθμό με λαϊκοπόπ στοιχεία. Το τραγούδι γίνεται Νο1 hit σε όλα τα ραδιόφωνα της χώρας για πάνω από δέκα εβδομάδες!

 

Ο Φοίβος δεν είναι απλά ένας συνθέτης μεγάλων επιτυχιών. Είναι ιδέα και τρέλα μαζί, κι όλα αυτά που κουβαλάει στα μπλουζάκια που επιλέγει να φορέσει κατά καιρούς, καταφέρνει να τα ενσωματώνει και στους ήχους των τραγουδιών που γράφει. Έχει κατηγορηθεί για αντιγραφές οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όμως στη μουσική όπως και σε όλες τις τέχνες δεν υπάρχει παρθενογένεση, και οι ήχοι μοιάζουν μεταξύ τους, είτε προέρχονται από την ανατολή, είτε από τη δύση. Ο Φοίβος όμως καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να παντρεύει όλα τα είδη μαζί, γι’ αυτό και διαφέρει, κι αυτό είναι κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους συνθέτες. Κι όπως λέει και ο σοφός λαός «Έκαστος στο είδος του». Κι επειδή σ’ αυτήν τη διλογία για το Φοίβο δεν μπορούσαμε να χωρέσουμε όλες τις κομματάρες που έχει γράψει όλα αυτά τα χρόνια, εδώ μπορείς να τα τσεκάρεις όλα!

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου